Štyri nápady na lahôdky z hrušiek

Pre niekoho príliš sladké, pre iného neodolateľná ovocná pochúťka. Ponúkame niekoľko receptov pre využitie hrušiek v kuchyni.

30.11.2019 12:30
Kotlety so šalotkami a s hruškami Foto:
Kotlety so šalotkami a s hruškami.
debata

Kotlety so šalotkami a s hruškami

Na 4 porcie potrebujeme:
3 PL slnečnicového oleja, 6 menších alebo 4 veľké bravčové kotlety, 500 g malých očistených šalotiek, 3 nakrájané strúčiky cesnaku, 1 bobkový list, 12 lístkov čerstvej alebo 6 lístkov sušenej šalvie, 250 ml zeleninového vývaru, 4 pevnejšie hrušky, šťava z 1/2 citróna, soľ a mleté čierne korenie na dochutenie
Postup:
1. Rúru predhrejeme na 200, teplovzdušnú na 180 stupňov. Do panvice nalejeme olej, necháme rozohriať na strednom plameni; potom na ňom opečieme kotlety, aby chytili farbu. Potom ich vyberieme a uchováme na teplom mieste.
2. Vo výpeku opečieme cibuľky a cesnak; malo by stačiť zhruba päť minút. Do panvice vrátime kotlety, pridáme bobkový list a šalviu, prilejeme vývar, osolíme a okoreníme. Privedieme do varu a potom všetko opatrne premiestnime do rúry. Pečieme asi dvadsať minút; počas pečenia bravčové raz obrátime. Olúpeme hrušky, rozštvrtíme ich a vykrojíme jadrovník. Spolu s citrónovou šťavou ich potom pridáme do panvice k mäsu.
3. Pečieme ešte asi dvadsať minút, potom kotlety, cibuľky a hrušky vyberieme a rozdelíme na taniere. Panvicu postavíme na sporák a päť minút povaríme vypečenú šťavu, aby zhustla. Prelejeme cez kotlety. Podávame so zemiakmi.

Taliansky hruškový koláč s mandľami

Na 6–8 porcií potrebujeme:
maslo izbovej teploty 125 g + na vymazanie, 125 g krupicového cukru, 2 veľké vajcia, 50 g hladkej múky, 100 g mletých mandlí, 1/2 kl kypriaceho prášku do pečiva, 3 stredne veľké zrelé hrušky, olúpané, bez jadrovníka a rozpolené, 50 g mandľových lupienkov, práškový cukor na poprášenie
Postup:
1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Otváraciu formu s priemerom 24 cm vymažeme a dno vystelieme papierom na pečenie. Odložíme.
2. Vo veľkej mise (najlepšie v robote) vyšľaháme maslo s cukrom do peny. Po jednom zašľaháme vajcia. Stierkou vtrieme múku, mleté mandle a prášok do pečiva. Cesto presunieme do formy a roztrieme stierkou.
3. Na cesto pokladieme polovice hrušiek a pečieme asi 25 minút. Vyberieme z rúry a posypeme mandľovými lupienkami. Vrátime do rúry a pečieme ešte asi 10 minút. Vpichnutím špajdle do stredu sa presvedčíme, či je cesto prepečené. Necháme vychladnúť vo forme, potom okraje opatrne obídeme nožom, uvoľníme boky a koláč vyberieme. Pred podávaním ho poprášime práškovým cukrom.

Šalát s hruškou, gorgonzolou a orechami

Na 2 porcie potrebujeme: 1 hruška, hrsť rukoly, hrsť miešaných zelených šalátových listov, 1/2 gorgonzoly, hrsť vlašských orechov, 3 plátky prosciutta, 1PL medu, 1 PL balzamikovej glazúry, 1 kl dijonskej horčice, 1 PL olivového oleja, soľ, mleté biele korenie, štipka sušeného čili korenia
Postup:
1. Hrušku zbavíme šupky a nakrájame na mesiačiky. V panvici urobíme dresing z olivového oleja, medu, balzamikovej glazúry, dijonskej horčice, štipky vody, soli, korenia a chilli. Vložíme do zálievky hrušky a krátko, asi 3–4 minúty, ich budeme restovať.
2. Hrušky vytiahneme a ak sa zálievka ešte nezredukovala, necháme ju zovrieť pri stálom miešaní tak, aby mala glazúrovú konzistenciu. Pridáme orechy a odstavíme. Vezmeme prosciutto, natrháme ho na rôzne kúsky a opražíme nasucho alebo na štipke olivového oleja.
3. Pripravíme na misku šaláty a rukolu, ktoré pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Na šaláty naukladáme hrušku, prosciutto, natrhanú gorgonzolu a všetko to zalejeme zredukovaným dresingom s orechami.

Hruškový džem

Na 6–8 pohárov potrebujeme:
2 kg hrušiek, 1,5 kg kryštálového cukru, 2 štipky muškátového orieška, šťava z 1/2 citróna, 1 balíček vanilkového cukru
Postup:
1. Hrušky očistíme a odstránime jadro. Ak nechceme, šupku dole dávať nemusíme, dobre sa rozvarí a je veľmi zdravá, pretože obsahuje množstvo pektínov. Pokrájame ich na menšie kocky a pridáme citrónovú šťavu, cukor a muškátový oriešok.
2. Začneme pomaly variť a miešame pretláčadlom na zemiaky, aby sa skôr uvoľnila šťava a hrušky sa rýchlejšie rozvarili. Po privedení do varu povaríme ešte aspoň 40 minút, aby džem zhustol.
3. Džem odstavíme zo sporáka a rozmixujeme ho ponorným mixérom, pridáme vanilkový cukor. Opäť vrátime hrniec na oheň a povaríme ešte niekoľko minút. Potom džem nalejeme do sterilizovaných pohárov a dobre zatvoríme. Otočíme hore dnom a necháme zabalené v deke chladnúť do druhého dňa.

Video
Eva Černá uvarí pečené mäsko so špeciálnymi ingredienciami

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #mandle #koláč #šalát #hrušky #džem #gorgonzola #šalotka #kotlety

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....