Svet na tanieri - exotické chute z Potrugalska či Číny

Svet na tanieri – takéto varenie nielen zasýti, ale vnesie do kuchyne kus dobrodružného a počas leta aj dovolenkového ducha.

15.09.2019 16:00
Pekinská kačica běi jing kao ya z Číny Foto: ,
Pekinská kačica běi jing kao ya z Číny.
debata

Inšpirácie z rôznych končín zemegule prinášajú nové exotické príchute do nášho jedálneho lístka. Od pikantnej ázijskej kuchyne cez vynikajúce jedlá Francúzska po grilovanie v Severnej Amerike… si môžete byť istí, že hlad aj stereotyp sa vám zďaleka vyhnú.

Pekinská kačica běi jing kao ya z Číny

Na 6 porcií potrebujeme:
1 kačka, 3 PL sherry, 3 PL medu, 3 PL sójovej omáčky
Postup:
1. Z kačky odstránime všetok tuk, preložíme ju do veľkej misy a polejeme vriacou vodou. Kačku osušíme, potrieme sherry a zviažeme. Sójovú omáčku zmiešame s medom, touto zmesou potrieme kačku a na 4 hodiny ju zavesíme.
2. Rúru rozohrejeme na 200 °C. Kačku dáme na pekáč prsami nadol a takto ju približne pol hodiny pečieme. Potom ju obrátime a pečieme domäkka 60–80 minút.
3. Mäso z kačky pokrájame na rezance, ktoré podávame s plackami a mladými cibuľkami.

Kuracia paella s plodmi mora zo Španielska

Na 4 porcie potrebujeme:
1 kg guľatozrnnej ryže, 2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, 4 PL olivového oleja, 500 g ošúpaných paradajok, 2 mäsité červené papriky, 400 g kuracích pŕs, 400 g kalmárov, 400 g tigrích kreviet, 400 ml sladkého bieleho vína, šafran, citrón, petržlenová vňať, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Najprv nakrájame cibuľu a cesnak nadrobno, paradajky na osminky, papriku a kuracie prsia na rezance. Ryžu nepreplachujeme, pretože škrob pri varení spôsobuje potrebné zahustenie.
2. Pripravíme veľkú panvicu, rozpálime v nej olej, na ktorom mierne opražíme cibuľu a cesnak. Pridáme paradajky, papriku, kuracie prsia, podľa chuti osolíme a pridáme ryžu. Zalejeme vínom a 1 litrom vody, zakryjeme a necháme asi 15 minút dusiť, kým nie je ryža mäkká. Tesne pred koncom pridáme dve štipky šafranu.
3. Kalmáre očistíme a stiahneme blanu. Nakrájame ich na rezance, pridáme do paelly a zamiešame. Na záver pokvapkáme citrónom a okoreníme. Tesne pred podávaním pridáme petržlenovú vňať.

Polievka caldo verde z Portugalska

Na 4 porcie potrebujeme:
200 g kučeravého kelu, 400 g zemiakov, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, olivový olej, klobása chorizo, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Cibuľu nakrájame nadrobno.
2. V hrnci na olivovom oleji osmažíme cibuľu dozlata, pridáme zemiaky, chvíľu miešame, nalejeme vodu kúsok nad zemiaky, pridáme cesnak, osolíme, okoreníme a varíme, kým nie sú zemiaky mäkké. Potom polievku rozmixujeme (najlepšie ponorným mixérom priamo v hrnci).
3. Kelové listy opláchneme, osušíme, nakrájame na tenké prúžky a pridáme do polievky spolu s nakrájanou klobásou. Ak je polievka veľmi hustá, môžeme ju zriediť vodou. Varíme, kým kel nezmäkne.

Recepty pripravil Milan Bučko, prevádzkar Zemplínskej reštaurácie v Michalovciach

Video
Jedlo z ryže, ktoré sa už stáročia pripravuje v Španielsku. Varí šéfkuchár Marcel Ihnačák

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #kuracie mäso #kel #paella #pekinská kačica #polievka caldo verde

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...