Sladký letný víkend! Inšpirujte sa štyrmi nápadmi na ovocné múčniky

Aj vy milujete sladké. V lete môže byť o niečo zdravšie. Dezerty a múčniky sú totiž plné ovocia. My vám prinášame štyri inšpirácie.

21.07.2019 08:00
debata

Piškótová bublanina s ovocím

Potrebujete: 6 vajec, 220 g cukru, 50 g masla alebo Hery, 180 g hrubej múky, 500 g čerstvého ovocia, hrsť podrvených piškót, tuk na vymastenie a hrubá múka na vysypanie plechu, práškový cukor na posypanie

Postup:

  1. Ovocie umyjeme a necháme odkvapkať, zbavíme ho stopiek, prípadne vykôstkujeme. Žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru do peny a po troche zašľahávame roztopené vlažné maslo. Z bielkov a zo zvyšku cukru vyšľaháme sneh a múku preosejeme. Sneh striedavo s múkou zľahka vmiešame do cesta.
  2. Plech alebo zapekaciu formu vymastíme tukom a vysypeme múkou. Ovocie premiešame s piškótovými omrvinkami, aby nekleslo ku dnu, kde by sa pripaľovalo.
  3. Cesto nalejeme na plech, pokryjeme ho ovocím a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme na 180 °C asi 30 minút. Po vychladnutí pocukrujeme a nakrájame na rezy.

Koláč s malinovým želé

Koláč s malinovým želé. Foto: Profimedia
Koláč s malinovým želé. Koláč s malinovým želé.

Potrebujete: 600 g malín, 400 ml vody, 300 ml smotany na šľahanie 33 %, 250 g syra ricotta alebo lučiny, 160 g práškového cukru, 40 g solamylu, 40 g hladkej múky, 3 veľké vajcia, 2 PL nasekaných nesolených pistácií alebo lieskových orieškov

Postup:

  1. Žĺtky vyšľaháme s 30 g cukru do peny. Do žĺtkovej hmoty po častiach vmiešame preosiatu múku zmiešanú so solamylom. Nakoniec z bielkov vyšľaháme sneh, do ktorého po častiach zašľahávame 50 g cukru. Keď je sneh hladký a tuhý, zamiešame ho po častiach do cesta. To rozotrieme v tenkej vrstve na plech vyložený papierom na pečenie. V rúre vyhriatej na 220° C rýchle upečieme. Vychladnutý korpus rozkrájame tak, aby sme ním vyložili dno aj boky štvorcovej formy.
  2. Želatínu necháme napučať v 200 ml vody. Potom prilejeme zvyšnú vodu a želatínu rozpustíme. Tretinu dávky malín prepasírujeme a šťavu zamiešame do rozpustenej želatíny spolu s cukrom a premiešame, kým sa cukor úplne rozpustí. Smotanu vyšľaháme dotuha a zmiešame s ricottou. Polovicu dávky želatíny zašľaháme do smotanovej hmoty a ňou potrieme korpus. Vrch uhladíme, dáme do chladu čiastočne stuhnúť. Na vrch vychladeného múčnika pokladieme maliny a zalejeme ich želé. Necháme stuhnúť. Múčnik posypeme pistáciami a krájame na rezy.

Dvojfarebný koláč s ovocím

Dvojfarebný koláč s ovocím.

Potrebujete:
Tmavé cesto: 1 hrnček hladkej múky (1 hrnček – 250 ml), 1 hrnček hrubej múky, 1 hrnček mlieka, 3/4 hrnčeka oleja, 1/2 hrnčeka cukru, 2 vajcia, 1 bal. kypriaceho prášku do pečiva, 1 bal. vanilínového cukru, 2 PL kakaa, štipka soli, tuk na vymastenie a hrubá múka na vysypanie plechu
Svetlé cesto: 2 kocky mäkkého tvarohu (500 g), 1 hrnček mlieka, 1/2 hrnčeka cukru, 2 vajcia, 1 bal. vanilkového pudingu v prášku, 1 bal. vanilínového cukru, soľ Na dokončenie: 250 g hrušiek z kompótu, 150 g ríbezlí, 250 ml šťavy z hruškového kompótu, 2 bal. tortového želé

Postup:

  1. V mise zmiešame všetky prísady na tmavé cesto, niekoľko lyžíc cesta odložíme nabok a zvyšok nalejeme na vymastený a vysypaný plech.
  2. V ďalšej mise zmiešame všetky prísady na svetlé cesto, opatrne ho nalejeme na tmavé cesto na plechu a niekoľkými ťahmi vidličkou cestá zľahka premiešame. Na povrch potom v tenkých linkách nanesieme zvyšné tmavé cesto. Plech vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme asi 40 minút.
  3. Upečený koláč necháme vychladnúť a potom naň rozdelíme na kúsky nakrájané hrušky a guľôčky ríbezlí. Šťavu z kompótu zmiešame s 250 ml vody a v tejto zmesi uvaríme tortové želé podľa návodu na vrecúšku. Nalejeme ho na ovocie na koláči a necháme stuhnúť.

Jahodový cheesecake

Potrebujete: 300 g jahôd, 150 g BeBe sušienok, 50 g cukrárskych piškót, 100 g zmäknutého masla, 3 PL vody, 2 PL práškového cukru
Na krém: 300 g syra mascarponne alebo ricotty, 250 ml smotany na šľahanie, 150 ml mlieka, 150 g krémovej kyslej smotany, 100 g práškového cukru, 1 bal. mletej želatíny

Postup:

  1. Rozdrvené sušienky a piškóty premiešame s cukrom a so zmäknutým maslom. Zvlhčíme vodou a prstami premiesime na mrveničku. Tú rovnomerne natlačíme do otváracej tortovej formy, ktorej dno sme vystlali papierom na pečenie. Korpus pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 15 minút. Potom ho necháme vychladnúť.
  2. Formu roztvoríme, po obvode koláča dáme papier na pečenie a formu opäť zatvoríme. Napučanú želatínu rozpustíme v mlieku. Mascarponne vyšľaháme s kyslou smotanou a cukrom. Smotanu vyšľaháme dohusta a premiešame so syrovou zmesou. Túto hmotu vyšľaháme so želatínou a časť vlejeme do formy. Poukladáme na ňu polovicu dávky pokrájaných jahôd. Prelejeme zvyšnou zmesou a obložíme zvyšnými jahodami. Koláč necháme v chlade poriadne stuhnúť.

Skúste aj náš VIDEORECEPT

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #pečenie #dezert #chuť #sladké

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...