Sladké Vianoce: Pečenie by malo byť o hre

Advent vonia na sto spôsobov, veď sa pripravujú najhojnejšie sviatky roka. Čokoláda, pomaranče a mandarínky, škorica, orechy, vanilka... sa však nemusia premeniť na náročné, komplikované dezerty.

19.12.2019 17:00
Rumové nepečené košíčky Foto: ,
Rumové nepečené košíčky.
debata

Veď najmä vianočné pečenie by malo byť o hre. Mnohé jednoduché a vtipné nápady nám zanechali naše šikovné staré mamy a to ostatné… nuž zapojme skúsenosť, fantáziu, nadšenie. Nech je pre vás vianočné zákuskovanie potešením a zábavou!

Čokoládovo-orechové božteky

Na 10–12 porcií potrebujeme:
300 g hladkej múky, 325 g práškového cukru, 1/2 vanilkového struku, štipka soli, 20 g kakaového prášku, 1 vajce, 150 g masla, 120 g rôznych orechov na dekoráciu (vlašské, mandle, lieskovce), 4 vaječné bielky, 2 kl citrónovej šťavy
Postup:
1. Z múky, 125 g práškového cukru, vyškrabaného vnútra vanilkového struku, soli, kakaa, vajca a masla vypracujeme cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme na 45 minút vychladiť do chladničky.
2. Cesto vyvaľkáme na asi 3 mm hrúbku, vykrojíme kruhy s priemerom asi 4 cm, na plech dáme papier na pečenie a na papier umiestnime vykrojené kruhy. Bielky vyšľaháme, pridáme citrónovú šťavu a 200 g práškového cukru. Šľaháme dovtedy, kým bielky nestuhnú a nebudú sa lesknúť.
3. Vyšľahané bielky dáme do cukrárskeho vrecka a vytlačíme na vykrojené cesto (necháme miesto minimálne 2 mm od okrajov, bielky sa pri pečení roztiahnu). Navrch dáme orech podľa výberu. Pečieme 12–15 minút rúre v predhriatej na 150 °C (teplovzdušná), alebo na 175 °C (elektrická). Necháme vychladnúť.

Rumové nepečené košíčky

Na 10 porcií potrebujeme:
100 g rastlinného tuku, 100 g čokolády na varenie, 100 g mliečnej čokolády, 100 ml rumu, 75 g hrozienok, 60 g pomletých lieskových orechov, 1 vanilkový cukor, 200 g cornflakes, dekoračný posyp
Postup:
1. Rastlinný tuk a čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Cornflakes, lieskové orechy, hrozienka, rum a vanilkový cukor spolu premiešame.
2. Potom pridáme rozpustenú čokoládu a premiešame ešte raz, aby sa masa spojila. Pomocou lyžičky naberieme malé hrudky do košíčkov, posypeme cukrovým posypom a necháme vychladnúť.

Recepty pripravili Kristína Lexová a Gabriela Oravcová z Pekárne Harmónia v Modre

Video

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Škoricový kringel na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #recept #orechy #vianočné pečenie #rum

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...