Sloppy Joes
Na 4 porcie potrebujeme:
olivový olej, 650 g mletého hovädzieho mäsa, 1 veľká cibuľa, 100 g paradajkového pretlaku, 500 g nakladaných lúpaných paradajok aj so šťavou, soľ, mleté čierne korenie, hnedý cukor podľa chuti, korenie na steak podľa chuti, možno nahradiť zmesou mletej papriky, tymianu, koriandra, rozmarínu a cesnaku, 150 g papriky – žltej, červenej alebo zelenej, 1 PL vínneho octu, 2 PL worcesterskej omáčky, 6 žemlí alebo bagetiek, syr podľa chuti
Postup:
1. Cibuľu osmažíme do sklovita, pridáme mleté mäso a smažíme do vyparenia vody. Potom pridáme ešte krátko orestovať pretlak s nadrobno nakrájanou paprikou a korením.
2. K zmesi prilejeme nakrájané paradajky aj so šťavou, worcesterskú omáčku, ocot. Podľa chuti osolíme, okoreníme a pridáme cukor (1–2 lyžičky) a dusíme domäkka. Podľa potreby môžeme počas dusenia premiešať alebo podliať malým množstvom vody.
3. Žemle alebo bagetky rozkrojíme, ale nedokrojíme, bohato naplníme teplou mäsovou zmesou. Naplnené sendviče naukladáme vedľa seba do pekáča alebo na plech. Mäso v žemliach zasypeme podľa chuti syrom a zapečieme v rozpálenej rúre. Zapečieme tak, aby boli žemle rozpečené a chrumkavé a syr rozpustený. Podávame ihneď v obrúsku ako rýchle jedlo či občerstvenie alebo na tanieri so zeleninovým šalátom.
S tuniakom
Na 4 porcie potrebujeme:
8 krajcov toastového chleba, 1 cibuľa, petržlenová vňať, 2 PL majonézy, 250 g tuniaka vo vlastnej šťave, 50 g zelených olív
Postup:
1. Cibuľu pokrájame spolu s petržlenovou vňaťou. Na kolieska nakrájame olivy, pridáme majonézu a tuniaka. Všetko zmiešame a zmesou potrieme chlieb. Vždy po dvoch krajcoch priklopíme k sebe a zatlačíme.
2. Zabalíme ich do potravinárskej fólie a uložíme na 60 minút do chladničky. Majonéza čiastočne presiakne do chleba a ten zvláčnie. Pred podávaním sendviče vyberieme z fólie a diagonálne rozkrojíme na trojuholníky.
3. Vyrovnáme ich na tanier a podľa chuti ozdobíme.
Klub sendvič
Na 1 porciu potrebujeme:
3 krajce toastového chleba, 2 plátky šunky, 4 lístky šalátu, 4 paradajky, 1 opečený kurací steak, 2 plátky syra, 3 PL majonézy, opečený plátok slaniny
Postup:
1. Prvý plátok toastového chleba potrieme majonézou, uložíme naň plátok šunky, plátky paradajok, dva lístky šalátu a opečenú slaninu. Všetko potrieme majonézou a priložíme druhý plátok chleba.
2. Ten opäť potrieme majonézou a vrstvíme syr, opečené kuracie mäso, šalát, majonézu a posledný plátok chleba. Sendvič poriadne pritlačíme, rozkrojíme na dva trojuholníky a podávame.
S údeným lososom
Na 4 porcie potrebujeme:
1 slnečnicový chlieb, 200 g údeného lososa, 1 limetka, 4 paradajky, 1 rukola, 1 zväzok kôprovej vňate, štipka mletého čierneho korenia, 1 PL majonézy
Postup:
1. Slnečnicový chlieb nakrájame na centimetrové plátky a na spodný plátok natrieme majonézu.
2. Ďalej poukladáme kúsky údeného lososa, pokvapkáme limetkovou šťavou, dochutíme korením, pridáme plátky paradajok, lístky rukoly, posypeme posekanou kôprovou vňaťou a prikryjeme druhým plátkom chleba. Údený losos je sám osebe slaný, takže sendvič už nemusíme ďalej soliť.
3. Do majonézy môžeme vmiešať trošku nasekaného čerstvého kôpru. Ten ide s lososom vždy ruka v ruke.
Uhorkový
Na 2 porcie potrebujeme:
2 menšie uhorky, 1/2 šálky cottage cheese, 1 PL pažítky, 1 PL petržlenovej vňate, 2 plátky sendviča alebo chleba
Postup:
1. Uhorku nakrájame na tenké pásiky a zmiešame s cottage syrom.
2. Pridáme nasekanú pažítku a petržlenovú vňať a naplníme sendviče.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Sviečková na smotane na Varecha.sk