Štyri nápady na labužnícku tekvicu

Tekvice sú bohaté na vodu a vlákninu, preto podporujú trávenie. Ponúkame vám niekoľko receptov s využitím rôznych tekvíc.

19.10.2019 17:00
Hokkaido polievka s čili, tekvica Foto:
Hokkaido polievka s čili.
debata

Hokkaido polievka s čili

Na 4 porcie potrebujeme:
1 tekvica hokkaido, 1 mrkva, 1 cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 1 väčší zemiak, 2 PL oleja, 1 l mäsového vývaru, 1 čili paprička, čerstvá petržlenová vňať, 3 PL kyslej smotany, soľ, mleté čierne korenie, čili korenie, vegeta
Postup:
1. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno a do sklovita orestujeme na oleji.
2. Tekvicu ošúpeme, vyberieme dužinu, jadierka a nakrájame na menšie kúsky. Ostatnú zeleninu očistíme a nakrájame na kocky, príp. kolieska. Čili papričku zbavíme jadierok a kúsok odložíme. Všetku zeleninu pridáme k cibuli a cesnaku a restujeme ešte 3–5 minút.
3. Preložíme do hrnca, zalejeme vývarom, pridáme kúsok čili papričky (podľa toho, akú pálivú polievku chceme uvariť), korenie, vegetu, podľa chuti osolíme a uvaríme domäkka. Po uvarení papričku nezabudneme vybrať. Nakoniec uvarenú polievku rozmixujeme na hladký krém. Na dekoráciu použijeme kyslú smotanu, petržlenovú vňať a štipku nahrubo zomletého korenia čili. Podávame s opekanými chlebovými krutónmi.

Tekvicový koláč

Na 4 porcie potrebujeme:
1 stredne veľká maslová tekvica, 100 g práškového cukru, 100 g masla + trocha na vymazanie formy, 2 vajcia, 200 g mletých mandlí, 1 kl prášku do pečiva, šľahačka na podávanie
Postup:
1. Tekvicu ošúpeme, odrežeme stopku a spodnú časť. Rozpolíme ju a vyberieme semienka a dužinu nakrájame na asi centimetrové kocky. Uvaríme ich domäkka v naparovacom hrnci alebo v sitku na pare nad hrncom s vriacou vodou. Trvá to asi 10 – 15 minút. Osušíme.
2. Uvarenú tekvicu roztlačíme alebo rozmixujeme na pyré (malo by ho byť 400 gramov) a necháme vychladnúť. Predhrejeme rúru na 180 oC. Vymiešame maslo s cukrom na hladkú nadýchanú penu. Pridáme vajcia, dve lyžice mletých mandlí, prášok do pečiva a znovu dôkladne premiešame. Pridáme tekvicové pyré.
3. Zamiešame zvyšok mletých mandlí – mali by sme získať cesto, ktoré sa dá ľahko miešať. Ak by bolo príliš tuhé, rozriedime ho po lyžičkách trochou vychladnutej tekutiny, nad ktorou sme tekvicu naparovali, alebo mliekom.
4. Vymažeme okrúhlu tortovú formu s priemerom 22 cm. Vlejeme do nej cesto a rovnomerne ho rozprestrieme. Pečieme asi trištvrte hodiny. Ak začne koláč príliš rýchlo hnednúť, zakryjeme ho alobalom. Podávame s kopčekom šľahačky.

Tekvicové lievance

Na 4 porcie potrebujeme:
200 gramov tekvice, 3 PL hladkej múky, 100 g kyslej smotany, 1 PL cukru, 1 vajíčko, 1/4 kl jedlej sódy alebo kypriaceho prášku, 1 vanilkový cukor, olej na vysmážanie
Postup:
1. Tekvicu ošúpeme, umyjeme a nastrúhame nahrubo. V hrnci necháme zovrieť vodu a nastrúhanú tekvicu v nej povaríme asi 5 minút. Následne ju scedíme a rozmixujeme na hladkú kašu.
2. V miske k tekvici pridáme ostatné prísady a vytvoríme jemné cesto. Na panvicu dáme trošku oleja a vysmážame menšie lievance. Podávame s ovocím, lekvárom alebo čokoládovou polevou.

Tekvicové karí

Na 2 – 4 porcie potrebujeme:
500 g oranžovej tekvice pokrájanej na kocky, 1 pokrájaná cibuľa, 2 najemno pokrájané zelené čili papričky, 2 najemno pokrájané červené čili papričky, 5 pretlačených strúčikov cesnaku, 300 ml kokosového mlieka, 1 pohár vody, 1 kl kurkumy, 1 kl karí korenia, 2,5 cm kúsok postrúhaného zázvoru, maslo
Postup:
1. V miske pomiešame čili papričky, cesnak, zázvor, korenia, vodu a kokosové mlieko. V panvici zohrejeme maslo a niekoľko minút opražíme kocky tekvice a cibuľu. Pridáme zmes s kokosovým mliekom, necháme zovrieť a následne znížime teplotu a varíme, kým tekvica nezmäkne a omáčka nezhustne.
2. Ak je to potrebné, pridáme vodu, naraz však maximálne polovicu šálky. Na konci môžeme pridať trochu soli. Podávame s ryžou.

Video
Zdravšia alternatíva slovenského národného jedla. Halušky z tekvice!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #vláknina #polievka #koláč #tekvice #čili #karí #hokaido #lievance #maslová tekvica

+ Správna zdravá životospráva sa ukáže aj na vašej pokožke.
Načo vám je sláva a peniaze, keď vás doma nikto...

+ Nedávajte do svojho tela niečo čo viete, že by vám mohlo uškodiť.
Zmena nie je pre každého, preto si to ešte...