Niečo dobré z hydiny: Prepelice aj morky na desiatky spôsobov

01.09.2019 12:30
kačacia paštéta s višňovou penou, hydina,
Kačacia paštéta s višňovou penou. Autor: ,

Niečo dobré z hydinového mäska… Kuchári majú radi takéto výzvy, kde sa fantázii medze nekladú. No a práve kuracina, kačacina, husacina, mäso z perličky, prepelice či morky sa dajú pripraviť na desiatky spôsobov.

Hlavnou inšpiráciou sú skúsenosti starých mám, ale radi vymýšľajú aj kulinárske prekvapenia, lákavé pre oko i chuťové poháriky. Nezabúdajúc však na staré známe, že menej je viac…

Vyprážané stehienko s batatovým pyré a so šalátom coleslaw

Na 4 porcie potrebujeme:
4 kuracie stehná, 2 vajíčka, múka, strúhanka na obaľovanie, soľ, mleté čierne korenie
Batatové pyré: 700 g batatov, 100 g masla, 1 citrón, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok
Coleslaw šalát: 1 PL bieleho jogurtu, 1 PL majonézy, 1 PL jablkového octu, soľ, biele korenie, 1/3 hlávkovej kapusty, 1 mrkva
Medový dresing: 1 PL medu, 1 PL horčice, 1 PL hrubozrnnej horčice, šťava z polovice citróna, 100 ml olivového oleja
Postup:
1. Bataty v šupke umyjeme a dáme na plech vysypaný hrubozrnnou soľou piecť domäkka asi na 40 minút, olúpané zemiaky dáme do mixéra, pridáme maslo a rozmixujeme na hladké pyré, dochutíme soľou, korením, muškátovým orieškom a trochou citrónovej kôry. Kuracie stehná osušíme a vykostíme hornú časť stehna, osolíme, okoreníme a obalíme v trojobale. Pomaly vyprážame pri nižšej teplote asi 15 minút.
2. Coleslaw šalát: Zmiešame jogurt, majonézu, ocot a dochutíme soľou a bielym korením. Kapustu nasekáme na rezance a mrkvu nastrúhame. Všetko spolu zamiešame a necháme 2 hodiny odležať.
3. Medový dresing: Horčicu s medom a citrónovou šťavou premiešame a pomaly zašľahávame olivový olej, až kým nevznikne emulzia.

Kačacia paštéta s višňovou penou

Na 4 porcie potrebujeme:
250 g kačacích pečienok, 2 vajcia, 1 žĺtok, 60 g masla, 250 g šalotky, 1 bobkový list, 1 vetvička tymianu, 1 vetvička rozmarínu, mleté čierne korenie, 50 ml koňaku, 50 ml portského vína
Višňová pena: 250 g višní, 5 g cukru, 50 ml javorového sirupu, 100 ml vody, 3 plátky namočenej želatíny
Postup:
1. Na oleji orestujeme šalotku, pečienky, pridáme bylinky, koňak, portské a koreniny. Odstavíme, pridáme maslo a rozšľahané vajíčka. Všetko spolu rozmixujeme, nalejeme do foriem a pečieme vo vodnom kúpeli pri teplote 110 °C a 30 minút.
2. Višňová pena: Višne s cukrom a javorovým sirupom zvaríme, rozmixujeme a prepasírujeme. Hotové pyré zmiešame s vodou a zohrejeme na 80 °C.
3. Potom vmiešame vyžmýkané plátky želatíny, premiešame a nalejeme do fľašky na šľahačku, použijeme jednu bombičku a necháme vychladiť. Pri podávaní striekame k paštéte.

Recepty pripravil Marek Fajth, šéfkuchár Hotela Most Slávy*** v Trenčianskych Tepliciach

Čakali ste Fish and chips? Je tu iné jedlo zo Spojeného kráľovstva. Varí šéfkuchár Marcel Ihnačák

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#recept #paštéta #kuracina #kačacina #hydinové mäso #coleslaw #bataty
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Zachovajte si zdravý rozum a nepanikárte zbytočne.
Začnite byť v práci viac nápaditý a kreatívny.
...

+ Dnes bude váš deň sprevádzať napätá atmosféra, avšak vy to môžete zmeniť.
Peniaze si nepožičiavajte, bude...