Cukrová kukurica nielen chutí - zvyšuje aj pohlavnú výkonnosť

Kukurica cukrová je výnimočne sladkou formou kukurice siatej. Čerstvo zozbierané šúľky sú plné sýtožltých šťavnatých zŕn a v kuchyni sa ľahko zmenia na lahôdku.

02.10.2019 13:00
Mexická polievka z kukurice s paprikou Foto:
Mexická polievka z kukurice s paprikou.
debata

Zrná sa zberajú v takzvanej mliečnej zrelosti, ešte pred dozretím. Vyšľachtené boli rozličné odrody kukurice, známa je „pukancová“ kukurica na výrobu pukancov – popcornu.

Kukuricu z domácej úrody kúpime najlepšie na trhoch v priebehu septembra, čerstvosť a kvalitu klasov môžeme overiť tak, že zrno narežeme. Ak z neho vyteká mliečne biela šťava, držíme v ruke čerstvý šúľok. Odporúča sa klasy spotrebovať do dvoch dní, zrná totiž rýchlo „múčnatejú“.

Viete, že…?

Každá rastlina má zvyčajne len 2 až 3 šúľky rovnomerne vysadené zrnami, pričom medzery medzi nimi sú spôsobené nedostatočným opelením – opeľuje sa vetrom. Preto sa kukurica vysádza v skupine.

Kukurica môže slúžiť ako zdroj energie pre celý organizmus pre vysoký obsah glukózy. Preto je vhodné konzumovať ju pri strese a v situáciách, keď potrebujeme rýchlo dodať energiu mozgu. Okrem pozitívneho vplyvu na nervovú sústavu pomáha posilňovať srdce, podporuje krvotvorbu, udržiava hormonálnu rovnováhu, má pozitívny vplyv na plodnosť, zvyšuje pohlavnú výkonnosť a podporuje látkovú výmenu. Oddávna sa verí tiež v omladzujúce účinky kukuričných klasov. Kukurica sa často používa najmä pri ochoreniach močových ciest, upokojuje tráviaci trakt, znižuje vysoký krvný tlak, v tradičnej čínskej medicíne sa používa pri ochoreniach pečene. „Stará sa“ aj o zdravú kožu, vlasy a nechty.

Vitamíny

A, C, B1, B3, B5, B9

Živiny a minerály

vláknina, koenzým Q, nenasýtené mastné kyseliny; železo, horčík, selén, zinok, mangán

Využitie kukurice je veľmi široké – na priamu spotrebu, zmrazenie i konzervovanie, zo zrelých zŕn sa vyrába kukuričná múka, kukuričný škrob alebo kukuričný olej. Môžeme ju variť, dusiť na masle, grilovať, piecť, menšie ešte nezrelé klásky sa nakladajú do sladkokyslého nálevu podobne ako uhorky. Veľmi jednoduchou pochúťkou sú šúľky varené vo vode. Výbornou prílohou sú kukuričné placky. V kuchyni upravujeme buď šúľky vcelku, alebo jednotlivé zrná. Kukuričné zrná (čerstvé, sterilizované alebo mrazené) sú obľúbenou prísadou do miešaných šalátov, zeleninových príloh, zmesí a polievok.

Kukurica je známa viac ako 5 000 rokov, má pôvod v juhoamerických Andách, bola to najrozšírenejšia rastlina predkolumbovskej Ameriky, najmä v Peru a v Bolívii. Do Európy sa dostala na prelome 15. a 16. storočia, jej sladká odroda bola vyšľachtená v 18. storočí. Najväčším pestovateľom sú dnes Spojené štáty.

Grilovaná kukurica so slaninou a s bylinkami

Potrebujeme:
4 klasy sladkej kukurice, 1 zväzok petržlenovej vňate, 1 zväzok pažítky, 1 strúčik cesnaku, soľ, 50 g masla, 200 g anglickej slaniny
Postup:
Kukuričné klasy očistíme od šúpolia a odstránime aj zvyšné vlákna. Petržlen a pažítku umyjeme, necháme odkvapkať a nakrájame najemno. Strúčik cesnaku prelisujeme alebo vymiešame s trochou soli. Do zmäknutého masla primiešame nasekané bylinky a cesnak so soľou. Každý klas kukurice potrieme ochuteným maslom a omotáme tenkými plátkami slaniny. Plátky slaniny prichytíme špáradlom. Klasy umiestnime na gril a opekáme. Priebežne ich obraciame, kým nie je slanina prepečená. Môžeme potierať zvyškom masla.

Mexická polievka z kukurice s paprikou

Potrebujeme:
2 červené papriky, 2 PL oleja, 1 najemno nakrájaná cibuľa, 400 g mrazenej kukurice, 750 ml kuracieho bujónu alebo vývaru, 150 ml smotany na varenie, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Cibuľu a červenú papriku nakrájanú na malé kocky smažíme na oleji, kým cibuľa nebude sklovitá. Potom pridáme rozmrazenú kukuricu, kurací bujón alebo vývar a celú zmes rozmixujeme, ale nie na úplne hladkú hmotu. Rozmixovanú polievku privedieme do varu, zalejeme smotanou, osolíme, okoreníme podľa chuti a povaríme do zhustnutia. Na tanieri ozdobíme troškou papriky, petržlenovou vňaťou, prípade pažítkou a kúskami tortilly.

Video
Eva Černá uvarí pečené mäsko so špeciálnymi ingredienciami

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #kukurica

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...