Falošná homárová nátierka
Na 4 porcie potrebujeme:
90 g zeleru, 60 g mrkvy, 50 g hustej okorenenej majonézy, citrónová šťava, trochu cukru, soľ
Postup:
1. Umytý a očistený zeler a mrkvu nastrúhame na strúhadle a hneď pokvapkáme citrónovou šťavou.
2. Osolíme, pridáme pol lyžičky práškového cukru, podľa chuti okorenenú majonézu a všetko zmiešame.
3. Natierame na plátky sendviča jemne natreté maslom. Nátierka je výborná príloha ku carpacciu z červenej repy.
Cibuľová nátierka s droždím
Na 4 porcie potrebujeme:
200 g olúpanej cibule, 50 g masla, mletá rasca, mleté čierne korenie, 50 g droždia, 5 vajec, podľa potreby soľ
Postup:
1. Jemne nakrájanú cibuľu podusíme na masle, pridáme rozdrobené droždie a pražíme, kým droždie začne voňať.
2. Okoreníme rascou a korením a nakoniec pridáme do nátierky rozmiešané a osolené vajcia. Zhustnutú nátierku natierame na chlieb, pečivo či na hrianky.
Nátierka z pečených paprík
Na 4 porcie potrebujeme:
2 väčšie sladké papriky (červená, oranžová), 3 paradajky strednej veľkosti, 1 väčšia cibuľa, na dochutenie: soľ, čili paprička
Postup:
1. Papriky rozpolíme, zbavíme jadierok, umyjeme a osušíme. Na panvicu dáme olivový olej a papriku opečieme z obidvoch strán. Do vriacej vody vložíme paradajky, ktoré sme na vrchu narezali do kríža (skôr sa odstráni šupka). Trošku povaríme, vyberieme a ochladíme.
2. Opečené papriky zbavíme šupky. Paradajky ošúpeme. Na panvici, v ktorej sme opekali papriky, orestujeme nakrájanú cibuľu do sklovita. Všetko rozmixujeme na kašu.
3. Zeleninovú kašu vylejeme na panvicu. Dochutíme soľou, môžeme aj čili papričkou. Varíme na miernom plameni, kým sa voda vyparí a omáčka zredukuje. Mala by vzniknúť hustejšia kaša. Natierame na chlebík, pečivo, dozdobíme bylinkami.
Cesnakovo-syrová nátierka
Potrebujeme:
150 g tvrdého syra v celku, 1 téglik prírodného nátierkového masla, 2 PL bieleho jogurtu, 4 strúčiky cesnaku, soľ na dochutenie
Postup:
1. Syr niekoľkokrát prekrojíme a rozsekáme najemno v robote alebo malým sekáčikom. Syr sa potom až tak nelepí, nátierka aj pekne vyzerá a má štruktúru.
2. Zmiešame s nátierkovým maslom, asi dvoma lyžicami bieleho jogurtu, ochutíme soľou, pridáme prelisované strúčiky cesnaku. Ak chceme nátierku dávať na chuťovky, urobíme ju hustejšiu, aby sa lepšie tvarovala a držala. Ako prílohu dávame čerstvú zeleninu.
[* video=„6d0ec0eb-4169–4001-a83e-995eb228398e“ | typ=„tvpravda“ | ratio=„16by9“ | popisok=„Nátierka z farebných a zdravých ingrediencií, vhodná aj na rýchlu večeru.* Video je pripravené podľa receptu @peterkub.“ *]
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Nátierka z opečenej zeleniny na Varecha.sk