„Jesenné ovocie je pre mňa zdrojom veľkej radosti. Vždy premýšľam, do akého jedla sa hodí a teším sa na chvíle experimentovania. Kombináciám, ktoré už fungujú niekoľko desaťročí, hoci aj spojeniu jablko – mak či hruška – syr, rád dávam novú tvár. Plody jesene si to zaslúžia, veď rástli vo voľnej prírode od jari a odvtedy naberali svoju chuť a silu. A keď sa zahryznem do jesennej hrušky odtrhnutej zo stromu, nostalgicky ma to vracia do detstva…“
Ľubomír Galbavý, šéfkuchár a majiteľ reštaurácie Meet and Eat v Piešťanoch, autor receptov
Dulový rôsol s domácim zemiakovým chlebom
Na 4 porcie potrebujeme:
2 duly, 100 g cukru, 300 ml vody, zázvor, 3 plátky želatíny Chlieb: 200 g múky, 10 g droždia, 1 kl soli, 1 kl cukru, 1 kl rasce, 1 PL oleja, 1 varený zemiak
Postup:
1. Olúpanú dulu zbavíme jadierok, nakrájame na malé kocky a dáme variť s vodou a so zázvorom. Po niekoľkých minútach pridáme cukor. Keď je dula uvarená, zmes rozmixujeme a pridáme namočenú želatínu. Zmes vylejeme na plech, necháme stuhnúť a nakrájame na ľubovoľné kúsky.
2. Chlieb: Do misy dáme všetky suroviny, zemiak nastrúhame, miesime 20 minút, vysypeme do vymasteného a vysypaného pekáča a necháme pod utierkou hodinu kysnúť. Vykysnuté cesto dáme piecť 15 minút pri teplote 210 °C a 45 minút pri 170 °C.
Plnené jablká v lístkovom ceste
Na 4 porcie potrebujeme:
4 jablká, 50 g cukru, 100 g hrozna, 50 g maku, 50 g slivkového lekváru, 250 g lístkového cesta, 1 vajce
Postup:
1. Jabĺčka ošúpeme, vykrojíme stred a spravíme plnku z mletého maku, zo slivkového lekváru a z nakrájaného čerstvého hrozna.
2. Pripravenou zmesou naplníme jablko. Rozvaľkáme lístkové cesto, vykrojíme štvorce podľa veľkosti jablka. Jablko dáme do stredu, zabalíme, potrieme vajíčkom a dáme piecť pri 180 °C.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Jablkovo-banánové muffiny na Varecha.sk