Tipy, triky, nápady: Horčica po domácky

Využitie horčičných semienok v kuchyni okrem známej a tradičnej výroby horčice má aj podobu rôznych zmesí korenia v kuchyniach z celého sveta.

01.10.2019 13:00
horčica, semienka Foto:
Domáca horčica je nielen dochucovadlom, ale aj domácim liekom.
debata

Mleté horčičné semienko zvýrazní chuť všetkých slaných jedál a dodá príjemnú pikantnosť nakladanej zelenine. No a príprava domácej horčice priamo na mieru chuťovým pohárikom kulinára môže mať dnes populárnu biokvalitu. Budeme potrebovať 150 g bielych horčičných semienok, lyžičku soli, pol lyžičky kurkumy pre krásne žltú farbu a 50 ml vriacej vody. Všetko rozmixujeme na hladkú pastu a potom pridáme kvapku kvalitného, ideálne jablčného octu, aby horčičná zmes mala typickú konzistenciu horčice. Horčicu necháme v uzatvorenej fľaštičke minimálne tri dni, ideálne až 14 dní dozrieť. Domáca horčica je nielen dochucovadlom, ale pokojne si môžeme dať lyžičku, keď na nás „niečo lezie“.

Slnečnicový dresing

Slnečnicové semienka sa najčastejšie používajú pri výrobe chleba a na posypanie pečiva. Výborný je dresing z vopred namočených semienok rozmixovaných s vodou, dochutený citrónovou šťavou, octom, cesnakom alebo bylinkami.

Pozor na obaľované semienka

Rôzne tmavé, málokedy skutočne čokoládové alebo iné polevy, v ktorých sú tiež obaľované semienka, obsahujú značné množstvo nasýtených tukov a jednoduchých cukrov. Preto sa prirodzené prednosti semienok veľmi redukujú na úkor príjmu nadbytočnej energie a nevhodných zložiek – často aj pridaných farbív.

Limity semiačok chia

Chia semienka možno pridať takmer do všetkého, do nápojov, pečiva, cereálií, jogurtov, šalátov alebo do cesta. Táto potravina nového typu má však stanovenú odporúčanú dennú dávku 15 gramov, aby nenarušila hormonálnu rovnováhu. Aj zdravé potraviny sa musia konzumovať v odporúčanom množstve.

Video
Chutný olovrant s lesným ovocím a superjedlom chia semienkami

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Chia vanilkový puding na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #horčica #chia semienka #dresing #semienka #slnečnica

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...