Zázvor najmä počas jesene či zimy mnohí z nás strúhajú a pripravujú z neho horúci nápoj – či už samotný alebo v kombinácii s rôznymi bylinkami. Ale zázvor môžete do tela dostať aj v polievke, dokonca jej pridá na exotike vzhľadom na svoju štipľavú chuť. Najmä v ázijskej kuchyni je zázvor hojne používaný ako dochucovadlo – ale dá sa použiť nielen pri príprave ázijských jedál. Čo takto vyskúšať napríklad zelerovú polievkou so zázvorom? (recept: KetoDiet)
Potrebujeme:
- 1 cibuľu
- 1 citrón
- 1 cm zázvoru
- 1 zeler
- 1 liter zeleninového vývaru
- štipku soli
- štipku korenia
- petržlenovú vňať
- 1 polievkovú lyžicu repkového oleja
Ako na to?
- Na lyžici oleja osmažíme cibuľku a hneď ako zosklovatie pridáme nadrobno nakrájaný zázvor a restujeme. Pridáme zeler pokrájaný na kocky, premiešame a zalejeme zeleninovým vývarom.
- Varíme do zmäknutia asi 20–30 minút.
- Dochutíme soľou a korením a rozmixujeme dohladka.
- Vmiešame nadrobno nasekanú petržlenovú vňať a podávame.
Zázvor môžete použiť aj pri inej polievke (Zeleninová polievka so sklenými rezancami) – tu je recept TV Varecha
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Zeleninová polievka so sklenými rezancami na Varecha.sk