Štyri nápady na dobroty s čili

Ponúkame vám niekoľko receptov na jedlá s jedinečnou pikantnou chuťou čili.

03.10.2019 12:00
Salsa z paradajok a paprík Foto:
Salsa z paradajok a paprík.
debata

Chilli con carne

Na 4 porcie potrebujeme:
500 g mletého hovädzieho mäsa, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 konzerva fazule, 2 kl paradajkového pretlaku, 1 konzerva lúpaných paradajok, 800 ml vody, soľ, mleté čierne korenie, 4 čili papričky, mletá červená paprika, 30 g tmavej čokolády, 1 PL kyslej smotany, štipka mletej škorice, vetvička rozmarínu
Postup:
1. Cibuľu a cesnak nakrájame najemno. Opečieme na troške olivového oleja. Pridáme mleté mäso a koreniny – soľ, nakrájané čili papričky, sladkú papriku a čierne korenie. Pár minút opekáme, kým mäso nezhnedne.
2. Pridáme pretlak, konzervu paradajok a 400 ml vody. Nezabudneme na vetvičku rozmarínu. Varíme na miernom plameni približne 1,5 – 2 hodiny, sem-tam podlejeme vodou a premiešame.
3. Do hotového čili ešte primiešame tmavú čokoládu a štipku škorice, ktoré zjemnia chuť. Podávame s ryžou a kyslou smotanou.

Pekelný guláš

Na 6 porcií potrebujeme:
1 kg bravčového pleca bez kosti, prípadne hovädzieho predného, tzv. močing (nakrájané na kocky), 3 PL domácej masti, 2 stredne veľké cibule, 5 kl mletej papriky, 6 čerstvých čili papričiek (nadrobno nakrájaných), 1 kg zemiakov (nakrájané na kocky), 80 g paradajkového pretlaku, 3 stredne veľké paradajky (nakrájané na malé kúsky), za hrsť sušených hríbov (v sezóne aj čerstvých), soľ, mleté čierne korenie, rasca, 4 strúčiky cesnaku, majorán, 250 ml červeného vína, 1 PL sambal oelek
Postup:
1. Cibuľu nakrájame na kocky a opražíme na rozpálenej masti. Keď sa cibuľa začína zafarbovať, pridáme mäso. Mäso s cibuľou dôkladne premiešame a restujeme, kým sa nezatiahne. Následne pridáme lyžičku mletej papriky, lyžicu pretlaku, rascu, soľ a čierne korenie. Všetko dôkladne premiešame a po chvíľke restovania podlejeme trochou vody a pridáme pretlačený cesnak. Znova všetko premiešame a necháme chvíľku dusiť.
2. Potom zmes zalejeme vodou do dvoch tretín, pridáme zvyšnú mletú papriku, sambal oelek, pretlak, hríby a privedieme do varu. Pridáme nakrájané čili papričky a paradajky a necháme na slabom ohni vrieť. Približne po 50 minútach pridáme zemiaky a varíme ďalších cca 20 minút. Potom guláš dochutíme majoránom a podľa potreby soľou, prípadne ďalším cesnakom a sambalom. Prilejeme víno, necháme prevrieť a odstavíme.

Sladká čili omáčka

Na 6 – 8 pohárov potrebujeme:
1 kg mäsitých paradajok, 1 kg červenej kapie, 15 čili papričiek, 6–8 strúčikov cesnaku, 1 PL čerstvého nastrúhaného zázvoru, 300–400 g trstinového cukru, 200 ml jablčného alebo bieleho vínneho octu
Postup:
1. Paradajky narežeme do kríža a oblanšírujeme, potom ich ošúpeme a nakrájame na štvrtky. Papriku očistíme od jadrovníka a nakrájame alebo posekáme v mixéri nadrobno. Pretlačíme cesnak, postrúhame zázvor, posekáme čili papričky aj so semiačkami a všetko vložíme do širšieho hrnca, pridáme cukor a ocot.
2. Zmes privedieme do varu a za občasného miešania varíme 90–100 minút. Posledných 20 minút miešame častejšie, aby omáčka neprihorela. Tyčovým mixérom omáčku rozmixujeme na žiadanú konzistenciu a horúcu plníme do malých pohárov. Sterilizujeme pri 80 °C 10–12 minút, aby sa chytilo viečko.

Salsa z paradajok a paprík

Na 4 poháre potrebujeme:
200 g cibule, 4 čili papričky, 1 PL oleja, 600 g žltých paprík (očistených a pokrájaných na malé kúsky), 1 kg paradajok (očistených a pokrájaných na malé kúsky), 50 ml jablčného octu, 1 balíček kyseliny citrónovej, 1 kl soli, 1/2 kl mletého čierneho korenia, 1 balíček Gelfix Extra 2 : 1, 250 g cukru
Postup:
1. Cibuľu olúpeme a nakrájame najemno. Čili papričky očistíme a nakrájame na drobné kúsky. Vo väčšom hrnci rozohrejeme olej, pridáme cibuľu a osmažíme ju dozlata. Postupne pridávame papriku, ktorú krátko osmažíme, paradajky, čili papričky, ocot, kyselinu citrónovú, soľ, čierne korenie a asi 3 minúty dusíme.
2. Obsah balíčka Gelfix zmiešame s cukrom, pridáme do zmesi a za stáleho miešania asi 8 minút dôkladne povaríme.
3. Prípadnú penu odoberieme a plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzatvoríme dôkladne viečkom, poháre otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

Video
Domáci elixír plný antioxidantov, ktorý posilňuje imunitu!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #korenie #salsa #čili #guláš #papričky #omáčka

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....