Tajomstvá šéfkuchára

01.12.2019 12:30
taštičky gyoza s údenou cviklou
Japonské taštičky gyoza s údenou cviklou. Autor: ,

Tajomstvá majstrov varešky... Niekde sú skryté v neznámej surovine, inde v postupe, nečakanej chuťovej kombinácii, triku pri varení, novom nápade.

Či v náhrade ingrediencie, ktorá je nedostupná, drahá alebo si nerozumie s niektorými zdravotnými obmedzeniami. Prekvapiť a priniesť niečo nové, predovšetkým pri jedlách z múky… to je parketa, kde sa šéfkuchár Tomáš Lysý pohybuje veľmi rád. A vôbec mu neprekáža, keď sa mu pritom budete pozerať na prsty…

Japonské taštičky gyoza s údenou cviklou

Na 4 porcie potrebujeme:
100 g repy, 50 g manchego syra, 20 g koriandra, 5 g soli, 5 g čierneho korenia, 50 g gyoza cesta, 6 g cesnaku
Postup:
1. Najprv upečieme repu v rúre zohriatej na 180 °C asi 45 minút (záleží na veľkosti), jemne osolíme, okoreníme, po dopečení necháme vychladnúť, nakrájame na malé kocky, celé zmiešame spoločne s manchego syrom, dochutíme naškrabaným cesnakom, soľou, korením a nasekaným koriandrom.
2. Na dosku rozprestrieme gyoza cestíčko, ktoré naplníme jednou lyžičkou repovej plnky a zabalíme do taštičiek. Položíme na parný hrniec a naparíme asi 3 minúty, potom z jednej strany opečieme. Môžeme podávať zaliate yuzu ponzu omáčkou.

Kokosové knedličky s karamelovou šľahačkou

Na 4 porcie potrebujeme:
Cesto: 150 g lepkavej ryžovej múky, 140 ml kokosového mlieka
Kokosový karamel: 100 g dužiny čerstvého mladého kokosu, 50 g palmového cukru
Postup:
1. Ryžové cesto: Do misky nasypeme ryžovú múku, zmiešame s kokosovým mliekom a vypracujeme jemné cesto.
2. Palmový karamel: Palmový cukor roztopíme v hrnčeku na karamel, zmiešame s kokosovou dužinou, ktorú nakrájame na jemné plátky a varíme spolu s vytvoreným karamelom, kým sa nevytvorí hustá hmota.
3. Hmotu necháme vychladnúť, vyformujeme malé guľky (asi 20-gramové) a zabalíme do vopred urobeného ryžového cesta. Pred podávaním varíme vo vriacej vode 6 minút a potom obaľujeme v sušenom kokose.
4. Karamelová šľahačka: Z kryštálového cukru pripravíme karamel, zmiešame so šľahačkou a nakoniec zahustíme jemne maslom. Pred podávaním zohrievame. Naspodok misky dáme smotanový karamel a pridáme dve uvarené guľôčky obalené v sušenom kokose.

Recepty pripravil Tomáš Lysý, šéfkuchár reštaurácie Iasai v Bratislave

Čakali ste Fish and chips? Je tu iné jedlo zo Spojeného kráľovstva. Varí šéfkuchár Marcel Ihnačák

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#údená cvikla #špeciality #kokos #knedličky #karamel #gyoza
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Dbajte v tomto období na teplé počasie a nepodceňujte počasie.
Doprajte si všetko čo potrebujete, avšak...

+ Svoje zdravie neodkladajte na neskôr, riešte ho okamžite.
Nebojte sa, v ničom nezostanete sami, nemáte sa...