Fazuľka - blanšírovaním si udrží krásnu zelenú farbu

Fazuľky sú nezrelými strukmi až 130 rôznych druhov fazule. Majú pretiahnutý štíhly tvar, na koncoch sú zašpicatené a majú rôzne veľkosti.

18.08.2019 11:00
Fazuľka so sezamovými semienkami a s paprikou Foto:
Fazuľka so sezamovými semienkami a s paprikou.
debata

Malé tenké haricots verts, ktoré sú dlhé asi 8 cm, majú veľmi jemnú a príjemnú chuť. Dlhé druhy do 20 cm, napríklad klasické americké green beans, majú surovejšiu chuť. Často ich sladkastá chuť pripomína hrášok, ale je zemitejšia, asi ako niektoré typy hlúbovej zeleniny.

Čerstvé fazuľky sú pružné a krehké, pri ohnutí sa ľahko zlomia. Veľké druhy sa krájajú na dieliky, z niektorých je potrebné odstrániť pomerne pevné vlákno, ktoré sa nachádza po celej dĺžke stredovej škáry.

Viete, že…?

Čerstvé fazuľové struky možno v chladničke uchovávať až tri dni, nemali by sme ich však chladiť príliš, pretože sa tak rýchlo vysušia. Pri mrazení ich na chvíľu vložíme do mierne vriacej osolenej vody, necháme odkvapkať, osušíme a zamrazíme – dobre zabalené struky vydržia až rok.

Majú veľa zdravotných výhod – znižujú riziko vzniku srdcových ochorení a rakoviny hrubého čreva, zlepšujú reguláciu diabetu, poskytujú podporu imunitnému systému a prispievajú k eliminácii voľných radikálov. Poskytujú výhody pre zdravý zrak a kosti a pomáhajú pri regulácii tráviacich procesov. Okrem toho majú protizápalové vlastnosti. Prispievajú aj k prevencii vzniku krvných zrazenín v cievach, ktoré sú jednou z možných príčin infarktu a mŕtvice. Fungujú tiež ako prevencia proti vzniku polypov, ktoré spôsobujú rakovinu hrubého čreva. Vysoký obsah vlákniny má pozitívny vplyv na tráviacu sústavu – uľahčuje procesy trávenia a podporuje zdravý črevný pohyb, čo znižuje záťaž na črevný trakt. Medzi ich zdravotné riziká patrí obsah fytátov, ktoré zhoršujú absorpciu vápnika a zinku, preto pri chronickom nedostatku týchto minerálov treba obmedziť konzumáciu zelenej fazuľky.

Vitamíny

A, B6, C, K

Živiny a minerály

vláknina, bielkoviny, železo, vápnik, draslík, horčík, mangán, meď

Najjemnejšiu zelenú fazuľku možno konzumovať surovú, v šalátoch alebo ako súčasť prílohy, väčšie druhy je možné variť, dusiť, osmažiť na masle či olivovom oleji, vynikajúce sú na slanine – táto kombinácia sa veľmi často pridáva k steakom. Restovaná fazuľka s cesnakom skvelo chutí s pečeným jahňacím mäsom. Používa sa aj do polievok, zeleninových zmesí a omáčok. Môžeme ju tiež pripraviť spolu s vaječnou omeletou, tak ako to robia vo Francúzsku. Dopriať si ju môžeme aj mimo sezóny mrazenú alebo konzervovanú v náleve.

Tento rastlinný druh pochádza z tropických oblastí Ameriky. Dnes sa pestuje takmer všade v mnohých formách a kultivaroch ako strukovina, zelenina a okrasná rastlina. Zelená fazuľka sa pestuje takmer celosvetovo, najväčšími producentmi sú Čína, Indonézia, Turecko a India. Veľmi populárna je v USA, najmä pri príprave tradičných pokrmov pri príležitosti Dňa vďakyvzdania.

Fazuľka so sezamovými semienkami a s paprikou

Potrebujeme:
1 červená paprika, 1 PL sezamových semienok, 50 ml sladkej sójovej omáčky, 2 PL medu, 600 g zelenej fazuľky, 2 PL arašidového oleja, 2 štipky mletého cesnaku, 1 štipka čerstvo nastrúhaného zázvoru, 1 štipka čili papričky, 2 PL ryžového vína, 3 PL studenej vody, 1 kl kukuričného škrobu
Postup:
Najprv vložíme umytú fazuľku na štyri minúty do vriacej vody a potom prepláchneme studenou vodou. Potom ju nakrájame na väčšie kúsky. Na panvicu s olejom dáme fazuľku, zázvor, cesnak, čili a papriku nakrájanú na prúžky. Restujeme za stáleho miešania 5 minút. V kastróliku na miernom ohni premiešame sójovú omáčku, med, ryžové víno a pridáme vo vode rozmiešaný kukuričný škrob. Necháme prejsť varom a touto omáčkou potom zalejeme fazuľku s paprikou. Premiešame, prehrejeme a podávame posypané sezamovými semienkami ako prílohu k mäsu.

Vajíčkové fazuľové struky s cesnakom

Potrebujeme:
200 g mrazených fazuľových strukov, 2 vajcia, 1 kl masla, 2 strúčiky cesnaku, 1 štipka soli, 1 štipka drvenej rasce
Postup:
Najskôr ošúpeme cesnak a nakrájame ho na plátky. Na rozpálenom masle necháme cesnak rozvoňať a prisypeme fazuľku. Za stáleho miešania krátko opečieme, osolíme, posypeme rascou a podlejeme troškou vody. Pod pokrievkou podusíme niekoľko minút do zmäknutia. Potom zložíme pokrievku, necháme odpariť zvyšok vody a vmiešame vajcia. Keď sa vajcia zrazia, pokrm odstavíme.

Video
Bouneschlupp je Polievka so zelenými fazuľkami. Varí šéfkuchár Marcel Ihnačák

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zelenina #recept #strukoviny #zelená fazuľka

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...