Päť nápadov na cviklové hody

Vďaka svojej farebnosti a vzhľadu je nezameniteľnou súčasťou mnohých jesenných receptov.

09.10.2019 12:00
cvikla, šalát vinegret, Foto:
Ruský šalát vinegret.
debata

Červené rizoto

Na 4 porcie potrebujeme:
400 g ryže (arborio alebo carnaroli), 1 väčšia cvikla, 1 PL masla, 1 PL olivového oleja, 1 menšia červená cibuľa, 100 ml červeného vína, 0,5 – l l zeleninového vývaru, 50 g parmezánu, 2 strúčiky cesnaku, soľ, korenie, tymian
Postup:
1. Cibuľu a cesnak najemno nakrájame a zľahka speníme na rozpálenom oleji. Pridáme ryžu a nahrubo nastrúhanú cviklu a krátko orestujeme. Zalejeme vínom. Keď sa víno vstrebe, začneme postupne prilievať horúci vývar.
2. Zmes osolíme, ochutíme mletým čiernym korením a tymianom a pomaly za stáleho miešania varíme, až kým rizoto nezíska krémovú konzistenciu. Hustotu regulujeme postupným prilievaním vývaru.
3. Pred dovarením pridáme maslo a miešame, až kým sa neroztopí. Sporák vypneme a na záver pridáme parmezán a premiešame. Pred podávaním ochutnáme a v prípade potreby doladíme soľou a korením.

Ruský šalát vinegret

Na 4 porcie potrebujeme:
200 g cvikly, 200 g zemiakov, 60 g mrkvy, 2 nakladané uhorky, 40 g kyslej kapusty, 80 g cibule, 3 PL slnečnicového oleja, 1 PL horčice, ocot, 1 kl cukru, mleté čierne korenie, petržlenová vňať, voda, soľ
Postup:
1. Cviklu umyjeme, zalejeme horúcou vodou a uvaríme do mäkka. Keď vychladne, ošúpeme ju a nakrájame na rezance alebo drobné kocky.
2. Očistenú mrkvu uvaríme, nakrájame a pridáme k cvikle. Očistenú cibuľu, uhorky a uvarené zemiaky nakrájame na plátky, pridáme kyslú kapustu nakrájanú na drobné kúsky a pokvapkáme polovicou pripraveného oleja.
3. Pripravenú zeleninu zalejeme nálevom z ostatných surovín, premiešame a podávame ozdobené petržlenovou vňaťou.

Poľský boršč z cvikly

Na 8 porcií potrebujeme:
2 l zeleninového vývaru, 4 cvikly, 1 téglik sladkej smotany, 4 vajcia natvrdo, 2 uvarené zemiaky, podľa chuti soľ, bobkový list, ocot a nové korenie, fenikel, mleté čierne korenie
Postup:
1. Očistenú cviklu uvaríme vo vode alebo v zeleninovom vývare so soľou, s korením, novým korením, bobkovým listom a feniklom domäkka. Pridáme trochu octu, aby polievka nestratila farbu.
2. Zmäknutú cviklu vyberieme a nakrájame na malé kocky veľkosti asi 1×1 cm. Vzniknutý vývar zjemníme sladkou smotanou a podľa potreby dochutíme (soľou, octom). Chuť by mala byť jemne kyslastá a farba krásne ružová.
3. Podávame v hlbokých tanieroch s uvareným zemiakom a vajíčkom natvrdo.

Cviklový koláč

Na 12 porcií potrebujeme:
200 ml slnečnicového oleja, maslo na vymazanie plechu, 3 veľké vajcia, 1 bal. vanilkového cukru alebo 2 PL vanilkovej esencie, 100 ml hnedého rumu, 180 g polohrubej múky, 1 bal. prášku do pečiva, 250 g cvikly, 75 g kakaa, strúhaný kokos alebo múka na vysypanie plechu, 250 g krupicového cukru
Postup:
1. Cviklu uvaríme vo vode domäkka. Potom ju olúpeme a nastrúhame najemno. Rúru predhrejeme na 180 °C. Plech vymažeme maslom, vysypeme kokosom alebo múkou.
2. V mise premiešame suché suroviny (múku, prášok do pečiva, kakao a obidva cukry). V druhej mise zľahka premiešame nastrúhanú uvarenú cviklu s vajíčkami a olejom. Prilejeme rum.
3. Suché suroviny postupne primiešame k mokrým, až vznikne mokré ťažké a červené cesto. Nalejeme ho na plech a pečieme asi 50–60 minút. Cesto narastie, ale nie príliš, a na povrchu by malo byť popraskané. Upečený koláč polejeme čokoládovou polevou z masla, cukru, rumu, kakaa a zo strúhaného kokosu.

Carpaccio z cvikly

Na 6 porcií potrebujeme: 2–3 cvikly veľkosti tenisovej loptičky, 100 ml olivového oleja, 2 PL medu, 1 PL krupicového cukru, 2 PL vínneho octu, 3 PL dobrého pomarančového džúsu, tymian, soľ, mleté čierne korenie, 1 PL sójovej omáčky, 3 cm kúsok čerstvého zázvoru, 150 g čerstvého kozieho syra, hrsť píniových orieškov
Postup:
1. Očistenú cviklu nakrájame na čo najtenšie plátky. Ocot uvaríme so soľou a s cukrom, pridáme med, korenie, olej, džús a tymian, sójovú omáčku a rozšľaháme. Čerstvý zázvor nastrúhame (aj so šupkou), vytlačíme z neho šťavu a nalejeme ju k marináde.
2. Marinádu nalejeme do igelitového vrecúška, do marinády naložíme plátky cvikly. Mali by tam zostať aspoň 12 hodín, môžu byť aj dva dni.
3. Plátky cvikly naaranžujeme na tanier, rozdrobíme na ne syr a posypeme nasucho opraženými píniovými orieškami.

Video
Litovská cviklová polievka Šaltibarščiai. Varí šéfkuchár Marcel Ihnačák

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #cvikla #koláč #červená repa #rizoto #boršč #carpaccio #šalát vinegret

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...