Päť nápadov na horúce sviatočné drinky

Sviatky hojnosti sú aj o dobrom jedle, sladkých koláčikoch či voňavých horúcich nápojoch. Ponúkame niekoľko receptov.

17.12.2019 14:00
Grog s čiernym čajom Foto:
Vianočný grog s čiernym čajom.

Vianočný punč

Na 4–6 porcií potrebujeme:
750 ml červeného vína, 500 ml vody, 150 ml čerešňového alebo višňového likéru, 1 vrecúško ovocného čaju, 200 g kryštálového cukru, celá škorica, klinčeky, 1 nakrájaný pomaranč, mandarínka, zavárané čerešne alebo iné ovocie podľa chuti
Postup:
1. Cukor necháme skaramelizovať, zalejeme vodou a miešame na slabom plameni. Pridáme vrecúško ovocného čaju, ktorý necháme 5–8 minút lúhovať bez varenia.
2. Vrecúško vyberieme a do nádoby nalejeme víno, ktoré tiež zohrejeme dohorúca. Pridáme klinčeky a škoricu.
3. Zatiaľ do väčšej nádoby pripravíme nakrájané ovocie, ktoré zalejeme likérom a pripraveným horúcim nápojom.

Detský punč

Na 4 porcie potrebujeme:
500 ml ovocného čaju, 500 ml jablkovej šťavy, 1/2 citróna, 1/2 pomaranča, 2 kl medu, vianočné korenie podľa chuti, kúsky ovocia
Postup:
1. Čaj a džús zohrejeme, pridáme šťavu s citróna a pomaranča (podľa chuti) pridáme klinčeky, škoricu a med (podľa chuti).
2. Nakrájame kúsky ovocia napríklad jablko, mandarínky, pomaranč, hrušku. Všetko dobre premiešame.

Grog s čiernym čajom

Na 4 porcie potrebujeme:
650 ml vody, 2 vrecúška čierneho čaju, 120 ml tuzemského rumu, 30 ml bieleho vína, šťava z celého pomaranča, šťava z polovice citróna, kryštálový cukor podľa chuti.
Postup:
1. Dve vrecká čaju zalejeme vriacou vodou. Necháme lúhovať štyri minúty. Medzitým odšťavíme jeden celý pomaranč a polovicu citróna. Šťavu precedíme cez sitko, ak nechceme, aby v grogu plávala dužina.
2. Do pripraveného čaju prilejeme rum, víno, šťavu z ovocia a podľa chuti pridáme cukor. Premiešame a nalejeme do pohárov z hrubého či dvojstenného skla, prípadne do smaltovaných hrnčekov.
3. Nápoj podávame horúci. Ak ho chceme takmer vriaci, môžeme zohriať rum aj víno. Hotový grog ozdobíme plátkami citróna a pomaranča.

Horúce jabĺčko

Na 4 porcie potrebujeme:
2 jablká, 200 ml jablkového džúsu (100 %), 1 l vody, 2 vrecúška jablkového čaju, 1 celá škorica, 1 badián, 5 klinčekov, 1 čerstvý zázvor (cca 1 cm), kôra a šťava z 1/2 citróna
Postup:
1. Jablká umyjeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na plátky. Dáme do hrnca, pridáme škoricu, badián, klinčeky a zázvor. Ďalej pridáme čaj, jablkový džús, citrónovú šťavu a kôru. Zalejeme vriacou vodou a cca 10 minút varíme.
2. Potom odstavíme, precedíme, podľa chuti osladíme a ihneď podávame.

Čokoláda so šľahačkou

Na 3 porcie potrebujeme:
2 šálky mlieka, 100 g horkej čokolády, 2 kúsky škorice, štipka nastrúhaného muškátového orieška, 2 guľôčky nového korenia
Postup:
Všetky suroviny necháme rozvariť. Potom plameň stlmíme a varíme 5–7 minút. Pred podávaním prelejeme cez sitko. Podávame horúce so šľahačkou.

Vianočné opekance určite nesmú chýbať na štedrovečernom stole. Tieto guľôčky sú z kysnutého cesta a v rôznych častiach Slovenska ich poznáme pod názvami ako pupáky, pupáčiky, či bobáľky.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Opekance na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Čítajte Pravdu bez reklamy

Svižnejší web a články bez rušenia. Žiadne reklamy iba za 1,50 € mesačne.

Pravda bez reklamy
debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #recept #punč #horúce jabĺčko #horúca čokoláda #grog #drinky