Karfiol - kapusta s bielym súkvetím. Pekne chrumká a je plný energie

Karfiol patrí do rastlinnej rodiny brokolice a ružičkového kelu. Jeho jemná aróma je symbolom detstva. Karfiol poznáme raný, letný i neskorý.

03.08.2019 12:30
karfiol, brokolica Foto:
Karfiol, brokolica či ružičkový kel sú zdravé odrody kapusty.
debata (1)

Konzumuje sa v podstate súkvetie karfiolu, ktoré obsahuje veľké množstvo látok podporujúcich zdravie. A navyše ponúka zaujímavú chuť, ktorá dodá šmrnc aj obyčajnému jedlu, pekne chrumká a je plný energie. Taký rozmixovaný karfiol s mrkvou alebo s paradajkovým pyré chutí skvostne.

Dlhodobejšie skladovanie karfiolu sa dá docieliť tak, že ho uložíme do igelitového vrecka a prepichnuté ho potom dáme do spodnej časti chladničky, kde vydrží pri teplote 0 °C aj dva mesiace. Karfiol odporúčame ukladať ružicou dole a hlúbom nahor. Pri tomto spôsobe skladovania odchádzajú dusičnany z ružice do listov.

Viete, že…?

Bežne sa na trhu stretávame s klasickým bielym karfiolom. Jednou z odrôd je však karfiol fialový, ktorý v mnohých krajinách nazývajú graffiti. Praktický rozdiel je práve v onom netradičnom sfarbení, ktoré je zapríčinené prítomnosťou zvláštnych antioxidantov, ktoré sa nachádzajú aj v červenej kapuste či červenom víne.

Karfiol patrí medzi najzdravšie potraviny. Jeho pravidelná konzumácia môže pomôcť znížiť riziko ochorení, ktoré prinášajú zápaly, napríklad zápalové ochorenie čriev. Navyše je užitočný pri prevencii rakoviny močového mechúra, prsníka, hrubého čreva, pľúc, prostaty či rakoviny vaječníkov. Protizápalové a antioxidačné vlastnosti pomáhajú chrániť pred srdcovým ochorením, mŕtvicou, cukrovkou a neurodegenera­tívnymi poruchami, ako je Parkinsonova a Alzheimerova choroba. Ďalej zlepšuje trávenie a podporuje detoxikáciu, správnu absorpciu živín a odstraňovanie toxínov. Pomáha vyrovnávať hladinu hormónov v tele, napríklad znižuje nezdravú hladinu estrogénu. Zlá strava a nezdravý životný štýl sú hlavným dôvodom, prečo sú hormóny v nerovnováhe a zvýšené hladiny estrogénov sú jednou z hlavných príčin chronickej únavy či autoimunitných ochorení.

Vitamíny

A, B, C, E

Živiny a minerály

vláknina, kyselina listová, vápnik, horčík, fosfor, železo, chróm, zinok, mangán, meď, selén

Karfiol možno pripraviť na mnoho spôsobov, okrem asi najznámejšieho vyprážaného karfiolu môžeme pripraviť dusený alebo varený karfiol, ktorý môžeme jesť ako prílohu, alebo ho pridať do rôznych zeleninových či mäsových zmesí. Známy je tiež „karfiolový mozoček“ alebo zapekaný karfiol so syrom. Karfiol však nemusí byť len hlavným jedlom. Môžeme z neho pripraviť aj výbornú krémovú polievku alebo ho pridať do zeleninového vývaru. Často sa karfiol nakladá do nálevu z vody, octu, cukru, soli, deka a korenia.

Karfiol s najväčšou pravdepodobnosťou pochádza z Cypru, najstaršie záznamy o ňom sú zo 6. storočia pred naším letopočtom. Takmer o tisíc rokov neskôr, keď na Cypre stále rástol bez zásahu ľudí, sa objavujú v Anglicku záznamy o karfiole nazývanom „cyperský šalát". V 12. storočí opísal maurský učenec v Španielsku tri odrody karfiolu zo Sýrie, kde ho Arabi šľachtili a pestovali už najmenej 500 rokov. Koncom 18. storočia sa karfiol rozšíril po celej Európe a najväčšími pestovateľmi v súčasnosti sú Francúzsko, Holandsko, Belgicko a Taliansko. Celosvetovo sa najväčšia produkcia vypestuje v Indii a Číne.

Jemný zapečený karfiol so syrom

Potrebujeme:
1 veľký karfiol, soľ, 50 g masla, 150 g strúhaného syra, 1 PL strúhanky, 2 vajcia, 200 ml mlieka
Postup:
Hlávku karfiolu rozdelíme na malé ružičky, ktoré uvaríme domäkka v osolenej vode. Potom ho vytiahneme a necháme odkvapkať. Uvarené ružičky karfiolu vložíme do pekáča, ktorý potrieme maslom. Navrch nalejeme zmes vyšľahanú z mlieka, polovice strúhaného syra a rozšľahaných vajec. Povrch posypeme druhou polovicou nastrúhaného syra, ktorý môžeme zmiešať so strúhankou. Takto pripravený pokrm zapečieme v horúcej rúre doružova – trvá to približne 15 minút.

Karfiolovo-brokolicová polievka so šľahačkou

Potrebujeme:
1 stredne veľký karfiol, 1 brokolica, 2 l hydinového alebo zeleninového vývaru, 50 g masla, 1–2 PL hladkej múky, 4 kocky krémového topeného syra nakrájaného na kúsky, 100 ml smotany na šľahanie, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Najprv rozoberieme karfiol a brokolicu na malé ružičky, zdrevnatenú časť hlúbov odstránime a zvyšok nakrájame nadrobno. V hrnci na strednom plameni rozohrejeme maslo, prisypeme múku a za stáleho miešania krátko osmažíme. Zalejeme studeným vývarom a dôkladne premiešame. Tekutinu potom privedieme do varu. Asi po desiatich minútach vsypeme karfiol s brokolicou, osolíme, okoreníme a varíme na strednom ohni ešte asi 15 minút. Ku koncu pridáme smotanu a topený syr, premiešame, aby sa syr úplne rozpustil.

Video
Trošku netradičná kombinácia, aby sme stále nejedli iba mäso

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #recept #karfiol #brokolica #kapusta #polievka #zapekanie

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...