Broskyne nahradia aj nezdravé sladké maškrty

Broskyne sú veľmi populárne ovocie, dobre chutia a sú aj veľmi zdravé. Vďaka prírodnej sladkosti dokážu oklamať aj deti a nahradia nezdravé sladké maškrty.

10.08.2019 14:00
Broskyne na grile s müsli a jogurtom Foto:
Broskyne na grile s müsli a jogurtom.
debata

Odrody broskyne sa od seba líšia nielen farbou a tvarom, ale napríklad aj oddeliteľnosťou kôstky od dužiny. Jej nevlastnou sestrou je nektárinka, ktorá vznikla náhodným skrížením broskyne sa slivkou a je charakteristická hladkou šupkou bez chĺpkov. Nektárinky boli vyšľachtené už na začiatku 17. storočia.

Viete, že…?

Podľa kulinárskej mágie si ten, kto konzumuje broskyne, predĺži život. V Číne sa dokonca z kôstok vyrezávali malé modely kaštieľov, ktoré nosili deti na krku ako ochranu pred smrťou. Dnes existuje vyše dvetisíc odrôd broskyne a ročne sa pozberá vo svete okolo troch miliónov ton jej plodov.

Broskyňa je okrem iného zdrojom kyseliny listovej, ktorá je dôležitá najmä v tehotenstve, pretože pomáha deleniu buniek. Farba broskýň svedčí o tom, že obsahujú veľa antioxidantov. Tie majú v tele významnú ochrannú funkciu a bránia tvorbe voľných radikálov. Broskyne majú aj upokojujúce účinky, zlepšujú náladu a odstraňujú pocity strachu a nervozity. Používajú sa ako liek proti kašľu, pomáhajú pri astme a zápche. Upevňujú väzivové tkanivá a cievy, srdce a krvný obeh. Konzumácia broskýň vo veľkom množstve sa odporúča pri kožných chorobách a alergiách. Navyše pomáhajú optimalizovať hladinu hormónov, okrem toho posilňujú funkciu obličiek. Obsah kalórií v jednej broskyni je veľmi nízky, preto sa konzumácia nevylučuje ani pri diétach, toto ovocie vyvoláva pocit nasýtenia a redukuje u obéznych ľudí kyslý odpad metabolizmu.

Vitamíny

A, B, C, E

Živiny a minerály

vláknina, kyselina citrónová a jablčná; vápnik, sodík, fosfor, draslík, železo, horčík, selén, zinok

Broskyne sú jednou z dôležitých zložiek potravy, ktorá sa využíva pri príprave ľubovoľných pokrmov. Len málokto by nepoznal jeden z takých typických receptov, akým je kurací plátok so syrom, šunkou a s týmto sladkým ovocím. Nemusia byť len súčasťou mäsových pochutín, ale využijú sa aj pri príprave dezertov, medzi úspešné kombinácie patria broskyne s jahodami, mandľovým krémom či vanilkou. Hodia sa do všetkých ovocných šalátov, müsli, kompótov, mliečnej ryže i ryžového nákypu. Výborná je broskyňová zmrzlina a môžeme ich tiež naložiť do alkoholu alebo spracovať na čatní.

Broskyne sa k nám dostali pomerne zložitou cestou. Pôvodne pochádzajú z Ďalekého východu, kde sa s ich pestovaním začalo už pred 4 000 rokmi. Niektorí tvrdia, že sa na západ dostali prostredníctvom Hodvábnej cesty, iní zase, že to bol Alexander Veľký, ktorý ich priviezol prvýkrát do Perzie. Dôležité je, že sa z Perzie dostali cez Rímsku ríšu do západnej Európy, kde zdomácneli. Do Ameriky sa broskyňa dostala vďaka emigrantom v 17. storočí.

Broskyne na grile s müsli a jogurtom

Potrebujeme:
4 broskyne, 2 PL trstinového cukru, 400 g gréckeho jogurtu, 1 hrsť müsli, 4 PL medu, mäta pieporná
Postup:
Najskôr rozohrejeme gril alebo grilovaciu panvicu. Medzitým rozkrájame broskyne na dieliky alebo polovice, rezné strany obalíme v trstinovom cukre a opekáme na miernom plameni dovtedy, kým cukor neskaramelizuje. Postupne ugrilujeme všetky kúsky ovocia. Opečené broskyne rozdelíme na taniere, na každú porciu dáme dávku gréckeho jogurtu, pokvapkáme medom a zasypeme müsli. Napokon ozdobíme pokrm mätou.

Ľahký broskyňový koláč s medom

Potrebujeme:
600 g broskýň, 4 vajcia, 150 g práškového cukru, 300 g polohrubej múky, 1/2 vrecúška kypriaceho prášku do pečiva, 100 ml oleja, 6 PL medu
Postup:
Najprv ušľaháme z vajíčok a práškového cukru ľahkú pevnú penu. Po častiach do nej potom pridávame polohrubú múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec primiešame olej. Cesto rozotrieme do vymastenej a múkou vysypanej obdĺžnikovej formy na pečenie. Medzitým umyjeme a vykôstkujeme broskyne, nakrájame ich na plátky a tie potom ukladáme na pripravené cesto. Prelejeme rozohriatym tekutým medom a dáme do rúry predhriatej na 180 °C. Pečieme asi 20 minút doružova.

Video
Jedli ste už koláč z cukety? Skúste!

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Cuketové tortičky na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dezert #recept #grilovanie #müsli #jogurt #koláč #broskyne

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...