Marhule vraj predlžujú život! Chutia v koláči, ale aj v štamperlíku

Príjemná chuť a žiarivá farba robia z marhúľ takmer dokonalé letné ovocie. Hodia sa na džem, marhuľovicu aj do knedlí.

20.07.2019 11:40
debata
Zrelé marhule majú asi 85 percent vody. Čerstvé... Foto: SHUTTERSTOCK
marhule Zrelé marhule majú asi 85 percent vody. Čerstvé zrelé marhule sú vynikajúce súčasťou ovocných aj zeleninových šalátov.

Spracovanie marhúľ je v podstate hračka, jediné, čo zaberie trochu času, je ich odkôstkovanie, prípadne odstránenie šupky. Jednoduchý trik na lúpanie: marhule ponoríme na chvíľu do vriacej vody a potom hneď schladíme – šupka sa bude lúpať takmer sama.

Viete, že…?
Podľa starej španielskej tradície sa konzumáciou marhúľ varených v oleji človek vyvaruje „zlyhaniam“ v posteli. A napríklad nežné obyvateľky Andalúzie sú presvedčené, že budú neodolateľné, keď si pod sukňu dajú kvet marhule.

marhuliach sa hovorí, že predlžujú život. Sušené marhule sú na tom dokonca ešte lepšie, pretože sú koncentrovanejšie. Ak človek dostane neodolateľnú chuť na sladké, s pomerne malým rizikom môže siahnuť po sušených marhuliach. Môžeme ich nakrájané na kocky používať aj tam, kde používame hrozienka.

Okrem zdraviu prospešných látok posilňujúcich imunitu organizmu, peristaltiku čriev a znižujúcich hladinu škodlivého cholesterolu v tele, ponúkajú marhule aj ďalšie látky, ktoré napríklad spomaľujú starnutie organizmu. Ďalej majú kladný vplyv na vlasy, nechty a pokožku, odbúravajú tuky a ako veľký zdroj kyseliny listovej znižujú riziko demencie a Alzheimerovej choroby.

Vláknina v marhuliach stimuluje žalúdočné a tráviace šťavy, ktoré pomáhajú absorbovať živiny a rozložiť potraviny na jednoduchšie spracovanie. Navyše podporujú zdravý rast kostí, chránia srdce pred širokou škálou chorôb, vrátane aterosklerózy, infarktu a mŕtvice, vďaka obsahu elektrolytov harmonizujú hladinu tekutín v tele, pomáhajú pri tvorbe hemoglobínu a marhuľový olej má napríklad antiastmatický účinok. Sušené marhule však treba pred konzumáciou dôkladne preprať, pre lepšiu stráviteľnosť je vhodné ich namočiť alebo nechať cez noc vo vzdušnej vlhkosti.

Vitamíny
- A, B, C, K, E Živiny a minerály
- vláknina, kyselina salicylová, esenciálne oleje; horčík, železo, meď, draslík, fosfor, mangán

Zrelé marhule majú asi 85 percent vody. Čerstvé zrelé marhule sú vynikajúce súčasťou ovocných aj zeleninových šalátov. Hodia sa pri dusení mäsa . Sú však vynikajúce najmä v múčnikoch a iných sladkostiach. Pre vysoký obsah vitamínov je najlepšie jesť marhule v surovom stave. Uplatnenie v kuchyni majú pri pečení koláčov, bublaniny, kysnutých knedlí, príprave kompótov, marmelády, džemov, džúsov, ovocnej drene i koktailov. Listy marhúľ mnohí používajú do kúpeľov, najmä na liečbu hemoroidov.

Marhule pochádzajú pôvodne zo Strednej Ázie, pestovali sa tu už okolo roku 3000 pred naším letopočtom. Odtiaľ sa v priebehu rokov dostali až do Európy s najväčšou pravdepodobnosťou cez Arménsko. V našich končinách ich až do 16. storočia považovali za broskyne. Dnes sú najdôležitejšími producentmi marhúľ Turecko a Francúzsko. Pestujú sa však aj vo Švajčiarsku, v Rakúsku, Pakistane, Iráne, Čile a Austrálii.

Čarovné recepty zo zdravých potravín

Marhuľové knedle z tvarohového cesta

Marhuľové knedle z tvarohového cesta.

Potrebujete: 500 g marhúľ, 500 g mäkkého nízkotučného tvarohu, 2 vajcia, 250 g detskej krupice, 500 ml mlieka, 250 g polohrubej múky, 100 g práškového cukru, strúhanka

Postup:
Najskôr dôkladne vymiešame jemný tvaroh s vajíčkami a práškovým cukrom tak, aby vznikla pena, do ktorej postupne pridávame mlieko, polohrubú múku so štipkou soli a detskú krupicu. Z hmoty vypracujeme vláčne cesto, ktoré potom nakrájame na dieliky. Kúsky cesta v dlaniach roztiahneme a do každého zabalíme jednu celú marhuľu. Z kúskov potom urobíme guľaté knedle, ktoré vložíme do osolenej vriacej vody a varíme približne desať minút. Knedle treba občas premiešať, aby sa neprichytili ku dnu, a keď vyplávajú na hladinu, môžeme ich vybrať dierovanou naberačkou. Uvarené knedle prepichneme vidličkou a na tanieri ozdobíme nastrúhaným tvrdým tvarohom a posypeme práškovým cukrom alebo opraženou strúhankou. Môžeme poliať smotanou.

Rumový marhuľový pohár so šľahačkou

Rumový marhuľový pohár so šľahačkou

Potrebujete: 500 ml mlieka, 30 g krupicového cukru, 2 vajíčka, 1 vanilkový puding, 1 PL rumu, marhule, smotana na šľahanie

Postup:
Najprv rozmiešame v mlieku vaječné žĺtky spolu s krupicovým cukrom a vanilkovým pudingom. Vymiešanú zmes dáme potom na sporák pri miernom plameni povariť do zhustnutia. Do zohriatej hmoty potom pridáme rum, sneh vyšľahaný z bielkov a umyté, pokrájané marhule. Hmotou naplníme poháre a necháme ju stuhnúť, môžeme dať vychladiť do chladničky. Pred podávaním ozdobíme šľahačkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #zdravie #jedlo #benefity #vitamín #chuť #marhule

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...