Dodajú jedlu osobitú vôňu a chuť a koncom leta aj punc romantiky. Dubák a kozák v kapustnici, kuriatka do praženice, hubové omáčky k mäsu, hliva v guláši, masliak v koláčiku… V lete čerstvé ako hlavnú surovinu jedál, počas roka zamrazené, sušené či zavárané alebo v podobe hubového prachu ako svojskú koreninu.
Gnocchi s kuriatkami a so slaninou
Na 4 porcie potrebujeme:
500 g gnocchi, 400 g čerstvých kuriatok, 150 g cibule, 1 strúčik cesnaku, 2 PL nasekanej petržlenovej vňate, 1 PL olivového oleja, 50 g masla, soľ, mleté čierne korenie, 50 g pecorina (zrejúceho ovčieho syra parmezánového typu)
Postup:
1. Gnocchi vložíme do vriacej osolenej vody a krátko povaríme, a keď začnú plávať na povrchu (asi po 3 minútach), vyberieme ich a necháme odkvapkať.
2. Huby očistíme a väčšie pozdĺžne prekrojíme alebo natrháme. Cibuľu očistíme a nakrájame na tenké pásiky. Očistený cesnak nasekáme.
3. Olivový olej s maslom rozohrejeme v panvici, pridáme huby, krátko restujeme, pridáme cibuľu a cesnak a restujeme dozlata. Pridáme uvarené gnocchi, premiešame spolu s nasekanou vňaťou, osolíme, koreníme a posypeme nastrúhaným syrom.
Zemiakové palacinky s paradajkovo-hubovou plnkou
Na 4 porcie potrebujeme:
300 g uvarených pretlačených zemiakov, 4 celé vajcia, 150 g múky, 250 ml mlieka, 2 PL soli
Hríbová plnka: 1 PL oleja, 1 pór, 300 g šampiňónov nakrájaných na plátky, 200 g nakrájanej hlivy, 2 PL koňaku alebo bujónu, 2 olúpané paradajky bez jadierok, 200 g kyslej smotany, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Pretlačené vychladené zemiaky zmiešame s vajíčkom, múkou, mliekom a so soľou, necháme 15 minút odstáť. Po odležaní upečieme na rozohriatej panvici palacinky a necháme uložené v rúre rozohriatej na 60 °C. Ak by boli palacinky hrubé, pridáme mlieko.
2. Plnka: V panvici zohrejeme olej, pridáme na pásiky nakrájaný pór, restujeme, pridáme nakrájané huby a na kocky nakrájané rajčiny, pridáme koňak a krátko povaríme.
3. Nakoniec pridáme kyslú smotanu, soľ a korenie. Necháme mierne vychladnúť, zmesou naplníme palacinky a preložíme.
Recepty pripravil Zoltán Bako, šéfkuchár a majiteľ Restarantu 70 v Ostrove
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Veľkonočná baba na Varecha.sk