Remeselné potraviny by nemali chýbať v našich jedálničkoch! Viete o nich dosť?

Remeselné potraviny majú na to, aby sa stali spoločenskou témou - aby sme sa začali o ne a o tých, ktorí stoja za ich výrobou alebo im pridávajú na hodnote, viac zaujímať a zdieľať ich príbehy.

21.10.2019 15:00
debata

Združenie Slow Food Pressburg chce profesnej i laickej verejnosti ukázať že kvalitné, tradičné a remeselné potraviny nie sú na prvý pohľad mainstreamovou témou. No mali by byť – nielen z kultúrneho, výživového, ale aj z environmentálneho hľadiska.

Ako hovorí etnologička a historička Katarína Nádaská: „Tradičná remeselná potravina je súčasťou našej kultúrnej identity a mala by byť preto neodmysliteľnou súčasťou našej spoločnosti a nemala by chýbať v našich jedálničkoch.“ Petra Molnárová, z občianskeho združenia Slow Food Pressburg, Katarínu Nádaskú dopĺňa: "Jej výrobcovia by mali byť štátom podporovaní a tradičný spôsob výroby, ktorý je súčasťou nášho kultúrneho dedičstva by mal byť chránený. Mala by byť súčasťou ponuky v zariadeniach spoločného stravovania naprieč celým spektrom. A mali by sme na nej stavať produkty vidieckeho cestovného ruchu, ktoré by zároveň mali byť prvoradou súčasťou oficiálnej prezentácie našej krajiny doma i v zahraničí tak, aby naša národná hrdosť v súvislosti s lokálnymi produktami mala možnosť rásť”.

Združenie sa rozhodlo priniesť do Bratislavy formát inšpirujúcej ochutnávkovej konferencie DEGUSTORIUM – 22. októbra 2019 sa v bratislavskej Starej tržnici odprezentujú roľníci, vinohradníci a vinári, remeselní výrobcovia, šéfkuchári, odborníci na kulinárnu kultúru, výživoví poradcovia, environmentalisti, experti na marketing a ľudia z praxe, ktorej dôležitou súčasťou je remeselná potravina a jej trvalo udržateľný spôsob výroby. Počas jedného dňa sa na pódiu vystrieda 5 moderovaných panelových diskusií s odborníkmi a 15 rečníkov s prezentáciami, prostredníctvom ktorých návštevníkom priblížia svoje výnimočné produkty a vzťah k remeselnej potravine. A čo je najdôležitejšie: všetkým ukážu, že to má zmysel.

degustorium

Anetta Vaculíková zo združenia Slow Food Pressburg objasňuje, že cieľom tejto európskej iniciatívy je, aby boli zdravé potraviny vyrobené trvalo udržateľným spôsobom dostupné pre všetkých.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #remeselné potraviny #Slow Food Pressburg

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...