V juhovýchodnej Ázii, kde je kráľom kuchyne mäso, sa na tanieroch pozvoľna začínajú objavovať rastlinné proteíny. „Má to štruktúru a chuť ako bravčové. Zvyšok je otázkou techniky,“ povedal agentúre AFP šéfkuchár v kuchyni reštaurácie You & Mee v Bangkoku.
V krajine s uznávanými kulinárskymi talentmi, na ktoré sú obyvatelia pyšní, ale šéfkuchár pripúšťa, že bude ťažké presvedčiť niektorých hostí, aby jeho alternatívny recept vyskúšali. „Neočakávajú, že v thajských pokrmoch nájdu náhrady rastlinného pôvodu,“ poznamenal.
V pokrme šéfkuchára Songpola je bravčové nahradené zmesou malého hrášku, húb šitake, ryže a sóje. Tento recept vymyslel hongkonský výrobca Green Monday. „Je to od samého začiatku vytvorené pre ázijskú kuchyňu,“ tvrdí šéf podniku David Yeung. No zmeniť návyky je mimoriadne ťažké v regióne, kde je bravčové na tanieroch všadeprítomné spolu so zeleninou či rezancami.
V Thajsku, po Singapure druhej krajine juhovýchodnej Ázie, kde firma testuje svoje výrobky, je brzdou okrem iného aj cena. Na jedálničku reštaurácie You & Mee sa falošné bravčové ponúka za osem dolárov (asi 190 Sk) vrátane ryže. To je štyrikrát viac než stojí originál v početných pouličných podnikoch.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Kuracie Curry na Varecha.sk
Niekto spochybňuje aj priaznivý vplyv rastlinných produktov na zdravie, pretože sa vyrábajú priemyselne. Podľa štúdie marketingového kabinetu Mintel z minulého roka je však viac ako polovica Thajčanov žijúcich v mestách ochotná znížiť spotrebu mäsa. Tento potenciál vedie ázijské firmy k tomu, aby do sektora investovali, hovorí Michelle Teodor z tohto kabinetu.
Od Japonska po Filipíny boli do výroby alternatívnych proteínov investované stámilióny dolárov a v Singapure štátny podnik Temasek Holdings nedávno investoval do výroby zmrzliny bez kravského mlieka.
V niektorých reštauráciách vo vietnamskej metropole Hanoji potom ponúkajú sójovú verziu bravčového ragú a slimákov. Je ale ťažké predvídať, kedy a či vôbec sa juhovýchodná Ázia skutočne zahľadí do náhrady mäsových potravín.
Podľa učiteľky v materskej škôlke v Bangkoku Diany Piroonovej, ktorá ochutnala pokrm šéfkuchára Songpola, by bolo podľa chuti možno súdiť, že to je bravčové. „Ale Thajčania svoje mäso zbožňujú, zmeniť recepty ich detstva bude naozaj ťažké,“ varuje.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Opekané thajské rezance Pad Thai na Varecha.sk