Dula: Je zdraviu prospešná, ale dokáže aj odpudzovať mole

Jasne žltá dula s výraznou vôňou je dnes menej známym ovocím a najmä mladí o nej možno ani nepočuli.

03.12.2019 13:00
Dulový džem s klinčekmi, dula Foto:
Dulový džem s klinčekmi.
debata

Starší si však spomínajú na zaujímavú vôňu, ktorá sa rozlievala domovom ich starých mám. Dula sa pre intenzívnu arómu ukladala do izieb, aby vďaka nej rozvoniavali.

Pôvodom ázijské ovocie je veľmi tvrdé, surová dula sa však nepoužíva na priamu konzumáciu, je nielen tvrdá, ale aj priveľmi horká. Musí sa najprv tepelne upraviť, až potom je mäkká a vhodná na konzumáciu. Vôňa týchto žltých pokladov dokáže navyše odpudzovať mole.

Viete, že…?

Plody duly symbolizovali plodnosť a prosperitu, práve preto sa spájali aj so svadobnými obrady, keď ich jedli manželia ako symbol spojenia a blaženosti. S dulou v ruke zvykli zobrazovať aj Afroditu alebo Venušu.

Je aj zdraviu prospešná, pomáha napríklad pri reumatických problémoch, podporuje funkciu čriev, pričom prečisťuje hrubé črevo, pomáha pri hnačkách a plynatosti a podporuje obranyschopnosť organizmu. Okrem toho dokáže znížiť hladinu zlého cholesterolu v krvi. Pomáha aj proti kašľu a odhlieňuje dýchacie cesty. No a semená duly sú vhodné pri zápche.

Vitamíny

A, B, C, E, K

Živiny a minerály

bielkoviny, sacharidy, vláknina; vápnik, železo, meď, fosfor, horčík, draslík, zinok, selén, sodík

Vizuálne pripomína akýsi hybrid jablka a hrušky. Plody tohto ovocia sa konzumujú až po rozmanitých úpravách – výborná je vo forme marmelád, zaváranín, muštov, vína či sirupov. Známe sú aj syry s dulou, pridáva sa aj ku kyslej kapuste a krátko povarené plody sa v malých množstvách kvôli aróme pridávajú aj do jablkového pyré.

Botanický názov duly je Cydonia oblonga a má pôvod v teplých oblastiach Ázie. Rozšírená bola najmä v Perzii a Malej Ázii. Vyvážala sa z krétskej oblasti Kydonu a podľa tohto starovekého mesta nesie aj svoj pôvodný názov.

Dulový koláč s medom a so škoricou

Potrebujeme:
Cesto:150 g celozrnnej múky, 60 g cukru, 90 g tuku na pečenie, štipka soli
Okrem toho: 500 g duly bez jadier, 200 ml jablkovej šťavy, 2 PL cukru, 3 vajcia, 150 ml kyslej smotany, 2 PL medu, 1 kl škorice, mandľové lupienky
Postup:
Všetky prísady na cesto zmiesime a cesto rozložíme do vymastenej koláčovej formy tak, že urobíme zvýšený okraj. Duly rozrežeme, vykrojíme jadrovník a narežeme na tenšie plátky. Dáme do hrnca, zalejeme jablkovou šťavou, pridáme cukor a 5 minút podusíme na miernom plameni. Potom scedíme, pričom šťavu zachytíme. Plátky duly rozložíme na cesto. V šťave z varenia rozmiešame smotanu, vajcia a nalejeme na koláč. Pečieme pri 180 °C dozlata. Tekutý med zmiešame so škoricou, potrieme koláč, posypeme lupienkami mandlí a dáme ešte na 5 minút do horúcej rúry. Koláč krájame vychladnutý.

Dulový džem s klinčekmi

Potrebujeme:
1 kg očistenej duly, 1 kúsok škorice, 5 klinčekov, 500 g kryštálového cukru, šťava z 1/2 citróna, 200–250 ml vody
Postup:
Dulu očistíme suchou utierkou, ošúpeme, umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Podlejeme vodou a spolu so škoricou a s klinčekmi privedieme do varu. Rozvaríme na kašu, vylovíme klinčeky a škoricu, tyčovým mixérom po čiastočnom schladnutí rozmixujeme. Pridáme citrónovú šťavu, cukor a pomaly varíme na požadovanú hustotu, často miešame. Horúci džem dáme do sterilizovaných pohárov, uzatvoríme, obrátime hore dnom a asi po 10 minútach obrátime naspäť.

Video
Myslíte, že tento dezert jedol aj cisár?

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Cisársky trhanec na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #recept #med #dula #koláč #škorica #klinček #džem

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...