Štyri nápady na mäsové minútky

Mäso nám chutí aj v lete. Ponúkame vám niekoľko rýchlych receptov na šťavnaté mäsové minútky.

08.08.2019 11:00
Ázijský hovädzí šalát Foto:
Ázijský hovädzí šalát.
debata

Rýchle kuracie steaky

Na 4 porcie potrebujeme:
4 kuracie prsné rezne, 1 kl grilovacieho korenia, 1 kl korenia na kurča, olej (nesolíme a nekoreníme, pretože korenie je slané dosť)
Postup:
1. Kuracie mäso rozkrojíme na polovicu a trochu naklepeme. Potrieme ho korením dáme do misky s olejom, pridáme ešte trochu korenia (mäso by malo byť celé ponorené).
2. Necháme najlepšie do druhého dňa v chladničke odležať, ale nie je to podmienka. Stačia 2–3 hodiny.
3. Opekáme z obidvoch strán v rozpálenom oleji (asi 4–5 minút z každej strany, mäso musí byť prepečené). Podávame s hranolčekmi alebo so zemiakovou kašou a šalátom z čerstvej zeleniny.

Ázijský hovädzí šalát

Na 1 porciu potrebujeme:
20 g tenučkej hovädzej filety, 130 g mladej cukety, 5 jarných cibuliek aj s vňaťou, 2 strúčiky cesnaku, 3 šampiňóny, 1 PL nasekanej koriandrovej vňate, 1 PL limetkovej šťavy, 1 kl sójovej omáčky, soľ, čerstvo namleté čierne korenie, 3 PL sezamového (alebo tekvicového) oleja
Postup:
1. Hovädziu filetu nakrájame na pásiky. Cuketu nešúpeme, len ju umyjeme a nakrájame na kúsky. Cibuľku umyjeme, zelenú časť nakrájame na kolieska a bielu časť cibuľky necháme v celku (ak je priveľká, rozkrojíme ju). Šampiňóny očistíme nakrájame na plátky.
2. Do woku dáme sezamový olej a rozotrieme ho. Wok rozpálime a mäsové prúžky päť minút restujeme, potom mäso odložíme do teplého taniera. Do panvice dáme cuketu, bielu časť cibuľky a huby, restujeme 10 minút. Mäso so zeleninou zmiešame.
3. Pridáme cibuľovú vňať, prelisovaný cesnak, koriandrovú vňať, sójovú omáčku a limetkovú šťavu. Opatrne premiešame. Nakoniec podľa chuti osolíme a okoreníme. Podávame ihneď.

Sedmohradský tanier

Na 4 porcie potrebujeme:
4 rezne z bravčového karé, 4 plátky hovädzej roštenky, 4 plátky bravčovej pečene, 4 plátky domácej údenej slaniny, 4 väčšie šampiňóny, soľ, mleté čierne korenie, olej
Postup:
1. Mäso po obvode niekoľkokrát narežeme a naklepeme. Posolíme a okoreníme. Pečeň len okoreníme. Slaninu narežeme na pásiky, ale nedokrojíme až naspodok – tým sa pri pečení vytvorí hrebienok. Šampiňóny osolíme a okoreníme.
2. Na panvici rozohrejeme olej a opečieme karé, roštenky, slaninu a šampiňóny do hneda. Na každý tanier dáme po jednom kuse z opečených surovín.
3. Podávame s opekanými zemiakmi a kyslou kapustou, kapustovým šalátom alebo kyslou uhorkou.

Šťavnatý hovädzí steak

Na 4 porcie potrebujeme:
4 steaky z hovädzej sviečkovice, trochu olivového oleja, podľa chuti soľ a mleté čierne korenie, 2 PL oleja na opekanie
Postup:
1. Steaky musia byť hrubšie. Umyjeme ich, osušíme a potrieme olivovým olejom. Dochutíme soľou a posypeme čerstvo mletým korením.
2. Olej v panvici musíme poriadne rozohriať. Steaky opatrne vložíme do horúceho oleja a minútu ich opekáme sprudka z každej strany. Potom znížime teplotu na strednú hodnotu a steaky pečieme z každej strany od 2–5 minút.
3. Opečené steaky zabalíme do alobalu a necháme ich tri minúty odstáť. Podávame s varenými zemiakmi alebo so šalátom. Dĺžku pečenia volíme podľa toho, či chceme mať steak krvavý – 2 minúty z každej strany, stredne prepečený – 3 minúty z každej strany, prepečený – 5 minút z každej strany.

Video
Mäsové guľky po švédsky známe ako Köttbullar. Varí šéfkuchár Marcel Ihnačák

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #kuracie mäso #steak #minútky #hovädzna

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...