Štyri nápady na jablkové dobroty

Jablká patria medzi obľúbené jesenné ovocie. Ponúkame niekoľko receptov, s ktorými nebudú chýbať ani na vašom stole.

31.10.2019 12:00
Jablkový crumble Foto:
Jablkový crumble.
debata

Francúzsky jablkový koláč

Na 4–6 porcií potrebujeme:
Cesto: 200 g hladkej špaldovej múky, 80 g trstinového cukru, 1 kl Bourbon vanilky v prášku, 100 g zmäknutého masla, 1 kl citrónovej kôry a šťavy
Jablkové pyré: 3 väčšie jablká, trocha vody, 1 PL cukru, mletá škorica
Plnka: 2 vajcia, 10 g cukru, 1 kl Bourbon vanilky, 250 ml šľahačkovej smotany, 3 očistené a jadrovníka zbavené jablká nakrájané na mesiačiky
Postup:
1. Z uvedených surovín vypracujeme hladké cesto. Vytvarujeme hrudku vo veľkosti veľkého pomaranča. Preložíme ju na papier na pečenie a opatrne vyvaľkáme. Ak sa cesto lepí, pomúčime. Vyvaľkáme na veľkosť formy, v ktorej budeme koláč piecť tak, aby vyšlo aj na boky. Do formy vkladáme spolu s papierom na pečenie, na ktorom sme koláč vyvaľkali. Keď je koláč uložený, poprepichujeme ho vidličkou na spodku aj na bokoch.
2. Pyré pripravíme tak, že jablká ošúpeme, nakrájame na menšie kocky a dáme do hrnca s troškou vody rozvariť. Rozmixujeme ponorným mixérom a ochutíme škoricou, prípadne dosladíme. Hotové pyré rozotrieme na cesto asi vo výške 0,5 cm. Na to poukladáme očistené a na mesiačiky nakrájané jablká.
3. Takto pripravený koláč zalejeme smotanovou plnkou: celé vajcia, cukor, šľahačkovú smotanu a vanilku rozmixujeme ponorným mixérom dopenista. Koláč dáme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 25 minút dozlatista.

Jablkový crumble

Na 4 porcie potrebujeme:
4 jablká, 1 citrón a šťava z polovice citróna, škorica, 60 g masla, 2 PL polohrubej múky, 2 PL cukru, 2 PL müsli alebo orieškov či mandlí
Postup:
1. Jablká ošúpeme, nakrájame na väčšie kocky, dáme do vymastenej zapekacej formy, zasypeme škoricou a pokvapkáme citrónovou šťavou.
2. Studené maslo zmiešame s múkou, cukrom a müsli či orieškami na posyýpku. Posypeme ňou jablká a pečieme v rúre asi dvadsať až tridsať minút.
3. Podávame ešte horúce s vanilkovou zmrzlinou.

Pečené kurča na jablkách

Na 4 porcie potrebujeme:
1 chladené kurča, 3–4 jablká, 500 g cibule, prepustené maslo, tymian, rozmarín, bobkový list, koriander, mleté čierne korenie, soľ, maslo na vymastenie pekáča Na zemiaky: 500 g zemiakov, 100 g masla, mleté čierne korenie, soľ, celá rasca
Postup:
1. Kurča naporciujeme, osolíme, okoreníme a osmažíme na prepustenom masle. Cibuľu nakrájame na mesiačiky a uložíme do maslom vymasteného pekáča. Opečené mäso dáme na cibuľu a medzi jednotlivé kúsky vložíme jablká, tiež nakrájané na mesiačiky.
2. Polejeme výpekom a ešte dochutíme soľou a bylinkami. Prikryjeme alobalom a pečieme v rúre vyhriatej na 200–220 stupňov asi 30 minút. Potom znížime teplotu na 180 stupňov a dopekáme asi 60 minút. Posledných 20 minút zapekáme bez alobalu.
3. Uvarené celé zemiaky narežeme do kríža. Dnu vložíme plátok masla, osolíme, okoreníme, pridáme rascu a zapečieme.

Jablkové čatní

Na 4 poháre potrebujeme:
1 kg ošúpaných jabĺk, 1 veľká cibuľa, 5 strúčikov cesnaku, 1 hrnček octu, 1 hrnček cukru, 2 kl soli, 1 kl mletej škorice, 1 kl korenia karí, 1/2 kl mletého čili
Postup:
1. Jablká nastrúhame, cibuľu a cesnak nasekáme najemno. Všetko dáme do kastróla a podusíme. Pridáme ocot, cukor, korenie a povaríme ešte asi 10 minút.
2. Horúce plníme do zaváracích pohárov, zaviečkujeme, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.

Video
Recept na obľúbené jedlo fotografky Ivony Oreškovej

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Karí kura na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jablká #čatní #crumble #francúzsky koláč #pečené kurča

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...