Cez Vianoce priberie každý druhý Slovák. Lahšia bude peňaženka - kvôli darčekom

Na štedrovečernom stole u žiadneho Slováka nechýba polievka. K nej sa pridáva aj ryba a ako príloha boduje zemiakový šalát.

18.12.2019 09:30
Vianoce, darčeky, dieťa Foto:
Deti dostávajú darčekov najviac. V ankete, ktorej výsledky priniesla Poštová banka, to až na 10 kusov.
debata

V prípade štedrovečernej tabule a polievkového menu má kapustnica výrazný náskok pred ostatnými druhmi. V niektorých regiónoch sa však Slováci venujú príprave aj hubovej, šošovicovej, rybacej polievky či mačanky.

Priberá každý druhý Slovák

Takmer všetci Slováci na Vianoce vyprážajú alebo pečú rybu, aj keď počas roka jej neholdujú až tak ako ostatní Európania. Tretím pilierom štedrej večere v slovenských domácnostiach býva zemiakový šalát, pripravuje ho takmer 80 percent opýtaných. Polovica Slovákov nezačne vianočné hodovanie bez oblátok s medom, 14 percent tradicionalistov nezabúda ani na cesnak a každý tretí človek si pochutnáva aj na opekancoch. Každý druhý Slovák priznáva, že počas Vianoc priberie na hmotnosti. Väčšinou je to jeden až tri kilogramy.

Ďalšou tradíciou, ktorú Slováci dodržujú, je zdobenie vianočného stromčeka. Až dve tretiny domácností majú každé Vianoce stromček umelý.

Deti dostanú darčekov najviac

Tri štvrtiny ľudí odhadli, že za prekvapenia pre blízkych míňajú približne 200 eur. Drvivá väčšina detí dostáva až do desať darčekov. Osem z desiatich ratolestí pritom stále verí, že ich nosí Ježiško. Desatina Slovákov si na splnenie snov svojich blízkych zvykne požičať.

Odborníci a zástupcovia finančného sektora upozorňujú, že na darčeky, najmä na veci krátkodobej spotreby, ktorých životnosť je kratšia ako splatnosť úveru, nie je múdre požičiavať si. Na zvýšené náklady spojené s Vianocami by sme mali čerpať z rezervy. V ideálnom prípade by mala predstavovať šesťnásobok nášho príjmu.

Pre každého tretieho Slováka je najobľúbenejším vianočným zvykom návšteva bohoslužieb, polnočnej omše, stretávanie sa s rodinou a priateľmi. Väčšina ľudí síce pozná kresťanskú podstatu Vianoc, ale až sedem z desiatich Slovákov uviedlo, že ich vnímajú v prvom rade ako sviatky pokoja a rodinnej pohody.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #ryba #stolovanie #tradícia #kapustnica #zemiakový šalát

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...