Tipy, triky, nápady: Rímska klasika v kuchyni

Ideálnym pomocníkom v mnohých domácnostiach je hlinený pekáč s vekom zvaný rímsky hrniec. Jeho kúzlo objavujú milovníci zdravého varenia, pracuje na princípe odparovania vody.

05.10.2019 17:10
pilaf, ryža Foto:
Základom pilafu je dlhozrnná ryža.
debata

Výsledný pokrm nie je nasiaknutý tukom a pritom je šťavnatý. Nemusíme sa báť k mäsu pridať zemiaky, topinambury či zeleninu ako prílohu. Chuťovo mäso podčiarknu aj jablká, hrušky či kúsky tekvice. Aby rímsky hrniec slúžil dlho, treba dodržiavať základné pravidlá: Aspoň na polhodinu pred pečením musí byť nádoba ponorená do studenej vody, hlina vodu nasaje a práve vďaka tomu pri pečení vzniká para. Počas pečenia veko neodklápame. Nie je potrebné mäso podlievať ani dochucovať. Hlinený hrniec neznáša prudké zmeny teploty a mohol by prasknúť. Preto nádobu vkladáme vždy do studenej rúry. Rovnako pri podávaní kladieme horúci hrniec na korkovú podložku či drevenú doštičku.

Jednoduchosť menom pilaf

Výborným jedlom z jedného hrnca je špecialita kaukazských, stredovýchodných a juhoázijských národov – pilaf. Na jeho prípravu postačí hlbší hrniec. Základom je ryža, najlepšie dlhozrnná, a hodí sa doň všeličo – hydinové či mladé tmavé mäso a rozmanitá zelenina.

Lečo má mnoho variantov

Lečo je pokrm typický pre maďarskú kuchyňu. Na prípravu okrem papriky, paradajok a cibule potrebujeme mletú papriku, soľ a tuk. Existujú však rôzne varianty jedla, so slaninou, s vínom alebo nakrájanou salámou či klobásou a do takmer hotového sa vmiešajú vajcia.

Potenciál fazule

Fazuľa má neuveriteľný potenciál, z jedného hrnca môžeme navariť hneď niekoľko jedál naraz. Stačí napríklad miska cez noc namočenej fazule pinto so saturejkou, bobkovým listom či iným obľúbeným korením, pridať suroviny podľa ľubovôle a uvariť všetko domäkka v osolenej vode. A zopakovať znova v množstve variácií.
Video
Bulharské ryžové jedlo. Varí šéfkuchár Marcel Ihnačák

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ryža #fazuľa #lečo #pilaf #rímsky hrniec

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...