Gaštan jedlý - ponúka veľa v liečiteľstve aj v kuchyni

Kedysi býval potravou chudobných, neskôr slúžil na kŕmenie dobytka a dnes ho všade ponúkajú ako skvelú pochúťku.

07.10.2019 07:00
Gaštanový koláč Foto:
Gaštanový koláč s píniami, orechmi a hrozienkami.
debata

Gaštan jedlý, čarovný plod – lesklý, sfarbený na tmavohnedo. Surový je síce nepríjemne trpký, chutí však tepelne upravený. Obsahuje cenné výživné látky a má nenapodobiteľnú chuť a vôňu.

Keď sa povie jedlý gaštan, niekto sa s chuťou oblizne, iný, naopak, znechutene pokrčí nos. Jedna tretina ľudí ho miluje, druhá nemiluje a tá posledná tretina ho ešte nikdy neochutnala.

Gaštany nám toho môžu veľa ponúknuť. V liečiteľstve sú hojne používané ako prostriedok na liečbu kašľa. O ich priaznivých účinkoch na naše zdravie vedeli už v starom Grécku a Ríme, kde sa jedlými gaštanmi dokonca platilo. Už samotný výpočet látok, ktoré gaštan obsahuje, je jasným dôkazom toho, že jeho konzumácia môže nášmu zdraviu len prospieť. Výpočet by bol dlhý: posilňuje imunitu, pomáha pri málokrvnosti, urýchľuje liečbu kašľa, detoxikuje organizmus, podporuje trávenie, má pozitívny vplyv na funkciu srdca, zlepšuje kvalitu a vzhľad nechtov a vlasov, má pozitívny vplyv na vzhľad pokožky a zmierňuje prejavy reumatizmu. Keďže gaštany neobsahujú glukózu ani fruktózu, môžu si ich bez obáv dopriať i diabetici, ale aj ľudia alergickí na lepok.

Viete, že…?

Odborníci odporúčajú zvýšiť trvanlivosť zozbieraných gaštanov namočením do 50 °C teplej vody a potom na štyri dni do studenej vody. Tým gaštany zbavíme aj prípadných parazitov. Takto ošetrené gaštany môžeme ihneď spracovať alebo ich uložiť do chladničky.

Plody konzumujeme najčastejšie pečené alebo varené. Rozomletím gaštanov sa pripravuje gaštanová múka, ktorá slúži na prípravu pečených múčnikov. Gaštany môžeme kandizovať či nakladať do alkoholu. Najčastejšie ich však pečieme alebo spracujeme na gaštanové pyré. V južnej Európe gaštany ľudia jedia so zeleninou, s mäsom alebo maslom a so syrom. Svetové kuchyne poznajú gaštanovú kašu k divine, gaštanový puding, gaštany v čokoláde či glazované gaštany. Vo Švajčiarsku a na Korzike sa vyrába gaštanové pivo. V Amerike sa z plodov pripravuje plnka do moriaka. Gaštany veľmi rýchlo napádajú plesne, ktoré môžu spôsobiť až čierne zafarbenie jadra gaštana, preto ich treba rýchlo spracovať. Vysychaním tvrdnú a stávajú sa nepožívateľnými.

Vitamíny

A, B1, B2, B5, B6, C, E, K

Živiny a minerály

proteíny, škroby, karotén, biotín; vápnik, fosfor, síra, horčík, železo

Gaštan jedlý pochádza pôvodne z oblasti Malej Ázie a je hojne rozšírený na južných svahoch tiahnucich sa od pobrežia Čierneho mora. Európske gaštany sem prišli z oblasti východného Turecka. Dnes gaštan nájdeme v oblasti Balkánu od Turecka cez Grécko, Macedónsko a Chorvátsko až do oblasti Apeninského polostrova a do podhoria Álp.

Gaštanový koláč s píniami, orechmi a hrozienkami

Potrebujeme:
250 g gaštanovej múky, 300 ml vody, 40 g hrozienok, 30 g píniových orieškov, 1 hrsť vlašských orechov, 1 vetvička čerstvého rozmarínu, 3 PL olivového oleja
Postup:
Najprv necháme hrozienka 30 minút napučať vo vlažnej vode, potom ich zlejeme. Vlašské orechy nasekáme nadrobno. Preosiatu múku zmiešame s vodou a vytvoríme polotekuté cestíčko. Primiešame tri lyžice oleja, polovicu hrozienok a píniových orieškov, napokon všetko premiešame. Okrúhlu formu s priemerom 22 cm vyložíme papierom na pečenie, dno potrieme olejom a vlejeme cestíčko. Povrch posypeme zvyšnými hrozienkami, píniovými orieškami, vlašskými orechmi a rozmarínom. Pokvapkáme olejom a dáme piecť do rúry predhriatej na 180 °C zhruba na 45 minút. Hotový koláč by mal mať rozpraskaný povrch a tmavšiu hnedú farbu. Podávame ho vlažný a nakrájaný na menšie kúsky. Chutí aj studený na ďalší deň.

Gaštanovo-mrkvová smotanová polievka

Potrebujeme:
400–500 g jedlých gaštanov, 80–100 ml vermútu, 400–500 ml zeleninového vývaru, 200 g mrkvy, 100–150 g masla, 1 bobkový list, 2 PL hnedého cukru, 1 cibuľa, 4 vetvičky čerstvého tymianu, 300–350 ml smotany na varenie, soľ, mleté čierne korenie, citrónová šťava
Postup:
Gaštany nakrojíme a povaríme asi 15 minút v osolenej vode. Ešte teplé ich ošúpeme, 4–5 kusov odložíme nabok. Väčšiu ošúpanú cibuľu nakrájame nadrobno. Očistenú mrkvu nakrájame na kocky. Na masle speníme cibuľu, pridáme bobkový list, tymian a orestujeme. Potom vmiešame gaštany, všetko zvoľna opekáme asi 5 minút a podlejeme vermútom (50 ml). Keď sa alkohol odparí, zalejeme gaštany vývarom a necháme zvoľna asi 15 minút bublať. Nakoniec prilejeme smotanu a varíme ešte ďalších 25 minút. Potom z polievky odstránime bylinky, všetko rozmixujeme dohladka a dochutíme soľou a korením. Medzitým na masle podusíme osolené kocky mrkvy a zvyšné gaštany, podlejeme vermútom, pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme cukrom a za stáleho miešania necháme všetko skaramelizovať. Polievku rozdelíme na porcie, na tanieri ozdobíme mrkvou a gaštanmi.

Video
Eva Černá uvarí pečené mäsko so špeciálnymi ingredienciami

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #polievka #koláč #gaštan

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...