Štyri nápady na letné studené polievky

02.08.2019 14:30
Okroška, polievka, uhorka
Okroška - letná studená polievka. Autor:

Letná záhrada ponúka množstvo zeleniny pre ľahké a svieže polievky. Ponúkame niekoľko receptov na studené letné polievky.

Gazpacho

Na 6 porcií potrebujeme:
800 g paradajok, 2 veľké zelené papriky, menšia uhorka, 100 g cibule, 100 g staršieho bieleho chleba, 4 strúčiky cesnaku, 100 ml olivového oleja, 2 – 4 PL vínneho octu, soľ, čerstvo namleté čierne korenie, 800 ml vody, 1 PL ochucovadla Na ozdobenie: 1 zelená paprika, 1 hlavička cibule, 1 väčšia paradajka, 100–150 g bieleho chleba
Postup:
1. V 800 ml vody prevaríme ochucovadlo a vodu ochladíme. Chlieb nakrájame na kúsky a namočíme ho v troche polievky pripravenej s ochucovadlom. Očistenú papriku, uhorku, paradajku a cibuľu nakrájame na kocky. Potom zeleninu rozmixujeme, pridáme namočený chlieb, cesnak, olivový olej, vínny ocot a chladnú polievku. Všetko dobre premiešame, kým nezískame homogénnu zmes.
2. Získané gazpacho nalejeme do misky na polievku, dochutíme čerstvo mletým korením a osolíme. Prikryté chladíme v chladničke asi tri hodiny. Bezprostredne pred podávaním gazpacha pripravíme nadrobno nakrájané paradajky, cibuľu, papriku. Chlieb nakrájame na kocky, ktoré môžeme opražiť na troche masla.
3. Nakrájanú zeleninu a chlieb vložíme do osobitných malých misiek, ktoré postavíme okolo misy s dobre vychladeným gazpachom.

Letný boršč

Na 4 porcie potrebujeme:
500 g červenej repy, 200 g uvarených zemiakov, 150 g uhoriek, 70 g cibuľovej vňate, 2 natvrdo uvarené vajcia, 20 g cukru, podľa chuti ocot, podľa chuti soľ, podľa chuti nasekaný kôpor
Postup:
1. Červenú repu očistíme, nakrájame na kocky, zalejeme vodou, pridáme lyžicu octu a varíme 20 – 30 minút. Hotový odvar z červenej repy precedíme a necháme vychladnúť.
2. Červenú repu dáme do hrnca, pridáme varené zemiaky a uhorky nakrájané na kocky, pokrájané vajcia a nadrobno nakrájanú cibuľovú vňať. Všetko zalejeme odvarom z červenej repy a zamiešame a dáme poradne vychladiť.
3. Pred podávaním pridáme podľa chuti soľ, cukor a kôpor.

Tarator

Na 4 porcie potrebujeme:
4 čerstvé uhorky, 400 g bieleho smotanového jogurtu, 3 PL olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku, čerstvá kôprová alebo feniklová vňať, 2 hrste vlašských orechov, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Uhorky očistíme a umyjeme. Rozrežeme ich po dĺžke na polovicu a jadierka vydlabeme. Uhorky nakrájame na malé kocky.
2. Vo väčšej miske zmiešame jogurt s nakrájanými uhorkami, olivovým olejom, nadrobno nasekaným cesnakom a kôprom (prípadne feniklovou vňaťou). Trochu vňate odložíme na neskôr. Ochutíme soľou a čiernym korením. Polievku odložíme na niekoľko hodín do chladničky.

Okroška

Na 5 porcií potrebujeme:
4 uvarené zemiaky, 4 vajcia uvarené natvrdo, 1/2 šalátovej uhorky, 6 reďkoviek, 3 jarné cibuľky, 1 l studeného mlieka, 5 PL majonézy, 1/2 kl cukru, 1 zväzok kôprovej vňate, soľ, korenie, balzamikový ocot
Postup:
1. Zemiaky, vajcia a zeleninu nakrájame na malé kocky. Podľa chuti osolíme.
2. Majonézu vymiešame najskôr s troškou mlieka a potom primiešame aj zvyšné mlieko a cukor. Týmto zalejeme pripravenú zmes, dobre premiešame a pridáme nasekanú kôprovú vňať. Dochutíme soľou, korením a octom a dáme do chladničky vychladiť.

Osviežujúca letná polievka z čerešní

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#zelenina #recept #uhorka #gazpacho #studené polievky #roršč #tarator #okroška
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Vždy je vhodný čas na to začať cvičiť, nezabúdajte na kondíciu.
Dnes je pred vami ešte veľa práve, nemáte...

+ Premýšľajte nad svojim zdravím, mali by ste sa viac snažiť vylepšiť si ho.
Nebuďte na nadriadených až...