Cuketa - vypražiť si môžete aj kvet

Cuketa si v kuchyni našla nezastupiteľné miesto vďaka svojej všestrannosti. Možno si vybrať z celej palety odrôd - okrem zelených a žltých existujú aj biele cukety. Ani tvarovo nie je cuketa nudná, okrem klasických podlhovastých sú výborné aj guľaté odrody.

05.09.2019 15:00
Cuketová omeleta s bazalkou Foto:
Cuketová omeleta s bazalkou.
debata

Cuketa dorastá do dĺžky až 40 centimetrov a môže vážiť až dva kilogramy, jedlá šupka zrelého plodu je hladká, lesklá a tvrdá. Dužina má podľa odrody svetlozelenú alebo žltú farbu, je mäkká, vodnatá a obsahuje veľa jedlých svetlých semien. Chuť dužiny je nevýrazná a mierne orechová. Menšie a čerstvejšie cukety sú chuťovo jemnejšie a lahodnejšie.

Viete, že…?

Kvety z cukety sú jedlé a v gastronómii sú veľkou delikatesou. Väčšie samčie kvety mnohí kuchári plnia rôznymi plnkami a napríklad vyprážajú, menšie samičie kvety sa vyprážajú po namočení v cestíčku.

Cuketa má mnoho pozitívnych účinkov na ľudské zdravie. Napríklad pôsobí na správnu funkciu a činnosť buniek, pomáha vyplavovať z tela prebytočnú vodu a soli. Má tiež vplyv na činnosť tráviaceho ústrojenstva, zlepšuje peristaltiku čriev, veľmi prospieva ich slizniciam, podporuje trávenie a látkovú výmenu. Priaznivo pôsobí aj na činnosť srdca a obličiek, pomáha pri liečbe cukrovky, reumatizmu, má aj protinádorové účinky. Minerálne látky pozitívne ovplyvňujú nervový systém. Je nízkoenergetická, a tak veľmi vhodná pri diétach na chudnutie. Overené pozitívne účinky na ľudský organizmus je možné ešte zvýšiť konzumáciou cukety zmiešanej so šťavou z mrkvy alebo z červenej repy.

Vitamíny

A, B, C, E

Živiny a minerály

bielkoviny, vláknina, draslík, železo, horčík, vápnik, zinok, fosfor, meď

Menšie cukety sú vhodné na priamu konzumáciu za surova alebo do zeleninových šalátov. Na priamu konzumáciu sú najlepšie mladé plody, dlhé do 25 centimetrov, ktoré sa nemusia lúpať a sú v nich ešte mäkké semená. Väčšie plody sa môžu rôzne tepelne upravovať. Cuketa má jemnú chuť a veľmi dobre preberá chuť ďalších ingrediencií. Recepty s cuketou väčšinou vyžadujú viac korenia a časté je aj pridávanie cesnaku. Vo Francúzsku sa pridáva do obľúbeného ratatouille. Cuketu je možné zapekať, smažiť, dusiť i grilovať. Veľmi často sa pripravuje podobne ako zemiakové placky, vynikajúca je aj cuketová polievka. Známe sú aj recepty z cukety na sladké jedlá, šaláty, pizzu alebo knedle. A napríklad dusená cuketa rýchlejšie zmäkne, ak sa nakrája na plátky alebo kocky a nakrájané kúsky sa nechajú približne 15 minút ležať na čistej utierke.

Cuketa ako sestra tekvice má pôvod v Strednej Amerike, Mexiku a oblasti Karibiku. Vyšľachtená však bola v Taliansku. Ešte pred 25 rokmi boli cukety v strednej Európe takmer neznáme, v súčasnosti sú často konzumovanou zeleninou. Najväčšími súčasnými pestovateľmi sú okrem Talianska, Francúzsko, Španielsko, Izrael, Holandsko, Veľká Británia a USA.

Cuketová omeleta s bazalkou

Potrebujeme:
600 g cukety, 7 vajec, 5 PL oleja, 4 PL smotany, soľ, 1 štipka mletého čierneho korenia, 1 hrsť čerstvej bazalky
Postup:
Najskôr cukety umyjeme, osušíme a odkrojíme konce. Nastrúhame ich alebo nakrájame na hrubé rezance. Vajcia rozbijeme a vyšľaháme ich v mise so smotanou. Osolíme a okoreníme. Bazalku nakrájame a pridáme k rozšľahaným vajciam. Potom pridáme cuketu a dôkladne premiešame. Medzitým vo dvoch panviciach rozohrejeme olivový olej a do každej panvice nalejeme polovicu pripravenej vaječnej hmoty. Omelety potom smažíme najskôr na strednom a potom na miernom ohni, kým sa povrch nezrazí. Hotové omelety rozkrojíme na polovice, prípadne na štvrtiny, rozdelíme ich na taniere, posypeme zvyšnými lístkami bazalky a dochutíme soľou a korením podľa chuti.

Cuketový chlieb

Potrebujeme:
500 g hladkej múky, 350 ml kefíru, 2 kl sódy bikarbóny, 1 kl soli, 1 kl cukru, 1 strúčik cesnaku, 30 g ovsených vločiek, 25 g semienok podľa chuti, 50 g parmezánu, 1 PL olivového oleja, 4 nakrájané sušené paradajky, 130 g cukety nastrúhanej nahrubo, 1 hrsť čerstvých byliniek (rozmarín, petržlenová vňať, tymian)
Postup:
Do misy vysypeme všetky suché ingrediencie. Postupne pridáme olivový olej, sušené paradajky, nastrúhanú cuketu, nakoniec prilejeme kefír. Vytvoríme tuhšie cesto, ktoré necháme chvíľu odležať, potom ho rozkrojíme na dva rovnaké diely, vyvaľkáme na 30 cm dlhé pramene, ktoré pozdĺžne rozkrojíme. Vždy dva stočíme a konce podsunieme naspodok. Pečieme v rúre rozohriatej na 220 °C dozlatista asi 20–30 minút. Po upečení necháme vychladnúť a až potom krájame.

Video
Slovenská sochárka Jana Brisudová pripraví zdravú panvičku

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chlieb #recept #bazalka #cuketa #omeleta

+ Zvoľte si vhodnú starostlivosť pre vašu pokožku, nepoužívajte hocičo.
Zvážte oblečenie aké nakupujete, môžete sa...

+ Budete sa cítiť výborne, najlepšie na prechádzke so svojím psíkom.
Nestrácajte nádej, pokračujte ďalej v sne o...