Štyri nápady na ľahké letné šaláty

Leto nám ponúka množstvo chutnej sezónnej zeleniny, ktorú môžeme využiť v ľahkých zdravých jedlách.

29.08.2019 17:00
Šalát s cviklou, kozím syrom a vlašskými orechmi Foto:
Šalát s cviklou, kozím syrom a vlašskými orechmi.
debata

Panzanella

Na 4 porcie potrebujeme:
1 veľká ciabatta, alebo iný druh bieleho chleba, môže byť aj starší, 6 veľkých zrelých paradajok, 250 g cherry paradajok, menší zväzok bazalky, 50 ml olivového oleja, 4 PL červeného vínneho octu, 2 PL citrónovej šťavy, soľ, mleté čierne korenie, hrsť zelených olív, hrsť čiernych olív, 1 PL kapár (možno vynechať), 4 jarné cibuľky, 2 mozarelly
Postup:
1. Rúru vyhrejeme na 200 °C. Chlieb natrháme na kúsky veľkosti hltu. Rozložíme na plech, pokvapkáme olivovým olejom, posolíme, okoreníme a rukami premiešame. Vložíme do rúry a pečieme 10–15 minút dozlata a dochrumkava.
2. Medzitým pripravíme väčšiu misku, paradajky rozkrojíme a každú polovicu rozštvrtíme. Vložíme do misky a rukami ich roztlačíme tak, aby sme z nich dostali čo najviac šťavy, ale zároveň chceme ponechať kúsky paradajok. K paradajkám pridáme olivový olej, vínny ocot a citrónovú šťavu. Jemne osolíme, okoreníme a premiešame.
3. Jarnú cibuľku nakrájame na tenké kolieska a vložíme do misky. Väčšinu bazalky nakrájame na jemné prúžky. Spolu s olivami a prepláchnutými kaparami tiež primiešame k paradajkovému základu. Cherry paradajky rozkrojíme na polovice, mozarellu vyberieme z nálevu a nakrájame na tenké plátky.
4. Chlieb vyberieme z rúry a necháme mierne vychladnúť. Ešte teplé kúsky chleba pridáme do misky a opatrne rukami premiešame, tak, aby šťava z paradajok obalila každý kúsok chleba. Nakoniec pridáme nakrájané cherry paradajky. Šalát rozdelíme na taniere, obložíme plátkami mozarelly a lístkami bazalky. Pokvapkáme olivovým olejom a navrch namelieme trošku čierneho korenia.

Šalát s cviklou, kozím syrom a vlašskými orechmi

Na 4 porcie potrebujeme:
Šalát: 125 g mladých špenátových lístkov, 4 stredne veľké cvikly, 100 g mäkkého kozieho syra, za hrsť vlašských orechov
Dresing: 4 PL olivového oleja, 2 PL balzamikového octu, 1 PL medu, mleté čierne korenie, soľ
Postup:
1. Cviklu uvaríme domäkka. Ešte teplú ju ošúpeme a nakrájame na štvrtky.
2. Mladé špenátové lístky opláchneme a zmiešame s cviklou a s kúskami kozieho syra.
3. Medzitým na panvici nasucho opražíme jemne rozdrvené vlašské orechy a posypeme nimi šalát. Zmiešame všetky ingrediencie na dresing a zalejeme ním šalát.

Klasický grécky šalát

Na 2 porcie potrebujeme:
Dresing: 3 PL extra panenského olivového oleja, 1,5 kl citrónovej šťavy, 1 strúčik cesnaku, 1/2 kl morskej soli, 1/4 kl mletého čierneho korenia, 1/4 kl oregana
Šalát: 3 rajčiny, 1/2 zelenej papriky, 1/2 šalátovej uhorky, 1/2 červenej cibule, 120 g syra feta, 16 ks čiernych olív
Postup:
1. V malom hrnci zmiešame olivový olej, citrónovú šťavu, nadrobno nasekaný cesnak, soľ, korenie a oregano a všetko dobre premiešame.
2. Do veľkej misy dáme rajčiny nakrájané na malé kúsky, nadrobno nakrájanú papriku a uhorku, na tenké plátky nakrájanú cibuľu, na kocky nakrájaný syr feta a olivy vcelku. Všetko dobre premiešame.
3. Pred podávaním zalejeme šalát dresingom, pripraveným zmiešaním potrebných ingrediencií, premiešame a posypeme čerstvo zomletým čiernym korením.

Uhorkový šalát s kyslou smotanou a kôprom

Na 4 porcie potrebujeme:
2 uhorky, zbavené semienok a tenko našikmo nakrájané, 1 kl soli, 2 PL jablčného octu, 2kl práškového cukru, 150 ml hustej kyslej smotany, 4 jarné cibuľky, najemno nakrájané, malý zväzok pažítky, nasekaný, malý zväzok kôpru, nasekaný, mleté čierne korenie na dochutenie, štipka sladkej papriky na poprášenie
Postup:
1. Uhorky zľahka osolíme, zakvapneme lyžicou octu a posypeme lyžičkou cukru. Premiešame a necháme v sitku položenom nad miskou pol hodiny odkvapkávať. Potom ešte zľahka vytlačíme prebytočnú tekutinu pomocou papierového obrúska.
2. Smotanu dáme do misky spolu so zvyšnými surovinami okrem papriky a primiešame uhorky. Pred podávaním zľahka poprášime mletou paprikou.

Video
Palestínske jedlo pre chudobných pripraví manžel bývalej moderátorky z Markízy

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Mžaddara z Palestíny na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zelenina #recept #cvikla #paradajky #kôpor #uhorky #kozí syr #grécky šalát #ciabatta

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...