Tekvicové kulinárium: Už dávno nekončíme pri prívarku

19.11.2019 17:00
Tekvicovo-ananásový cheesecake
Tekvicovo-ananásový cheesecake. Autor: ,

Pod jedným názvom tekvica sa skrývajú desiatky odrôd, farieb a chutí z rôznych kútov sveta. Inšpirujú nás k tvorbe stále nových jedál – od chuťoviek až po dezerty.

Maslovú, muškátovú, hokaido či špagetovú… všetky vítame v našej kuchyni. Jedlami z tekvice si zároveň uctíme aj naše prababičky, ktoré ju tu oddávna pestovali, varili a strašidelne vyrezávali aj bez onoho slávneho tekvicového dňa…

Tekvicová placka s mozzarellou a rukolovým šalátom

Na 4 porcie potrebujeme:
1 špagetová tekvica, 2 vajíčka, 1 nastrúhaný stredný zemiak, soľ, mleté čierne korenie, 4 mozzarelly
Šalát: 125 g rukoly, 1 PL olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie, parmezánové hobliny, 50 g sušených na pásiky nakrájaných sušených paradajok
Postup:
1. V nádobe zamiešame varechou „špagety“, vnútorné natrhané a nakrájané časti tekvice, zemiak, vajíčka, ochutíme soľou a korením. Koláčiky môžeme ukladať na plech s papierom na pečenie tak, že ich buď jednotlivo vyformujeme vykrajovačom alebo ich upečieme vo forme.
2. Pečieme v rúre predhriatej na 160 °C zhruba 15 minút. Na ešte teplú placku položíme čerstvý rukolový šalátik a prikryjeme mozzarellou.

Tekvicovo-ananásový cheesecake

Na 4 porcie potrebujeme:
200 g maslových sušienok, 80 g masla, 1 ananás, 400 g tekvicového pyré, 600 g nátierkového syra, 200 g kyslej smotany, 4 vajcia, 3 žĺtky, šťava z 1 citróna, štipka soli, 200 g cukru, vanilka
Postup:
1. Ananás pokrájame, rozmixujeme, precedíme, zredukujeme na hustejšie a vychladíme.
2. Ostatné suroviny zmiešame, ale vajcia a žĺtky pridávame postupne tak, aby sa dobre zamiešali a netvorili sa ani hrudky zo syra. Potom plnku rozdelíme na dve časti: Do trochu menšej časti pôjde hustejšia tekvica, do väčšej zas redší ananás, ktorého je menej.
3. Plnku potom striedavo nalievame na stred na vychladené a stuhnuté sušienky, vytvoria sa kruhy a vrstvy. Pečieme pri 165 °C, až kým sa všetko mierne netrasie ako hustý puding.

Recepty pripravil Tomáš Klus, šéfkuchár reštaurácie Brasserie La Marina v Bratislave

Šúľance, ktoré nie sú na sladko, ale na slano!

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Páči sa Vám tento článok? Prosíme, podporte kvalitnú žurnalistiku.

Cieľom denníka Pravda a jeho internetovej verzie je prinášať Vám každý deň aktuálne spravodajstvo. Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť Poslať SMS Predplatiť denník
#tekvica #recept #prívarok #polievka #placky #cheesecake
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Skončíte s prejedaním a zbavíte sa sviatočných kilogramov z decembra.
Zvýšenie platu vám nemusí zaručiť...

+ Odmerajte si hladinu cukru v krvi, nepodceňujte zdravotné ťažkosti.
Veľké veci sa skladajú z malých...