Päť nápadov na čarovanie so slivkami

Sezóna sliviek vrcholí. Ponúkame vám päť receptov ako ich chutne spracovať.

04.09.2019 14:30
Slivkový koláč s posýpkou Foto:
Slivkový koláč s posýpkou.
debata

Slivkové gule

Na 4 porcie potrebujeme:
250 g zemiakov, soľ, 1 vajce, polohrubá múka, 500 g sliviek, 150 g jemnej strúhanky, 2 PL kryštálového cukru, 4 PL masla, práškový cukor
Postup:
1. Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme, postrúhame na jemnom strúhadle a dáme na dosku. Jemne osolíme, v strede urobíme jamku, vyklepneme do nej vajce a premiešame. Za stáleho miešania pridávame toľko múky, až sa cesto prestane lepiť na ruky.
2. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3 mm. Pokrájame na štvorčeky a na každý uložíme odkôstkovanú slivku. Štvorčeky dobre uzavrieme a vytvarujeme do tvaru guľky. Vo väčšom hrnci necháme zovrieť vodu, osolíme a postupne vkladáme guľky. Keď vyplávajú na povrch, varíme ich ešte 5 až 8 minút. Pomocou dierovanej varechy guľky vyberieme. Vložíme ich do misy, polejeme polovicou roztopeného masla a premiešame.
3. Na zvyšnom masle opražíme strúhanku s cukrom, nasypeme na guľky. Pred podávaním môžeme ešte posypať práškovým cukrom.

Slivkový koláč s posýpkou

Na 20 porcií potrebujeme:
2 hrnčeky polohrubej múky, 1 hrnček cukru, 1 hrnček mlieka, 1/2 hrnčeka Hery, 2 vajcia, 1 kypriaci prášok do pečiva, 600 g sliviek
Posýpka: maslo, cukor, hrubá múka v pomere 1:1:1
Postup:
1. Všetky suroviny zmiešame v miske. Dôkladne premiešame. Na vyšší plech dáme papier na pečenie. Cesto dáme na plech.
2. Slivky umyjeme, osušíme a rozpolíme. Vyberieme kôstky. Slivky kladieme na cesto kožou dole.
3. Z hrubej múky, cukru a masla pripravíme zmiešaním posýpku. Dáme ju na koláč a plech s koláčom dáme do vyhriatej rúry na 180 oC. Koláč pečieme cca 40 minút.

Orechovo-slivková štrúdľa

Na 4 porcie potrebujeme:
1 bal. lístkového cesta, 130 g vlašských orechov, 130 g kryštálového cukru, 1/2 kl mletej škorice, 1 PL rumu, 3 PL vody, 8 zrelých sliviek, vajce na potretie
Postup:
1. Do kastróla dáme vodu s cukrom a miešame na ohni, kým sa cukor aspoň čiastočne nerozpustí. Odstavíme a prisypeme pomleté orechy, škoricu a prilejeme rum. Dôkladne premiešame.
2. Slivky umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na kúsky. Cesto vyvaľkáme, natrieme naň orechovú zmes, pridáme kúsky sliviek a zvinieme. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a popicháme vidličkou. Pečieme asi pol hodiny.

Domáca slivková zmrzlina

Na 4–6 porcií potrebujeme:
1 kg sliviek, 220 ml vody, 250 g plnotučného tvarohu, šťava z 1 citróna, korenie (2 kúsky škorice, 8 klinčekov, 1 badián), 1 kl stévie alebo cukru (pridávame podľa toho, akú sladkú zmrzlinu chceme)
Postup:
1. Slivky vykôstkujeme a dáme do hrnca spolu s vodou povariť približne na 15–20 minút (kým sa slivky začnú úplne rozpadať). Korenie zabalíme do gázy a vložíme do uvarených sliviek spolu s citrónovou šťavou. Zmes necháme odstáť, ideálne cez noc.
2. Ráno korenie vyberieme a zmes spolu s tvarohom rozmixujeme dohladka. Gázu s korením predtým z hrnca vyberieme. Do verzie zmrzliny pre dospelých môžeme pridať rum podľa chuti.
3. Potom zmes zamrazíme, buď všetku v jednej vhodnej nádobe, alebo v menších, nemusíme premiešavať.

Slivková omáčka

Na 4 porcie potrebujeme:
1 kg zrelých sliviek, 1 stredne veľká cibuľa, 200 ml vody, 1 kl strúhaná citrónová kôra, 50 ml červeného vína, 1 zarovnaná kl mletého čierneho korenia, 1/2 kl soli, 1/2 kl mletého zázvoru, 1 zarovnaná PL perníkového korenia, 1 balenie želírovacieho cukru Extra 2:1 Dr. Oetker
Postup:
1. Na prípravu omáčky vložíme do väčšieho hrnca očistené a odkôstkované slivky, najemno nakrájanú cibuľu, zalejeme vodou a na miernom ohni za občasného miešania asi hodinu povaríme.
2. Potom pomocou tyčového mixéra rozmixujeme. Pridáme citrónovú kôru, víno, korenie, soľ, zázvor, perníkové korenie a želírovací cukor a dobre premiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne päť minút.
3. Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkom, poháre otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku. Omáčka je výborná napríklad k steakom.

Video
Slovenské národné jedlo poňaté trochu inak. Prečo nie? :)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #slivky #štrúdľa #zmrzlina #koláč #posýpka #slivkové gule

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...