Ale suché plody patria aj do slanej kuchyne. Dokážu dobre doplniť mäsové a rybacie jedlá, obohacujú rôzne druhy omáčok a dipov. Dajú sa z nich pripraviť nevšedné a pritom chuťovo veľmi ladiace kombinácie.
Mandľové lievance bez lepku
Na 5–6 porcií potrebujeme:
350 g mletých mandlí (mandľová múka), 80 g rozpusteného masla, 50 g medu, 8 vajec, 2 kl prášku do pečiva, olej na pečenie
Postup:
1. Všetky suroviny dôkladne vymiešame a v panvici na lievance pečieme pri nižšej teplote (pri vysokej teplote môžu mandle zhorknúť).
2. Hotové mandľové lievance plníme podľa vlastnej chuti lekvárom, džemom, tvarohom…
Pikantná nátierka z kešu orieškov
Na 6 porcií potrebujeme:
350 g kešu orieškov, 3 čerstvé čili, 4 strúčiky cesnaku, 100 ml olivového oleja, 1–2 limetky, soľ
Postup:
1. V mixéri rozmixujeme kešu oriešky najemno, pridáme čili, cesnak a olivový olej. Dochutíme podľa chuti limetkovou šťavou a soľou.
2. Ak je nátierka príliš hustá, môžeme pridať počas mixovania trochu vody. Na spestrenie chuti môžeme pridať vňať koriandra alebo petržlenu.
Recepty pripravil František Mátéffy, šéfkuchár v Hotel & Spa Resort Kaskady**** v Sliači-Sielnici
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Zdravý cheesecake na Varecha.sk