Zistiť môžete aj vy, ako svetlé, tmavé, kvasinkové, pšeničné i ovocné moky dajú tanieru vždy inú chuť; či už priamo v ňom, alebo k nemu.
Ako skvostne chutí pivovo-slivková omáčka či líčka na tmavom pive, ako sa dá so svetlým mokom pripraviť chrumkavý chlebík a s višňovým zase žĺtková pena sabayon. Nebojme sa – aj keď s mierou – experimentovať!
Recepty z piva (ďalšie nájdete tu) pripravili Michal Lukačovič a Filip Bukový z Wellness hotela Diplomat v Rajeckých Tepliciach
Kuracia galantínka s pivovo-pomarančovým šodó
Potrebujete: 800 g vykosteného kuracieho stehna, 30 g tymianu, 100 ml pomarančovej šťavy, 4 vaječné žĺtky, 100 ml tmavého piva, 50 g kryštálového cukru, 600 g hrášku, 50 g bazalky, 4 strúčiky cesnaku, 80 g masla, 30 g soli, 80 ml smotany
Postup:
- Kuracie stehienka naklepeme, ochutíme tymianom a soľou a v potravinovej fólii stiahneme do valčeka, ktorý dáme do rúry zohriatej na 85 °C približne na 1 hodinu. Potom vybalíme z fólie a sprudka opečieme na masle.
- Žĺtky našľaháme s cukrom na penu, pridáme pivo a pomarančovú šťavu, ktorú sme zvarili na polovicu. Potom šľaháme nad parou do zhustnutia, nakoniec pridáme 30 g masla.
- Hrášok uvaríme domäkka, nie však dlho, aby nestratil farbu. Uvarený hrášok vymixujeme spolu s bazalkou a so smotanou, ochutíme a prepasírujeme cez jemné sitko.
Domáci chlebík s pivom a oškvarkovou nátierkou
Potrebujete: 550 ml svetlého piva, 1 kg hladkej múky, 80 g soli, 20 g majoránu, 100 g vareného zemiaka, 20 g cukru, 1 kocka droždia
Nátierka: 500 g oškvarkov, 30 g cesnaku, 50 g horčice, 3 vajcia, 150 g kyslých uhoriek, 30 g soli, 5 g mletého čierneho korenia, 120 g masla
Postup:
- Droždie rozmiešame v pive spolu so soľou, cukrom a bylinkami, pridáme nastrúhaný zemiak a múku, vymiesime polotuhé cesto, ktoré necháme kysnúť asi 30 minút.
- Z vykysnutého cesta vytvarujeme 2 bochníky, ktoré necháme podkysnúť a pečieme v rúre rozohriatej na 220 °C asi 30–40 minút, necháme vychladnúť na mriežke.
- Oškvarky pomelieme, pridáme horčicu, soľ, nastrúhané uhorky, maslo, cesnak, nastrúhané vajce a vypracujeme nátierku.