Maďarské chute: Hojnosť papriky i hriešne dobrej slaninky

Guláš, paprikáš, perkelt a segedín, klobása, šomlói halušky... ihneď sa vynoria v mysli každého kuchára i gurmána – fanúšikov maďarskej kuchyne. Prečo je vlastne taká obľúbená?

12.12.2019 15:00
Hovädzí krk so špenátom, maďarská kuchyňa Foto: ,
Hovädzí krk so špenátom a s dubákmi na kukuričnej kaši.

Pre svoju relatívnu jednoduchosť, plné chute, farebnosť, hojnosť papriky, teplomilnej zeleniny, sladkovodných rýb a napokon i hriešne dobrej slaninky…

Hovädzí krk so špenátom a s dubákmi na kukuričnej kaši

Na 4 porcie potrebujeme:
1 kg hovädzieho krku, soľ, mleté čierne korenie, tymian, rozmarín, 1/2 cesnaku, olej, špenát, cesnak, maslo, soľ, mleté čierne korenie Kukuričná kaša: 500 ml vody, 150 ml kukuričnej múky, soľ, trochu masla na opraženie
Postup:
1. Na hovädzí krk spravíme najprv marinádu. Do misky zamiešame tymian, rozmarín, soľ, korenie, cesnak a olej. Túto hotovú marinádu vylejeme na hovädzí krk. Necháme hodinu stáť v chladničke.
2. Po odstátí v chladničke dáme hovädzí krk do rúry zohriatej na 160 °C na 60 – 90 minút. Maslo roztopíme na panvici, pridáme nakrájaný cesnak so špenátom a dochutíme soľou a korením podľa chuti.
3. Kukuričná kaša: V osolenej vode rozhabarkujeme kukuričnú múku a postupne privádzame do varu. Varíme 20 – 30 minút na hustú kašu, často premiešavame, aby neprihorela. Uvarenú kašu dáme na tanier a polejeme opraženým maslom.

Chrumkavé prsičká so šalátom z pečenej papriky

Na 4 porcie potrebujeme:
800 g kuracích pŕs supreme, 2 papriky, cesnak, soľ, mleté čierne korenie, olej, ocot
Postup:
1. Kuracie prsia upečieme na grile, dochutíme soľou a korením podľa vlastnej chuti. Potom dáme do rúry zohriatej na 180 °C na 10 – 15 minút.
2. Papriku opečieme v rúre. Keď je hotová, necháme ju vychladiť v zatvorenej nádobe, aby sa ľahko čistila, stiahneme kožu a vyberieme vnútro. Potrháme na tenšie pásiky alebo pokrájame.
3. Cesnak očistíme a pokrájame. Zmiešame s paprikou, pridáme soľ, korenie, ocot a olej. Paprika potrebuje ostať v rúre asi 30 minút.

Recepty pripravil Norbert Veress, šéfkuchár hotela Galanta**** v Galante

Urobte si vlastný burger, budete vedieť, čo v ňom je!

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Čítajte Pravdu bez reklamy

Svižnejší web a články bez rušenia. Žiadne reklamy iba za 1,50 € mesačne.

Pravda bez reklamy
debata chyba
Viac na túto tému: #špenát #recept #pečená paprika #kuracie mäso #kukuričná kaša #hovädzina #dubáky

+ Soľný kúpeľ by vám mohlo pomôcť na vaše kožné problémy.
Pouvažujte o investícií do nového bývania....

+ So zdravím ste na tom dobre, psychika je na tom horšie, spravte s tým niečo.
Kupujte pre vás najmä cenovo...