Tipy, triky, nápady: Chrumkavá grilovaná zelenina

Grilovaná zelenina odľahčí žalúdok, dodá vlákninu a dôležité vitamíny, je príjemne chrumkavá a neodolá jej ani ten najväčší odporca zdravej stravy a mäsožravec.

06.08.2019 17:00
grilovaná zelenina Foto:
Na grilovanie zeleniny treba zvoliť vhodný olej.
debata (1)

V prvom rade treba dobre vybrať, nemusí to byť vždy šampiňón, paprika či cuketa. Možností je naozaj veľa. Na grilovanie sa hodia zemiaky, fazuľové či hráškové struky, kaleráby, kukurica, baklažány, patizóny, cibuľky, ale aj zeler, mrkva či špargľa. Doba prípravy sa líši. Všetko by malo byť rýchle, aby sme zbytočne nevyhnali dôležité vitamíny. Predvarenej zelenine bude stačiť 15–25 minút. Zemiakom treba dopriať až 50 minút. Mäkká zelenina ako cuketa, ale aj huby sú na ochutnanie pripravené v rozmedzí 7–12 minút. Na grilovanie treba zvoliť vhodný olej. Každá zelenina s kvapkou oleja chutí lepšie, navyše sa ľahšie do organizmu vstrebú všetky jej vitamíny. Ideálny je olivový olej, ale pokojne môžeme skúsiť arašidový, horčicový či repkový. A ak chceme zmenu, najprv si urobíme marinádu. Stačí zmiešať trochu oleja s čerstvými bylinkami.

Šokovo zmrazená baby pochutina

V poslednom čase je čoraz populárnejšia takzvaná baby zelenina. Vybrané odrody mrkvičky, hrášku či kukurice sa zberajú v najvyššej zrelosti. A potom sa zvykne zelenina „šokovo" zmraziť už niekoľko hodín po zbere – vtedy si zachováva svoju jemnú sladkú chuť, farbu a všetky nutričné hodnoty.

Sušenie paradajok v rúre

Sušenie paradajok v rúre za pomoci horúceho vzduchu je ideálne pre všetky typy plodov. Malé cherry paradajky alebo menšie oválne druhy môžeme pokojne sušiť vcelku. Na sušenie vyberáme skôr prezreté kusy, ktoré jednoducho poukladáme na plech s papierom na pečenie. Posypeme ich soľou a bylinkami a pri 120 ° C pečieme až dovtedy, keď z nich už nepotečie šťava.

Horké i nehorké uhorky

Nepríjemnú horkosť uhoriek má na svedomí cucurbitacein, látka obsiahnutá v koreňoch, stonkách, listoch aj plodoch, ktorá ich chráni pred napadnutím škodcami. Pôsobí teda vlastne ako prirodzený insekticíd. V polovici minulého storočia sa však podarilo vyšľachtiť nehorké uhorky, cucurbitacein zostal len v listoch, nie v plodoch. Ak uhorka napriek tomu zhorkne, potom to spravidla spôsobila reakcia na vplyvy prostredia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #paradajky #sušenie #uhorky #mrazenie #grilovaná zelenina

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, kľúč k úspechu.
Nebojte sa toho čo bude, pre vás všetko dopadne najlepšie ako...