Sladké Vianoce 2: Osviežte klasiku modernými prvkami

Niečo šťavnaté i suchšie, niečo tradičné a niečo moderné, jednoduché i zdobené... aby si každý našiel to svoje.

20.12.2019 14:30
Kokosová pena s pomarančovým krémom a... Foto: ,
Kokosová pena s pomarančovým krémom a tekvicovou zmrzlinou.
debata

Tak spravidla vyzerá sladký roh tradičného slovenského vianočného stola. S dezertami sa dá krásne „vyhrať“, pracovať s farbami, vôňami, tvarmi a napokon aj vtipným servírovaním. No a práve sviatky sviatkov sú pre štipku experimentovania a osvieženie klasiky modernými prvkami tou ideálnou príležitosťou. Nuž nech vám prameň nápadov nevyschne ani tento rok.

Chladené gaštanové šištičky s liči

Na 10 porcií potrebujeme:
400 g mlieka, 300 g kryštálového cukru, 400 g gaštanového pyré, 16 g práškovej želatíny, 400 g šľahačky, 25 g liči
Korpus: 350 g hladkej múky, 2 vajcia, 150 g kryštálového cukru, 25 g masla, 9 g prášku do pečiva, 75 ml mlieka
Postup:
1. Mlieko, cukor a gaštanové pyré vyšľaháme, pridáme vopred napučanú želatínu a nakoniec dotuha vyšľahanú smotanu a všetko spolu zľahka zmiešame. Plníme do silikónových foriem na šišky, pridáme na malé kúsky nakrájané liči a dáme stuhnúť do chladničky.
2. Všetky suroviny na korpus vyšľaháme a rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 200 °C 10 minút. Hotové necháme vychladnúť a pomocou vykrajovačky vykrojíme kolieska, ktoré prilepíme na spodok šišky.

Kokosová pena s pomarančovým krémom a tekvicovou zmrzlinou

Na 10 porcií potrebujeme:
200 ml kokosového mlieka, 150 g kryštálového cukru, 50 g kokosovej strúhanky, 1 PL kokosovej pasty, 8 g práškovej želatíny, 200 g smotany rama
Krém: 200 g smotany rama, 100 g mascarpone, 50 g práškového cukru, 100 g pomarančového fresh, trocha cukrárskeho žltého farbiva
Hokaido zmrzlina: 150 g smotany rama, 300 g mlieka, 300 g vaječných žĺtkov, 200 g tekvicového pyré
Postup:
1. Kokosové mlieko, cukor, kokosovú strúhanku zohrejeme na 60 °C, potom pridáme kokosovú pastu a prešľaháme aj spolu s napučanou želatínou. Na záver pridáme dotuha vyšľahanú smotanu a plníme do foriem v tvare pologule a necháme dobre vytuhnúť. Stuhnutý krém potom pomocou striekacieho vrecka vrstvujeme na stuhnutý kokosový musse.
2. Hokaido zmrzlina: Časť smotany zmiešame s tekvicovým pyré a so žĺtkami. Ostatnú smotanu, cukor a mlieko necháme zovrieť. Všetko spolu zmiešame na 60 °C a dáme zamraziť do stroja na výrobu zmrzliny.

Recepty pripravil Jaromír Štefanovič, reštaurácia Zorno v Lozorne

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Opitý Izidor na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

debata chyba
Viac na túto tému: #kokos #vianočné pečenie #zmrzlina #liči #hokaido #gaštanové pyré
Čítajte Pravdu bez reklamy

Svižnejší web a články bez rušenia. Žiadne reklamy iba za 1,50 € mesačne.

Pravda bez reklamy

+ Nemáte dôvod myslieť na to najhoršie, život prežívate v tom najlepšom.
Túžite šéfovi ukázať, čo je vo vás. Len...

+ Teplotné rozdiely vám budú spôsobovať nepríjemnosti, pozor na klimatizáciu.
Nevzdávajte sa svojich snov,...