Štyri nápady na chladivé semifreddo, skúste ho s jahodami či slivkami

Aj vy máte chuť na jemný chladivý dezert s ovocím? Potom by ste mali skúsiť semifredo!

17.07.2019 07:00
debata

Malinové

Potrebujete: 6 vajec, 250 g krupicového cukru, 500 ml šľahačkovej smotany, 250 g malín
Na ozdobu: 100 g malín

Postup:

  1. Smotanu vopred vychladíme. Formu na biskupský chlebíček vyložíme potravinárskou fóliou tak, aby na okrajoch presahovala aspoň o 10–15 cm. Maliny očistíme a na tanieri roztlačíme vidličkou. Smotanu vyšľaháme dotuha.
  2. V kovovej miske, ktorú dáme na hrniec s mierne vrejúcou vodou, vyšľaháme vajcia a cukor. Šľaháme, až vznikne svetlý hustý krém. Potom misku vyberieme z vodného kúpeľa a krém ďalej šľaháme metličkou až do úplného vychladnutia. Vajcia s cukrom môžeme predšľahať na hustú penu v miske kuchynského robota a až potom penu došľahať metličkou vo vodnom kúpeli. Tento postup ušetrí čas aj energiu.
  3. Maliny a šľahačku rýchlo zapracujeme do vaječného krému. Formu naplníme pripraveným malinovým krémom, povrch uhladíme a semifreddo necháme minimálne štyri hodiny v mrazničke. Asi 15 minút pred podávaním vyberieme malinové semifreddo z mrazničky. Vyklopíme ho na podnos, odstránime fóliu a nakrájame na plátky. Mierne roztopené semifreddo ozdobíme čerstvými malinami.

Čokoládové

Potrebujete: 3 vajcia, 2 žĺtky, 1 kl vanilkového extraktu, 220 g krupicového cukru, 500 ml šľahačkovej smotany, 250 g kvalitnej horkej čokolády, rozpustenej, 350 g kupovaných brownies

Postup:

  1. Do ohňovzdornej misy dáme vajcia, žĺtky, vanilku a cukor. Postavíme nad hrniec s mierne vriacou vodou a šľaháme ručným šľahačom 6–8 minút, kým zmes zhustne a zosvetlie. Misu zoberieme a necháme vychladnúť.
  2. Vyšľaháme tuhú šľahačku a zľahka do nej obracaním zamiešame vaječný krém. Vmiešame rozpustenú čokoládu a kúsky brownies. Dáme do dvojlitrovej kovovej nádoby a mrazíme šesť hodín alebo cez noc.

Jahodové

Potrebujete: 3 vajcia + 2 žĺtky navyše, 1 kl vanilkového extraktu, 150 g krupicového cukru, 500 ml smotany na šľahanie, jahody na ozdobu
Na jahodové pyré: 750 g jahôd, 2 PL práškového cukru

Postup:

  1. Na jahodové pyré najemno rozmixujeme jahody s cukrom a odložíme.
  2. Do kovovej alebo sklenenej misy dáme vajcia, žĺtky, vanilkový extrakt a cukor. Postavíme ju nad hrniec s vriacou vodou. Šľaháme 6–8 minút, kým zmes napení a zhustne. Odstavíme a šľaháme ďalších 6–8 minút alebo do schladnutia. Opatrne do zmesi vmiešame šľahačku.
  3. Vlejeme do kovovej nádoby s objemom dva litre. Navrch rozdelíme pripravené jahodové pyré a jemným krúžením špachtľou alebo plochým nožom vytvoríme mramorový efekt. Dáme do mrazničky na šesť hodín alebo cez noc. Pri podávaní zdobíme pokrájanými jahodami.

Slivkové

Potrebujete: 3 vajcia + 2 žĺtky, 1 kl vanilkového extraktu, 220 g krupicového cukru, 500 ml vyšľahanej šľahačkovej smotany, 825 g scedeného a pokrájaného slivkového kompótu, červené ríbezle na servírovanie

Postup:

  1. V mise nad vodným kúpeľom šľaháme vajcia, žĺtky navyše, vanilku a cukor 6–8 minút do zhustnutia. Necháme schladiť.
  2. Krém zľahka zamiešame do šľahačky. Zavárané slivky rozmixujeme a opatrne ich primiešame do zmesi.
  3. Dáme do dvojlitrovej kovovej nádoby a mrazíme šesť hodín. Podávame ozdobené ríbezľami.

Vyskúšajte aj náš VIDEORECEPT

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dezert #ovocie #mrazenie #semifredo

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....