Najmä v zariadeniach, ktorých filozofia vychádza z národnej, ľudovej gastronómie, si jesenný lístok bez zakomponovania kapusty neviedia ani predstaviť. Od klasických kapustníkov a kapustnice, ktorá sa stala aj hlavnou témou tradičnej súťaže v predvianočnom varení, až po celkom nové nápady…
Zemiaková roláda s kapustovo-slaninkovou plnkou
Na 6 porcií potrebujeme:
1 kg zemiakov, 400 g polohrubej múky, 400 g hrubej múky, 1 celé vajce, 1 prášok do pečiva, soľ, 600 g hlávkovej kapusty, 300 g slaniny, 2 väčšie cibule
Postup:
1. Uvarené zemiaky pomelieme alebo nastrúhame, pridáme múku, vajce, prášok do pečiva a soľ. Vypracujeme tuhšie cesto. Nakrájanú kapustu udusíme na cibuľovom základe, pridáme opraženú slaninu, ktorú sme nakrájali na kocky a premiešame.
2. Cesto vyvaľkáme na hrubší plát a vychladnutú zmes rovnomerne rozložíme na cesto. Zrolujeme do rolády a zabalíme do potravinárskej fólie. Dáme variť na 45–50 minút.
3. Pred podávaním nakrájame na hrubšie plátky, ktoré zľahka opečieme na panvičke z oboch strán. Môžeme použiť ako prílohu alebo aj ako hlavné jedlo s opraženou cibuľkou.
Zemiakové šúľance s hlávkovou kapustou
Na 4 porcie potrebujeme:
800 g zemiakov, 1 vajce, 200 g polohrubej múky, 80 g krupice, 800 g hlávkovej kapusty, 1 cibuľa, 1 škoricový cukor, 120 g masla
Postup:
1. Zemiaky uvaríme v šupke, za horúca ich olúpeme, postrúhame alebo pomelieme. Pridáme vajce, soľ, múku, krupicu a vypracujeme cesto. Z cesta urobíme šúľok, ktorý nakrájame na malé kúsky a z nich formujeme dlaňou šúľance.
2. Šúľance uvaríme v osolenej vode (4–5 minút), scedíme a premiešame s podusenou kapustou, polejeme opraženou cibuľkou, posypeme škoricovým cukrom a mletým cukrom.
3. Plnka: Hlávkovú kapustu nakrájame na kocky, podusíme na cibuľke a osolíme.
Recepty pripravili Anna Kuniaková a Martin Šulc z areálu U dobrého pastiera v Ružomberku
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Matrtúch z Párnice na Varecha.sk