Lahôdky s pivom aj k pivu! Vyskúšajte dva recepty s milovaným nápojom

Dobré pivo sa už oddávna snúbi s dobrým jedlom, aj keď my tento dvojitý gurmánsky zážitok objavujeme až teraz.

18.07.2019 09:30
debata

Zistiť môžete aj vy, ako svetlé, tmavé, kvasinkové, pšeničné i ovocné moky dajú tanieru vždy inú chuť; či už priamo v ňom, alebo k nemu.

Ako skvostne chutí pivovo-slivková omáčka či líčka na tmavom pive, ako sa dá so svetlým mokom pripraviť chrumkavý chlebík a s višňovým zase žĺtková pena sabayon. Nebojme sa – aj keď s mierou – experimentovať!

Recepty z piva (ďalšie nájdete tu) pripravili Michal Lukačovič a Filip Bukový z Wellness hotela Diplomat v Rajeckých Tepliciach

Kuracia galantínka s pivovo-pomarančovým šodó

zväčšiť Kuracia galantínka s pivovo-pomarančovým šodó. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Kuracia galantínka s pivovo-pomarančovým šodó. Kuracia galantínka s pivovo-pomarančovým šodó.

Potrebujete: 800 g vykosteného kuracieho stehna, 30 g tymianu, 100 ml pomarančovej šťavy, 4 vaječné žĺtky, 100 ml tmavého piva, 50 g kryštálového cukru, 600 g hrášku, 50 g bazalky, 4 strúčiky cesnaku, 80 g masla, 30 g soli, 80 ml smotany

Postup:

  1. Kuracie stehienka naklepeme, ochutíme tymianom a soľou a v potravinovej fólii stiahneme do valčeka, ktorý dáme do rúry zohriatej na 85 °C približne na 1 hodinu. Potom vybalíme z fólie a sprudka opečieme na masle.
  2. Žĺtky našľaháme s cukrom na penu, pridáme pivo a pomarančovú šťavu, ktorú sme zvarili na polovicu. Potom šľaháme nad parou do zhustnutia, nakoniec pridáme 30 g masla.
  3. Hrášok uvaríme domäkka, nie však dlho, aby nestratil farbu. Uvarený hrášok vymixujeme spolu s bazalkou a so smotanou, ochutíme a prepasírujeme cez jemné sitko.

Domáci chlebík s pivom a oškvarkovou nátierkou

Domáci chlebík s pivom a oškvarkovou nátierkou. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Domáci chlebík s pivom a oškvarkovou nátierkou. Domáci chlebík s pivom a oškvarkovou nátierkou.

Potrebujete: 550 ml svetlého piva, 1 kg hladkej múky, 80 g soli, 20 g majoránu, 100 g vareného zemiaka, 20 g cukru, 1 kocka droždia
Nátierka: 500 g oškvarkov, 30 g cesnaku, 50 g horčice, 3 vajcia, 150 g kyslých uhoriek, 30 g soli, 5 g mletého čierneho korenia, 120 g masla

Postup:

  1. Droždie rozmiešame v pive spolu so soľou, cukrom a bylinkami, pridáme nastrúhaný zemiak a múku, vymiesime polotuhé cesto, ktoré necháme kysnúť asi 30 minút.
  2. Z vykysnutého cesta vytvarujeme 2 bochníky, ktoré necháme podkysnúť a pečieme v rúre rozohriatej na 220 °C asi 30–40 minút, necháme vychladnúť na mriežke.
  3. Oškvarky pomelieme, pridáme horčicu, soľ, nastrúhané uhorky, maslo, cesnak, nastrúhané vajce a vypracujeme nátierku.

Vyskúšajte aj náš VIDEORECEPT

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #varenie #jedlo #recept

+ Vyvážená strava a pohyb sú základmi vášho dobrého zdravia.
Ukážte čo dokážete, neskrývajte si nápady len pre...

+ Nezabúdajte na zeleninu a ovocie, vaše telo si ich vyžaduje.
Nad nikým sa nepovyšujte, mohli by ste urobiť veľkú...