Brokolica - superzdravá potravina

Brokolica patrí medzi takzvané superzdravé potraviny. Je veľmi blízka karfiolu, ale obsahuje až o polovicu viac vitamínu C ako karfiol.

23.08.2019 14:30
Brokolicové placky so syrom Foto:
Brokolicové placky so syrom.
debata

Brokolica by sa nemala skladovať dlhšie ako 1–2 dni, pretože potom stráca hodnotné látky a vitamíny, musí sa rýchlo skonzumovať, aby nedošlo (zvlášť v teple) k žltnutiu a otváraniu pukov.

K dôležitým kladom brokolice patrí skutočnosť, že je veľmi jemná a ľahko stráviteľná, preto môže byť aj súčasťou najrôznejších diét a je veľmi vhodnou potravinou aj pre malé deti. O zdraviu prospešných účinkoch brokolice kolujú legendy. Niet divu, že ju vedci skúmajú zo všetkých možných pohľadov.

Viete, že…?

Najvyšší obsah účinných látok má tmavozelená, prípadne ľahko fialkastá brokolica. Atraktívnu sýtozelenú farbu si brokolica uchová iba pri správnom spôsobe tepelnej úpravy. Ak sa nechá príliš dlho v horúcej vode, sfarbí sa do sivozelena. Preto by sa mala variť krátko pri vysokej teplote a bez pokrievky alebo v pare.

Mužov v strednom a vo vyššom veku bude iste zaujímať, že má mimoriadne pozitívny vplyv na zníženie rizika rakoviny prostaty. Konzumácia tejto zeleniny v organizme spôsobuje vyššiu hladinu takých proteínov, ktoré chránia bunky srdcového svalu, a navyše je mimoriadne prospešná aj pre ľudský mozog. Ľudia postihnutí schizofréniou alebo inými psychickými poruchami majú často mozog v chemickej nerovnováhe. Okrem iného je v ich mozgu príliš nízka hladina glutamátu, ktorý hrá významnú úlohu v prenose nervového vzruchu medzi nervovými bunkami. A tu môže pomôcť práve brokolica, jej konzumácia zvyšuje obsah glutamátu v mozgu. Používa sa aj ako doplnok stravy pri liečení najrôznejších ochorení, od liečby obyčajnej plesne až po kĺbové choroby, artritídu a artrózu. Znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi a krvný tlak, je účinným pomocníkom pri liečení cukrovky a aktívnym pomocníkom pri látkovej premene, vhodným diétnym doplnkom pri terapii žalúdočných vredov. Pôsobí proti predčasnému starnutiu a z jej semien sa získava veľmi kvalitný olej, ktorý sa používa pri výžive a ošetrení vlasovej pokožky. Olej obsahuje zložky, ktoré dodávajú vlasom lesk, a plne nahradí prípravky na báze silikónu.

Vitamíny

A, B1, B2, C, E

Živiny a minerály

esenciálne aminokyseliny, vláknina; draslík, železo, fosfor, horčík, selén, zinok, síra

Brokolicu môžeme jesť surovú i tepelne upravenú. Surová brokolica je vhodná napríklad do zeleninových šalátov. Okrem nezdravej tepelnej úpravy vyprážaním v trojobale môžeme brokolicu variť, dusiť, zapekať s ďalšou zeleninou, mäsom a so syrmi, pridávať do zeleninových a krémových polievok, do omáčok alebo cestovín. Jedia sa najmä ružičky brokolice, ale jedlé a tiež veľmi chutné sú aj listy, ktoré sa pripravujú podobne ako špenát.

Brokolica vznikla z divoko rastúcich druhov v oblasti Stredozemného mora. Jej domovom je pravdepodobne Apeninský polostrov. Pestovala sa už v stredoveku a do súčasnej podoby ju vyšľachtili Taliani. Do Francúzska sa dostala na začiatku 16. storočia pod názvom „talianska špargľa". Najväčšie rozšírenie zaznamenala až v dvadsiatom storočí, keď v období talianskej imigrácie prenikla aj na americký kontinent.

Zeleninový koláč s brokolicou a so syrom

Potrebujeme:
1 balenie lístkového cesta, 1 menšia brokolica, 200 g kvalitného tvrdého syra podľa chuti, 3 vajcia, 200 ml mlieka, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Najskôr hlavičku brokolice rozoberieme na ružičky a krátko ju sparíme pod horúcou vodou. Rozvaľkaným plátom lístkového cesta potom vyložíme okrúhlu koláčovú formu a vidličkou poprepichujeme dno na niekoľkých miestach. Na cesto rozprestrieme ružičky brokolice a rozdrobený syr. Všetko zalejeme vajíčkami rozšľahanými s mliekom. Napokon koláč ochutíme soľou, mletým čiernym korením a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 25 minút.

Brokolicové placky so syrom

Potrebujeme:
700 g brokolice, 4 vajíčka, 4 PL hladkej múky, 4 PL strúhanky, 50 g nastrúhaného tvrdého syra, trochu muškátového orieška, soľ, mleté čierne korenie, rastlinný olej, 1–2 strúčiky cesnaku
Postup:
Brokolicu najprv umyjeme, rozoberieme ju na jednotlivé ružičky a uvaríme v osolenej vode. Vodu zlejeme a brokolicu prudko schladíme pod studenou vodou. Po vychladnutí ju nakrájame nadrobno. Do brokolicovej hmoty pridáme múku, vajíčka, nastrúhaný tvrdý syr, mleté čierne korenie, strúhanku, muškátový oriešok, rozdrvený cesnak a všetko premiešame. Zo zmesi tvarujeme placky, ktoré vyprážame z oboch strán dozlatista v rozpálenom oleji.

Video
Slaná verzia ryžového nákypu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zelenina #recept #karfiol #syr #koláč #placky #brokolics

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...