Letná oslava: Storaké chute, farby a vône

Creme de la creme – vraví sa vo svete. My Slováci by sme povedali „to najlepšie z najlepšieho“. Tak vyzerá stôl, ktorý zvykneme prestierať pre svojich najbližších, priateľov, návštevy.

24.08.2019 12:30
Dubáková frittata s cherry paradajkami a... Foto: ,
Dubáková frittata s cherry paradajkami a parmezánom.
debata

Podobá sa na slávnostný ohňostroj, kde namiesto svetlíc „vylietajú“ storaké chute, farby a vône. Predovšetkým počas leta, ktoré nám núka za priehrštia plodov záhrad a lesov. No a k tomu ešte aj takú správnu uvoľnenú atmosféru…

Mufloní chrbát v amarantových pukancoch

Na 4 porcie potrebujeme:
Muflóni chrbát: 1 kg muflónieho chrbta, 100 ml oleja, soľ, mleté čierne korenie, rozmarín, 200 g sušených fíg, 400 ml brusnicového džúsu, 500 ml omáčky demi glace, 1 g sladkého drievka, 1 balenie amarantu – láskavca
Batátové hranolčeky: 1 kg batátov, 4 PL solamylu, soľ, olivový olej
Postup:
1. Mufloní chrbát umyjeme, osušíme a zbavíme prebytočných blán. Figy nakrájame a dáme variť spolu s džúsom. Keď sú figy mäkké, rozmixujeme ich v mixéri na hmotu podobnú džemu a necháme vychladnúť.
2. Omáčku demi glace prevaríme so sladkým drievkom a s trochou brusnicového džúsu (kvôli farbe) a zjemníme maslom, ktoré pridáme nakoniec. Batáty očistíme a nakrájame na hranolčeky, ktoré v miske zmiešame so solamylom a poukladáme na plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie, pridáme olivový olej a soľ. Pečieme v rúre rozohriatej na 250 °C asi 10–15 minút.
3. Mufloní chrbát osolíme a dochutíme korením, opečieme z každej strany a necháme 5 minút odležať v alobale. Potrieme figovým džemom a obalíme v amarante, z ktorého sme urobili pukance podľa návodu na obale.

Dubáková frittata s cherry paradajkami a parmezánom

Na 4 porcie potrebujeme:
400 g čerstvých dubákov, 100 g cherry paradajok, 50 g cukor, 20 g soli, 100 g parmezánu, 50 g masla, 1/2 cibule, 6 vajec, 2 PL olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať
Postup:
1. Najskôr očistíme dubáky. Na rozohriatu panvicu dáme olej, na ktorom opražíme cibuľku a potom aj nakrájané dubáky, chvíľu orestujeme a pridáme na polovicu prekrojené paradajky. Zalejeme vyšľahaným vajíčkom, ktoré sme osolili a okorenili.
2. Na miernom ohni pripravujeme dve minúty, ďalej dokončujeme vo vopred rozohriatej rúre na 160 °C asi tri minúty. Pred dokončením posypeme frittatu postrúhaným parmezánom. Môžeme podávať so zemiakmi, s pečivom alebo so šalátom.

Recepty pripravil Ivan Čurgali, šéfkuchár hotela Kaštieľ Mojmírovce****

Video
Domáci recept na klasickú pizzu so syrom

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Pizza Margarita na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #oslava #divina #frittata #bataty #dubáky

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...