Odpaľované „eclairs“ s kokosovou penou a lesným ovocím
Na 8 porcií potrebujeme:
200 g vody, 100 g palmarínu, 130 g hladkej múky, trochu cukru, štipka soli, 4 vajcia
Plnka: 200 g rastlinného masla, 60 g práškového cukru, 20 g vanilkového cukru, 200 g mascarpone, kokosová aróma, farebný kokos, drobné ovocie (ríbezle, čučoriedky, černice, maliny…), čokoláda
Postup:
1. Z vody, rastlinného masla a hladkej múky s troškou cukru a so štipkou soli pripravíme hrnci cesto tak, že necháme zovrieť vodu s maslom, pridáme múku a varíme asi dve minúty, kým sa neutvorí masa, ktorá sa oddeľuje od hrnca, trvá to.asi dve minúty . Do vychladnutej hmoty primiešavame po jednom 4 vajcia. Cukrárenským vreckom tvarujeme eclairs na vymastený plech. Pečieme 10–15 minút pri 210 °C.
2. Medzitým urobíme plnku: Z rastlinného tuku, práškového a vanilkového cukru vyšľaháme penu, pridáme mascarpone a zľahka premiešame. Dochutíme kokosovou arómou a farebným kokosom.
3. Pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame na rozkrájané eclairs, dozdobíme ľubovoľným drobným ovocím. Povrch môžeme dozdobiť cukrom, poliať čokoládou alebo ľubovoľnou polevou.
Tekvicové mafiny s punčovou polevou a orieškami
Na 6 porcií potrebujeme:
200 g maslovej tekvice, 110 g hladkej múky, 110 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, 130 g hnedého cukru, 1 PL vanilkového cukru, 2 vajcia, 100 ml oleja, štipka soli, 5 PL kyslej smotany alebo jogurtu, 200 g nastrúhanej tekvice<R>l 150 g čokolády (biela, ružová, horká – po 50 g)
Punčová poleva: 200 g práškového cukru, 50 g rozpustenej Cery, sneh z 1 bielka, 1 PL horúcej vody, pár kvapiek punčovej arómy, 1 kvapka červeného farbiva
Postup:
1. Maslovú tekvicu očistíme a postrúhame. V nádobe zmiešame hladkú a polohrubú múky, pol prášku do pečiva, hnedý a vanilkový cukor, vajcia, olej, štipku soli, kyslú smotanu alebo jogurt a nastrúhanú tekvicu.
2. Do hmoty pridáme tri druhy nasekanej čokolády po 50 g, naplníme mafinové formy alebo košíčky a upečieme. Vychladnuté polejeme punčovou polevou (hotovou alebo si ju vyrobíme).
3. Punčová poleva: Bielok vyšľaháme s troškou cukru na sneh, pridáme zvyšný cukor a rozpustenú Ceru, vodu, arómu a kvapku červeného farbiva. Polejeme mafiny a posypeme orieškami v karameli.
Recepty pripravila Anna Osvaldová, cukrárka hotela Astrum Laus **** v Leviciach
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Cheesecake z gréckeho jogurtu na Varecha.sk