Rakytník rešetliakový: Vhodný na džem a dokonca aj likér

Jednou z najvýznamnejších rastlín, ktoré získavajú čoraz väčšiu popularitu, je rakytník rešetliakový, zvaný tiež citrónovník severu. Obsahuje celý rad prospešných látok, a to v koreni, dreve, plodoch aj listoch.

30.08.2019 14:30
Džem z plodov rakytníka Foto:
Džem z plodov rakytníka.
debata

Viac ako 200 biologicky aktívnych látok s vysoko pozitívnymi účinkami na ľudské zdravie radí rakytník medzi najvýznamnejšie liečivé rastliny sveta.

Stále častejšie sa objavujú v obchodoch nápoje z rakytníka, ktorých cena však býva pomerne vysoká. Najčastejšie sa s ním však stretneme v podobe kapsúl, kvapiek, alebo sirupov pre pravidelné vnútorné užívanie, alebo v podobe mastí, gélov, či dokonca šampónov.

Viete, že…?

Rakytník sa môže dožiť až 100 rokov, dáva oranžovočervené plody, ktorých zber nie je jednoduchý, pretože ker má dlhé a pevné tŕne. Plody rakytníka neobsahujú askorbinázu – enzým, ktorý rozkladá vitamín C, preto si zachováva veľké množstvo vitamínu C aj po spracovaní.

Rakytník sa často pridáva do prípravkov, ktoré majú za úlohu posilňovať imunitu. Okrem toho podporuje správne trávenie, metabolizmus, reguluje krvný obeh, zlepšuje činnosť pečene, ale napríklad aj pľúc. Má vplyv aj na pokožku, a vďaka tomu sa pridáva do kozmetických prípravkov. Rakytníkový olej má dobrý vplyv na pokožku, ale urýchľuje aj hojenie rán, zabraňuje vypadávaniu vlasov, alebo si poradí s niektorými druhmi ekzémov. A môžeme ho využiť aj pri detoxikácii organizmu, je to vynikajúci „životabudič“, ktorý zvyšuje ľudskú vitalitu. Odborníci ho odporúčajú ako prostriedok na potlačenie následkov civilizačného stresu.

Vitamíny

A, B, C, D, E, F, K

Živiny a minerály

aminokyseliny, nenasýtené mastné kyseliny, bioflavonoidy, pektíny; vápnik, horčík, železo

Najčastejšie sa v kuchyni využívajú plody, semená a listy. A najväčšiu silu majú práve čerstvé bobule . Rakytníkové plody môžu byť sladké, trpké i ľahko horkasté – záleží na obsahu sacharidov. Hoci zatiaľ vedci nepotvrdili možnosť predávkovania, neodporúča sa konzumovať viac ako 20 bobúľ denne. Najčastejšou úpravou je lisovanie šťavy alebo sušenie. Plody sušíme aj so semenami. Usušené bobule môžeme pridať do nápojov, kaší alebo ovocných šalátov. Pri akútnych problémoch so žalúdkom sa odporúča pridávať do čaju med zmiešaný s práškom zo sušeného rakytníka zhruba v pomere 100 g na 1 kg medu. Vynikajúce sú rakytníkové šťavy, sirupy a džemy. Úžasnú šťavu môžeme pripravovať za studena i za tepla. Zo semien sa lisuje spomínaný olej, ktorý vraj využívali aj ruskí kozmonauti ako zdroj vitamínov a ochranu pred škodlivým žiarením. Listy sú ideálne na prípravu osviežujúceho čaju netradičnej chuti.

Rakytník rešetliakový pochádza z ruskej Sibíri, hovorilo sa mu aj „sibírsky zázrak" a v bývalom Sovietskom zväze ho dokonca z dôvodov veľkovýroby šľachtili, takže tu vzniklo aj niekoľko ďalších odrôd. V súčasnosti sa pestuje po celej Európe a Ázii. Rakytník sa tiež hojne využíval a využíva v čínskom a mongolskom ľudovom liečiteľstve.

Džem z plodov rakytníka

Potrebujeme:
1,2 kg plodov rakytníka, 1 kg cukru, 1 dávka želírovacieho cukru, 2 kl kyseliny citrónovej
Postup:
Najskôr umyjeme zrelé plody rakytníka, podusíme ich vo väčšom hrnci a potom rozmixujeme. Pasírovaním vytlačíme šťavu, zohrejeme ju a zvoľna prisypávame želírovací prostriedok, kyselinu citrónovú a cukor. Keď sa všetko rozpustí, necháme prebublať aspoň 3 minúty. Zozbierame penu, ktorá sa vytvorila na povrchu. Lyžičku zmesi kvapneme na vychladený tanierik, a keď zmes po vychladnutí stuhne, môžeme ňou plniť poháre. Naplnené poháre otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.

Rakytníkový likér

Potrebujeme:
1 kg bobúľ rakytníka, 1 l vodky, 1 kg kryštálového cukru
Postup:
Najprv pomelieme 1 kg bobúľ rakytníka, zmiešame s 1 litrom vodky (alebo inej silnej liehoviny, či s čistým liehom riedeným vodou) a necháme v teple stáť asi 8 dní. Potom zvaríme 1 kg cukru s menším množstvom vody, rakytník precedíme cez plátno a zmiešame s vychladnutým cukrom. Opäť precedíme, zlejeme do fliaš a necháme 3 mesiace odležať. Na likéri sa vytvorí vrstva rozomletej šupky, ktorá síce nepôsobí vábivo, ale na chuti sa to nijako neprejavuje.

Video
Chutný džem z cibule. Napríklad na grilovačku.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Cibuľový džem na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #vitamín C #rakytník #likér #džem

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...