Štyri nápady na cuketové maškrty

Cuketa je všestranná letná zelenina so širokým využitím v kuchyni. Pripravíte z nej chutný prívarok, koláč, šalát či prílohu k mäsu.

18.09.2019 11:00
Cuketové mafiny Foto:
Cuketové mafiny.
debata

Cuketové mafiny

Na 12 ks potrebujeme:
400 g nahrubo nastrúhanej cukety (cca 2 hrnčeky), 100 g roztopeného masla, 100 ml mlieka, 2 vajcia, 175 g polohrubej pšeničnej múky, 175 g hladkej špaldovej múky (môžeme nahradiť bielou pšeničnou), 150 g trstinového cukru, 10 g prášku do pečiva, 2 kl mletej škorice, 1/8 kl mletého muškátového orieška, 1/4 kl soli, 2 kl vanilkového extraktu
Postup:
1. Rúru rozohrejeme na 180 oC, mafinovú formu vymažeme olejom. Roztopíme maslo, necháme ho chladnúť, z chladničky vyberieme vajcia, odmeriame 100 ml mlieka a nachystáme vanilkový extrakt. Dohromady ich však zmiešame, až keď budeme mať pripravené suché ingrediencie a nastrúhanú cuketu.
2. Do veľkej misy odvážime múku, cukor, pridáme prášok do pečiva, soľ, mletú škoricu a muškátový oriešok. Dôkladne premiešame. Cuketu nastrúhame nahrubo až nakoniec, aby príliš dlho nestála, inak môže začať púšťať šťavu.
3. Zmiešame pripravené mokré suroviny a pridáme ich do misy k suchým ingredienciám. Premiešame ich, nemusíme však úplne dôkladne. Cesto sa možno bude zdať príliš husté a ťažké, je to však v poriadku, cuketa to všetko napraví. Vmiešame ju do cesta a uvidíme, ako cesto postupne zredne a nadobudne ideálnu mafinovú hustotu.
4. Cesta je na 12 mafinov. Vôbec neprekáža, ak budú priehlbinky vo forme naplnené po okraj, počas pečenia cesto vybehne, ale ostane na svojom mieste. Pečieme na 180 stupňoch približne 25 minút. Upečené mafiny necháme mierne vychladnúť.

Cuketový guláš

Na 6 porcií potrebujeme:
1/2 cukety, 2 veľké zemiaky, 2 žlté cibule, 1 červená cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 1 malé lečo 400 ml, 100 ml červeného vína, 4 PL domáceho kečupu, 1 kl sójovej omáčky, 1 PL červenej šošovice, gulášové korenie, majorán, mletá červená paprika, kurkuma, drvená rasca, soľ
Postup:
1. Cibule ošúpeme, nakrájame nadrobno a osmažíme na olivovom oleji do zlata cca 2–3 minúty. Strúčik cesnaku nakrájame nadrobno a pridáme k cibuľke. Minútku spolu restujeme.
2. Cuketu aj zemiaky nakrájame na malé kocky a pridáme k cibuli. Pridáme zvyšné dva cesnaky v celku, dochutíme gulášovým korením, mletou červenou paprikou, drvenou rascou, kurkumou, zamiešame a minútku to celé restujeme.
3. Medzitým rozmixujeme lečo. Pridáme doň kečup, víno a sójovú omáčku. Prilejeme k zmesi. Zamiešame a zalejeme vriacou vodou z kanvice – nalejeme 1/2 – 3/4 litra vody. Podľa konzistencie. Vhodíme bobkový list a varíme od zovretia 15 minút. Potom pridáme červenú šošovicu a varíme ešte 10 minút. V prípade potreby guláš rozriedime. Dochutíme soľou, majoránom a podávame s čerstvým chlebom.

Cuketové placky

Na 4 porcie potrebujeme:
600 g cukety, 200 g zemiakov, 6 PL ovsených vločiek, 1 PL kukuričného škrobu, 2 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, sušený majorán, cesnak, olej na vyprážanie
Postup:
1. Cuketu nastrúhame aj so šupkou na hrubšie rezančeky, zemiaky na jemné. Ak zelenina pustí po chvíli veľa vody, trochu ju zlejeme, ale niečo necháme na namočenie vločiek, ktoré pridáme. Pridáme tiež škrob a vajíčka. Škrob môžeme použiť aj zemiakový. Ochutíme rozotretým cesnakom (asi 4 strúčiky), osolíme. Pridáme mleté čierne korenie a majorán rozmrvený v dlaniach. Všetko zamiešame a necháme chvíľku odstáť, aby sa hmota spojila. Podľa potreby dohustíme ovsenými vločkami.
2. Na panvici rozpálime olej a malou naberačkou robíme kôpky, ktoré roztiahneme na tenko a vysmážame z jednej strany. Oheň potom trošku stíšime, aby okraje neprihoreli. Lopatkou placku podoberieme, otočíme a vysmažíme aj z druhej strany. Hotové cuketové placky ukladáme na papierové utierky, aby stiekli od prebytočného tuku. Upiecť sa dajú aj v rúre na papieri na pečenie bez oleja.

Smotanová cuketa so šalviou

Na 4 porcie potrebujeme:
1 mladá cuketa nakrájaná na centimetrové plátky, 5 nasekaných lístkov šalvie, 100 g údeného mäsa nakrájaného na drobné kocky, 50 g bielej časti póru, 1 kl sušeného cesnaku, 100 ml smotany na šľahanie, olivový olej, soľ
Postup:
1. Cuketu opečieme na oleji z oboch strán a položíme na nahriaty tanier. Na tej istej panvici rýchlo ohrejeme údené mäso, pridáme pór a keď zavädne, prilejeme smotanu a pridáme šalviu.
2. Krátko povaríme, keď omáčka trochu zhustne, pridáme soľ a cesnak. Podávame horúce.

Video
Jedli ste už plnenú cuketu? Skúste!

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Cuketa plnená fetou na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #cuketa #guláš #placky #mafiny #prívarok

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...