Štyri nápady na broskyňové potešenie

Zamatové plody broskyne v lete osviežia telo a uspokoja mlsné jazýčky. Ponúkame vám pár receptov.

21.08.2019 14:30
broskyňová zmrzlina Foto:
Jednoduchá broskyňová zmrzlina.
debata

Broskyňový koláč s posýpkou

Na 20 porcií potrebujeme:
300 g polohrubej múky, 20 g droždia, 1 vajce, 150 ml teplého mlieka, 50 ml rastlinného oleja, 2 PL kryštálového cukru, štipka soli, 1 PL zmäknutého masla, 3 PL hrubej múky, trochu kryštálového cukru, trochu vanilkového cukru, 1 kg broskýň
Postup:
1. Z teplého mlieka, droždia a 1 lyžičky cukru urobíme kvások. Do misky si dáme múku, vajce, olej, cukor, štipku soli a kvások. Zamiesime cesto, ktoré necháme asi 1 hodinu kysnúť.
2. Vykysnuté a vyvaľkané cesto uložíme na vymastený a vymúčený plech, poukladáme na kocky pokrájané broskyne (môže byť aj kompót) a namrvíme posýpku, ktorú si urobíme z masla, hrubej múky a trošky cukru.
3. Po upečení posypeme práškovým a vanilkovým cukrom.

Grilované broskyne s krémom

Na 4 porcie potrebujeme:
1 kg broskýň, 1 mascarpone, 4 PL medu – 2 do krému a 2 do orechov, vanilkovú esenciu alebo semienka z polovice vanilkového struku, 1 vrecúško vanilkového cukru, drobné ovocie a mätu (medovku) na ozdobu, kvapku rastlinného oleja na grilovaciu panvicu, hrsť vlašských orechov, 1 PL ovsených vločiek
Postup:
1. Broskyne umyjeme, prekrojíme na polovicu a odkôstkujeme.
2. Grilovaciu panvicu (alebo gril) rozpálime na silnom plameni. Broskyne na prekrojenej strane potrieme kvapkou oleja a položíme prekrojenou stranou na gril. Pečieme iba pár minút – kým broskyne nezačnú rozvoniavať a nemajú zo spodnej strany tmavé pásiky z grilu. Potom ich dáme bokom a necháme vychladnúť.
3. V miske zmiešame mascarpone, cukor, vanilku a med. Väčšie kúsky orechov zmiešame s ovsenými vločkami, 2 PL medu a trochou vody. Dáme do hrnca a necháme prevariť. Drobné ovocie umyjeme a nakrájame na malé kúsky.
4. Vychladnuté broskyne naplníme lyžicou krému a dozdobíme orechmi, drobným ovocím a lístkom medovky.

Jednoduchá broskyňová zmrzlina

Potrebujeme:
900 g broskýň, 3 PL medu, 1 PL citrónovej šťavy, 120 g hustého bieleho jogurtu
Postup:
1. Broskyne pripravíme deň vopred. Čerstvé ovocie sparíme a ošúpeme, potom vykôstkujeme a pokrájajme na mesiačiky. Tie vložíme do mrazničky aspoň na šesť hodín.
2. Tesne pred podávaním vložíme zamrznuté broskyne spolu s ostatnými surovinami do mixéra a mixujeme, kým sa nevytvorí jemná zmes.

Broskyňové čatní

Na 2–3 poháre potrebujeme:
600 g broskýň, 1 červená cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 70 g hnedého trstinového cukru, 50 ml sherry octu, 1 PL nastrúhaného chrenu
Postup:
1. Broskyne obaríme horúcou vodou, odstránime z nich šupku, prekrojíme napoly, odkôstkujeme a dužinu nakrájame na kocky. Očistíme cibuľu a cesnak a nakrájame ich na malé kocky.
2. Broskyne, cibuľu, cesnak, cukor a ocot privedieme vo vhodnom hrnci do varu. Potom plameň stiahneme a bez pokrievky varíme ešte približne 15 minút. Ochutíme nastrúhaným chrenom a soľou, za horúca naplníme po okraj do čistých pohárov so skrutkovacím viečkom.

Video
Recept na zdravú domácu zmrzlinu s jahôdkami

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Domáca jahodová zmrzlina na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #múčnik #dezert #recept #zmrzlina #broskyňa #čatní

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...