Poklady z letnej záhrady

Fenikel, paradajky, karfiol, listový šalát, reďkovky a paprika tých najrôznejších farieb a tvarov, kaleráb, mrkva, hrášok, uhorka, tekvica, patizón, vodnica, cuketa, špenát a baklažán, no a k tomu rôzne odrody cibule... nevieme, ktorú zeleninu by sme korunovali za „jej výsosť“.

04.08.2019 12:30
Treska s karfiolovým pyré, so špargľou a... Foto: ,
Treska s karfiolovým pyré, so špargľou a šampiňónmi.
debata

Šéfkuchári sa tešia, že sme jej prišli všetci na chuť. Dáva nám to nekonečný priestor pre kreativitu a zdravé odľahčovanie jedál.

Tuniakový „tatarák“ s feniklom

Na 10 porcií potrebujeme:
1,4 kg tuniaka sashimi, 200 g kapár, 100 g fenikla, 100 g červenej cibule, 250 g dijonskej horčice, 300 g olivového oleja, mleté čierne korenie, soľ
Postup:
1. Očisteného tuniaka pokrájame na veľmi malé kúsky a rozprestrieme na tanier. Obložíme nakrájanou červenou cibuľkou, kaparami, horčicou a vetvičkami fenikla.
2. Osolíme morskou soľou a okoreníme čerstvo namletým čiernym korením. Nakoniec pokvapkáme olivovým olejom a môžeme podávať s čerstvým pečivom.

Treska s karfiolovým pyré, so špargľou a šampiňónmi

Na 4 porcie potrebujeme:
1 kg tresky, 200 g masla, 20 g estragónu, 500 g špargle, 250 g šampiňónov, 200 g čerstvého karfiolu, 2 cibule, 100 g zemiakov, 200 g smotany na varenie, 1 strúčik cesnaku, soľ, olivový olej
Postup:
1. Na rozohriatom masle s trochou olivového oleja najprv sprudka opečieme osolenú a okorenenú tresku z každej strany a potom pomaly dopekáme. Hotovú tresku vyberieme a udržiavame teplú do podávania. Do masla pridáme rozpučený strúčik cesnaku a estragón, podľa potreby dosolíme a zmesou polejeme tresku.
2. Na cibuľke s trochou masla orestujeme ružičky karfiolu spolu s nakrájanými zemiakmi, osolíme, podlejeme smotanou a dusíme domäkka, tekutinu zlejeme a karfiol so zemiakmi rozmixujeme v mixéri dohladka. Očistené šampiňóny nakrájame a orestujeme na masle dozlatista, osolíme.
3. Očistenú špargľu blanšírujeme v osolenej vode al dente, potom ju vyberieme a ochutíme rozpusteným maslom. Na tanier roztiahneme karfiolové pyré, naaranžujeme pripravenú špargľu a grilované šampiňóny, navrch položíme opečenú tresku a prelejeme estragónovým maslom.

Recepty pripravil Jozef Popelka, šéfkuchár a majiteľ reštaurácie Pepper Inn v Šali

Video
Máte radi bylinky? Skúšali ste niekedy fenikel, ktorý je zapekaný?

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Zapekaný fenikel na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tuniak #zelenina #recept #karfiol #fenikel #špargľa #treska

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....