Päť nápadov na raňajkové dobroty

Dobré raňajky pomôžu naštartovať dobrý deň. Ponúkame vám niekoľko receptov, s ktorými chutne začnete deň.

22.11.2019 13:00
anglické raňajky, klobása, vajce, slanina, Foto:
Anglické raňajky.
debata

Anglické raňajky

Na 2 porcie potrebujeme:
2 menšie čo najkvalitnejšie grilovacie klobásky, 2 vajíčka + pár kvapiek jablčného octu, 4 plátky anglickej slaniny, 4 klobúčiky šampiňónov, 12–16 cherry paradajok na vetvičke, 6 kl olivového oleja
Postup:
1. Rozpálime gril a desať minút grilujeme klobásky.
2. Do troch štvrtín malého kastrólika nalejeme vodu. Vodou naplníme aj hlboký hrniec so širokým dnom a obidve privedieme do varu. Potom do malého kastrólika na tridsať sekúnd ponoríme vajíčko, vyberieme ho a rozklepneme do hrnčeka. Do väčšieho hrnca pridáme ocot a vareškou urobíme vodný vír. Do neho pomaly vylejeme vajíčko. Keď voda začne opäť vrieť, stiahneme hrniec z ohňa, prikryjeme ho pokrievkou a až po 3 minútach vyberieme vajce. Dáme ho do teplej vody a tam ho necháme do času, kým rovnakým spôsobom pripravíme aj druhé vajce.
3. Na grilovacej panvici opečieme krajce chleba potreté tromi lyžičkami oleja. Paradajky (aj s vetvičkou), slaninu a huby položíme na plech vyložený alobalom. Huby potrieme zvyškom oleja a všetko 3–4 minúty grilujeme. Vajíčka vyberieme z vody, osušíme a všetko naaranžujeme na tanier a servírujeme.

Kanadské lievance

Na 4 porcie potrebujeme:
300 g hladkej múky, 3 kl kypriaceho prášku, 110 g krupicového cukru, 2 vajcia, 560 ml mlieka, 75 g rozpusteného masla, 115 g mrazených čučoriedok, čerstvé čučoriedky a javorový sirup na podávanie, práškový cukor na poprášenie
Postup:
1. Prvé tri prísady premiešame v mise. Vajcia vyšľaháme s mliekom, pridáme maslo a potom tekutú zmes postupne zašľahávame k sypkej a vytvoríme hladké cestíčko. Vmiešame mrazené čučoriedky.
2. Potom z cestíčka postupne odoberáme a na tukom ľahko vymastenej panvici opekáme lievance – bude ich asi 16. Podávame s čerstvými čučoriedkami, preliate javorovým sirupom a posypané cukrom.

Francúzska omeleta

Na 1 porciu potrebujeme:
3 vajcia, čo najčerstvejšie, 2 kúsky masla s veľkosťou orecha, 1 kl strúhaného parmezánu, soľ a mleté čierne korenie na dochutenie
Postup:
1. Panvicu rozohrejeme na strednom plameni. Vajcia vyklepneme do misky a vyšľaháme vidličkou, ale len tak, aby sa spojili. Do panvice vhodíme jeden kúsok masla. Malo by sa speniť a šumieť, ale nie zhnednúť. K vajciam pridáme parmezán, osolíme ich, okoreníme a vlejeme do panvice.
2. Vajíčka necháme niekoľko sekúnd zľahka bublať a potom ich drevenou vidličkou alebo vareškou niekoľkokrát zhrnieme od okrajov panvice smerom k stredu. Niekoľko sekúnd ich potom necháme a potom postup opakujeme; ku koncu môžeme premiešavať rýchlejšie, kým získame zmes, v ktorej sú vajcia miestami ešte polotekuté.
3. Panvicou niekoľkokrát zatrasieme, a to pohybom dopredu a späť. Omeleta by sa po nej mala ľahko pohybovať a na povrchu byť vláčna a vlhká. Pevne uchopíme rukoväť a panvicu nakloníme, aby omeleta skĺzla k jednej strane. Vedľa majme pripravený tanier. Tretinu omelety prehrnieme; pri druhom prehrnutí už zabalenú lahôdku zosunieme na tanier. Ešte horúcu ju potrieme zvyšným kúskom masla a okamžite podávame.

Frittata

Na 4 porcie potrebujeme:
2 zemiaky varného typu B, 1 PL masla, 12 plátkov anglickej slaniny, 1 klobása, 12 cherry paradajok, 2 papriky, 3 jarné cibuľky, 12 vajec, 100 ml 33 % smotany , 2 hrste baby špenátu, 60 g syra čedar, soľ, mleté čierne korenie, údená paprika
Postup:
1. Očistené a olúpané zemiaky nakrájame na malé kocky a uvaríme ich. Medzitým nakrájame slaninu nadrobno, klobásku na plátky a oboje na masle krátko orestujeme v hlbokej panvici, hodiacej sa do rúry.
2. Pridáme na menšie kúsky nakrájané papriky, cibuľku, cherry paradajky a uvarené zemiaky. Vajcia rozšľaháme so smotanou a prelejeme nimi zmes na panvici. Ochutíme soľou, korením a údenou paprikou, pridáme nasekaný špenát a nastrúhaný syr a všetko krátko opražíme.
3. Panvicu asi na desať minút vložíme do rúry rozohriatej na 200 °C. Podávame s čerstvým pečivom alebo chlebom a čerstvou alebo nakladanou zeleninou.

Zapekané müsli

Na 4 porcie potrebujeme:
350 g ovsených vločiek, 75 g masla, 3 PL medu, 2 PL škorice, orechy, hrozienka, sušené ovocie
Postup:
1. Na miernom ohni rozpustíme maslo, pridáme med, škoricu. Zmes vylejeme na vločky a dôkladne premiešame, aby boli všetky vločky navlhčené.
2. Pridáme nasekané orechy a zapekáme pri teplote 170 stupňov asi 20 minút.
3. Po zapečení môžeme pridať hrozienka a sušené ovocie podľa chuti. Môžeme podávať samostatne, s mliekom alebo s jogurtom.

Video
Máte radi tatarák? A už ste skúšali aj bezmäsitý? Rozhodne si urobte tento cícerový. Patrí medzi zdravé a výživné varianty tohto úžasného jedla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #müsli #omeleta #frittata #lievance #anglické raňajky

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...