Štyri nápady na slaný koláč quiche

Ponúkame vám niekoľko receptov na slané koláče s vôňou Francúzska.

13.09.2019 12:00
Quiche s pórom a šampiňónmi Foto:
Quiche s pórom a šampiňónmi.
debata

Quiche Lorraine

Na 6 porcií potrebujeme:
Cesto: 125 g masla, štipka soli, 250 g hladkej múky, 5 PL vlažnej vody
Náplň: 3 vajcia, 220 ml šľahačkovej smotany, 200 g prerastenej anglickej slaniny, 100 g tvrdého syra nakrájaného na drobné kocky, 1 štipka nastrúhaného muškátového orieška
Postup:
1. Z múky, zmäknutého masla a vody vymiesime podľa potreby hladké nelepivé cesto. Z cesta urobíme guľu, ktorú zabalenú do fólie necháme minimálne 120 minút odpočívať v chladničke.
2. Cesto už potom nemiesime, len z neho rukou alebo ľahko valčekom pripravíme placku maximálne polcentimetrovej hrúbky a vložíme do vymastenej formy (koláčovej alebo tortovej), okraje odkrojíme. Cesto poprepichujeme vidličkou.
3. Na cesto poukladáme na kúsky nakrájanú slaninu (môžeme ju opiecť) a syr. Rozšľaháme šľahačku s vajcami, pridáme štipku mletého muškátového orieška a nalejeme do formy. Pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňoch asi trištvrte hodiny. Servírujeme teplé alebo chladené.

Quiche s bryndzou, parmezánom a sušenou šunkou

Na 6 porcií potrebujeme:
360 g hladkej múky, 115 g studeného masla, 170 g smotanového syra, 1 vajce, 2 žĺtky, trochu soli, mletého čierneho korenia, nasekaný rozmarín
Plnka: 200 g smotanového syra, 180 g creme fraîche, 4 vajcia, 200 ml 12 % sladkej smotany, 180 g parmezánu, 250 g bryndze, 200 g sušenej šunky, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Z masla a múky vyrobíme mrveničku a postupne primiešavame vajcia so smotanovým syrom, soľ a najemno nasekaný rozmarín. Všetko dôkladne spracujeme do cesta. Potom cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme hodinku odležať v chladničke.
2. V oddelenej miske zmiešame smotanový syr, créme fraiche, smotanu na varenie a vajíčka. Prisypeme najemno nastrúhaný parmezán (trochu odložíme na posypanie na záver) a 125 g bryndze. Pridáme bylinky, soľ a korenie. Túto zmes odložíme bokom.
3. Vychladené cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a vystelieme ním dno aj boky tortovej formy s priemerom 23 cm. Zvyšné cesto nožíkom zrežeme. Na dno roztrúsime zvyšnú bryndzu, jamón a rozmarín. Vylejeme quichovú zmes a posypeme zvyšným parmezánom a olivovým olejom. Pečieme pri 185 stupňoch približne 30 – 35 minút. Podávať ho môžeme zachladený, keď sa lepšie krája, alebo izbovej teploty.

Quiche s kozím syrom a brokolicou

Na 6 porcií potrebujeme:
200 g čerstvého kozieho syra, 500 g hladkej múky, 250 g masla, 5 vajec, 7 g soli, 50 ml vody, 500 g sušenej šošovice na zaťaženie cesta, 150 ml smotany na šľahanie, 150 ml mlieka , 2 žĺtky, morská soľ v mlynčeku, čierne korenie v mlynčeku, 200 g brokolice, 100 g sušených paradajok v oleji
Postup:
1. Krehké cesto: Z múky, masla, 2 celých vajec, soli a vody vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a odložíme na noc do chladničky. Dvadsať minút pred prípravou koláča ho vyberieme z chladničky, aby zmäklo a ľahšie sa s ním pracovalo.
2. Cesto vyvaľkáme na doske posypanej múkou a vložíme ho do okrúhlej formy na pečenie. Cesto, ktoré presahuje okraje formy, neodrežme. Na cesto položíme papier na pečenie a nasypeme naň šošovicu tak, aby zakrývala celú plochu. Pečieme ho vo vyhriatej rúre pri 160 °C približne 35 – 40 minút. Z upečeného korpusu odstránime papier na pečenie so šošovicou a opatrne zrežeme prečnievajúce okraje.
3. V miske zmiešame smotanu, mlieko, tri celé vajcia a dva žĺtky. Ochutíme soľou, čiernym korením a dôkladne premiešame. Ružičky brokolice uvaríme vo vriacej osolenej vode do polomäkka. Scedíme a dôkladne osušíme utierkami. Osušené ružičky nakrájame na menšie kúsky. Sušené paradajky scedíme, osušíme a nakrájame na menšie kúsky. Brokolicu, paradajky a kozí syr poukladáme rovnomerne na upečený korpus. Prelejeme smotanovo-vajíčkovou zmesou. Quiche pečieme vo vyhriatej rúre pri 160 °C približne 35 – 40 minút. Servírujeme úplne vychladnutý.

Quiche s pórom a šampiňónmi

Na 8 porcií potrebujeme:
Na cesto: 250 g ražnej múky, 60 ml extra panenského olivového oleja, 120 ml vody , štipka soli
Na plnku: 200 g šampiónov, 1 kl tymianu, 100 g póru, 120 g čedaru, 200 g kyslej smotany, 150 ml mlieka, 100 ml smotany na šľahanie, 2 vajcia, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Ingrediencie na cesto zmiešame a vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme odpočinúť do chladničky. Šampiňóny a pór nakrájame, opražíme na panvici na kvapke olivového oleja a dochutíme soľou, korením a nasekaným tymianom.
2. Zvlášť zmiešame mlieko, smotanu na šľahanie, kyslú smotanu, vajíčka, soľ a čierne korenie. Cesto vyvaľkáme a dáme do formy na pečenie. Predpečieme približne 15–20 minút pri 175 °C. Na predpečený korpus dáme vrstvu šampiňónov a póru, zasypeme 2/3 syra. Zalejeme smotanovou zmesou a navrchu ešte posypeme zvyšným syrom a čiernym korením. Pečieme približne 40 – 50 minút. Podávame teplé alebo studené so šalátom.

Video
Francúzsky slaný koláč so syrom

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Špenátový quiche na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #bryndza #parmezán #kozí syr #slaný koláč #quiche

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...